LiveRecensies

Ares @ Trix: Les in genialiteit van een noorderbuur

Ook in Antwerpen staat Ares garant voor een sfeervolle show. Wie de jonge Nederlandse rapper uit Oosterhout volgt op sociale media weet al langer dan vandaag dat hij een zaal kan doen ontploffen. Woensdagavond bleek dat in Antwerpen niet anders. Hij kwam straight from de 162 naar de Trixclub, die niet volledig uitverkocht was. Daar was gelukkig amper iets van te merken, want op enkele lege ruimtes achter in de zaal na was het drummen om dicht genoeg bij het podium te komen. De springende menigte in het midden, die het verbazend genoeg een uur volhield, zorgde er ook voor dat zelfs de mensen langs de kant meteen opgezogen werden in de Ares-hype.

Rens Ottema is slechts 22 jaar, maar kan wel al terugkrijgen op een bewogen carrière. In 2012 al bracht hij zijn eerste EP uit, en even later deed hij mee aan de “The Next MC”, een talentenjacht georganiseerd door het gerenommeerde 101Barz. Ares strandde in de finale, en dit opende natuurlijk massa’s deuren. Iets later begon hij ook samen te werken met producer Dennis Westerhout, en vanaf dan raakte het project Ares pas echt in een stroomversnelling. Hij bracht intussen al 8 EP’s uit, 1 mixtape, en met zijn nieuwe album ‘Alice’ knalt zijn derde LP al door de boxen. Het tempo waaraan Rens en Dennis muziek maken is onvoorstelbaar, maar toch hebben ze al met veel kritiek moeten omgaan. Een experimentele rapper die in zijn beginjaren niet wordt geaccepteerd door de hiphopgemeenschap, maar die toch zijn eigen weg wist te vinden, en ondertussen beschouwd als de Mac Miller van de lage landen.

Vanaf het eerste nummer was de toon meteen gezet: meezingen met zijn catchy refreinen, bouncen op de topbeats en dromerig genieten bij de r&b vibes. De dynamiek zat goed door rustige nummers als “Visions” en “Alice”. De aankondiging van enkele nummers uit het recentste album Prins was echter wat de zaal echt nodig had. Het publiek schreeuwde van plezier wanneer Ares met onder andere “Lakeside” en “Op die rap” enkele van zijn meeste succesvolle nummers bovenhaalde. Alom bekende strofes werden mee-gespit in Ares’ eigen taaltje. Die mengeling van een sappige Noord-Brabantse tongval en Nederlandse straattaal is een groot deel van Ari’s succes.

“Ari! Ari! Ari!” gezangen liepen als een rode draad doorheen het concert. De rapper was er zichtbaar zelf door aangedaan, want dit was de laatste van 5 shows uit zijn Alice-tour in 2018. Enkele dagen terug kondigde hij wel nog eens 5 extra shows aan in Nederland in februari 2019, aangezien afgelopen shows allemaal waren uitverkocht. Dat gaf allicht nog een extra stimulans om voor de laatste keer dit jaar nog eens goed te knallen. Daarbovenop was dit ook de enige show op Vlaams grondgebied, en is Ares gebrand op een Vlaamse verovering. Een verovering die duidelijk startte in Antwerpen.

Er leek geen einde te komen aan de reeks hits die hij tevoorschijn toverde. De performance was perfect gebalanceerd op vlak van nieuwe en oude nummers, en zowel in het verleden als het heden heeft Ares topnummers klaarliggen. “Camera’s” en “Positief” waren verbluffend, en bij “Russian Spies” leek het wel alsof er melodieën uit een 25 tal kalasjnikovs tevoorschijn kwamen. Eindigen deed hij met, hoe kan het ook anders, “162”. Everybody went crazy.

Ares heeft klasse, anders dan vele hedendaagse rappers. Zijn Vlaamse fanbase moet misschien nog een duwtje in de rug krijgen ten opzichte van de Nederlandse evenknie, maar als Rens en Dennis op dit niveau blijven presteren is het goed mogelijk dat het volgende optreden in België een resem aan nieuwe fans zal lokken.

 

Setlist:

“Timing”

“Hart is koud”

“Op die rap”

“Lakeside”

“Visions”

“Alice”

“Miramar”

“Drop Top”

“Rollercoaster Tycoon”

“Camera’s”

“Russian spies”

“Positief”

“162”

“Rollercoaster Tycoon (bis)”

“162 (bis)”

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Baby Keem - The Melodic Blue (★★★★): Kleurrijk meesterwerk

Het is intussen twee jaar geleden sinds Baby Keem zijn explosieve debuutalbum Die For My Bitch uitbracht. Twee jaar die aanvoelen als…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sophia - "Questions"

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de Nederlandse Sophia haar eerste single “Daydream” uitbracht. Met een zwoele mix van pop en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single dvsn - "I Believed It" (feat. Ty Dolla $ign & Mac Miller)

Op het dvsn album dat later dit jaar uitkomt koos het r&b-duo, bestaande uit producer Nineteen85 en zanger Daniel Daley, om een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.