AlbumsRecensies

Hooverphonic – Looking For Stars (★★★★): “Drie wordt één”

Hooverphonic is een van de bekendste Belgische bands en staat bekend voor vele hits. Van “2 Wicky” over “Eden”, “Mad About You” naar “The Night Before”, “Amalfi” en “Badaboum”. Dit om slechts enkele hits te noemen, maar het Hoover-duo (Alex Callier en Raymond Geerts) staan er ook om bekend zeer perfectionistisch te zijn en niet gemakkelijk om mee te werken. In twintig jaar hadden ze dan ook vijf zangeressen, maar in 2017 zaten Callier en Geerts opnieuw zonder stem. Dit keer wordt de zangeres niet via een zoekertje in de krant gevonden, maar via een grootste tv show. Geen K3 Zoekt K3, maar Hoover Zoekt Phonic. De Phonic werd gevonden en luistert naar de naam Luka Cruysberghs. De nieuwe Voice van Vlaanderen vertelt, volgens Callier, het volledige Hooverphonic verhaal. Ze weet alle Hoover-classics tot leven te brengen en mocht dus ook Hooverphonic opnieuw leven inblazen.

Wie op ‘play’ drukt, krijgt een klank te horen die we niet gewoon zijn van Hooverphonic. Correctie: de Hooverphonic van de laatste jaren. Met “Lethal Skies” maken we een tijdreis naar 1996. Met zangeres nummer twee werd toen een triphop plaat opgenomen, waaruit de eerste Hoover-classic “2 Wicky” komt. “Paranoid Affair” volgt diezelfde ietwat duistere, mysterieuze sfeer, maar met “Romantic” verandert de sfeer volledig. Op het James Bondachtige “Romantic” hoorden we voor het eerst Luka Cruysberghs zingen, begeleid door een hele hoop strijkers. Met dit vintage klinkende nummer maken we een grote sprong in de tijd naar zangeres vijf. Noèmie Wolfs haar “Anger Never Dies” sluit hier perfect bij aan.

Uptown Funk met de tweede single. “Uptight” toont een Hooverphonic die we nooit eerder hoorden. Het nummer slaat zeker en vast aan en wordt het leven ingeblazen door Luka. Zij weet zowel de triphop en de orchestral pop als het funkie “Uptight” naar haar hand te zetten. Mr. Callier heeft daar op de VTM een geweldige vondst gedaan. Een nieuwe ster is geboren met Looking For Stars. De titelsong straalt dan ook maar één woord uit: Hollywood. Het is het eerste, maar niet het enige nummer, dat Callier alleen schreef voor deze plaat. Oorspronkelijk zou hij dit jaar nummers schrijven voor drie langspelers: een triphop plaat, een funky album en een Morricone-achtige soundtrack. Op die laatste cd zou het nummer “Feathers & Tar” gestaan hebben. Met dit nummer maken we een reis naar 2002 en zangeres nummer vier Geike Arnaert (voor velen nog steeds The Voice van Hooverphonic) en haar Jackie Cane album. “Feathers & Tar” is een ode van Alex Callier aan Morricone en brengt wederom een nieuwe sfeer met zich mee.

Hoewel Looking For Stars in het algemeen redelijk duister en negatief is, met teksten als ‘I’m not romantic’, ‘I’m a horrible person’ en ‘love is overrated’, neemt “Sleepless” toch de prijs voor meest duister nummer in de wacht. De sound is even duister als de slapeloze nachten waar het nummer over gaat. Luka zingt dat de tijd te traag gaat tijdens dit nummer en op de afsluiter van ‘haar’ eerste album beweert ze dan weer dat de tijd te snel gaat. Hooverphonic heeft vaker tegenstrijdigheden in hun muziek gehad, maar ondanks tegenstrijdige sferen die worden gecreëerd op Looking For Stars weten Callier, Geerts en Cruysberghs toch een ijzersterk geheel neer te zetten.

We krijgen geen triphop album, een funky plaat of een soundtrack te horen, maar een verzameling waarop de beste nummers van deze drie albums worden samengebracht. De drie langspelers worden één samenhangend geheel met een nieuwe, piepjonge stem. Die Voice van Vlaanderen versterkt vanaf heden het eeuwenoude Hoover-duo en vormen een sterk trio. Alex Callier, Raymond Geerts en Luka  Cruysberghs weten een nieuwe Hooverphonic naar voor te schuiven, maar ook een Hooverphonic die ons doet terugdenken aan ons persoonlijk favoriete Hooverphonic album. Met Looking For Stars moet Hooverphonic niet verder zoeken naar sterren, want ze krijgen er vier.

Op 28 december staat Hooverphonic (met hun nieuwe plaat en alle classics) in de Lotto Arena.

FacebookInstagram HooverphonicInstagram Luka CruysberghsWebsite

1195 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

Hooverphonic @ Koningin Elisabethzaal: Zit, luister en geniet

Recentelijk bracht Hooverphonic met Fake Is the New Dope een nieuwe plaat uit en om dat te vieren liet de groep de…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Hooverphonic: 'Na covid hadden we iets hoopvols nodig'

Hooverphonic gaat al enige tijd mee en blikt dan ook al te graag terug op eerdere prestaties zoals ze de afgelopen maanden…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Hooverphonic - Fake Is The New Dope (★★★★): Terugkeer naar het heden

Geike Arnaert was jarenlang het gezicht en de stem van Hooverphonic vooraleer ze zich eventjes op haar solomuziek focuste. Hooverphonic ging verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.