AlbumsRecensies

Star Visitors – Star Visitors (★★★½): Introducing the interplanetary revolution!

Altijd leuk om op het eerste gehoor een album te beoordelen. Na een korte intro wisten we het wel, de Star Visitors zitten wel snor! Als je dan dieper gaat graven, blijkt dat een eerste indruk wel degelijk ooit juist kan zijn. Een leuke mengeling van oude punk, rock, garage met wat psychedelische invloeden, dat is wat je hier mag verwachten. En het woord oud mag je hier (bijna) letterlijk nemen en dat mag je ook combineren met ervaring.

Zanger Hans Stevens schreef samen met The Paranoiacs 25 jaar geschiedenis. The Paranoiacs waren in de jaren ’80 en ’90 een begrip in de garagerock over heel Europa en trokken volle zalen. In 2008 nam de groep zelfs met succes deel aan Eurosong, met het hitje “Shout It Out”. Twee jaar later was het voor the Paranoiacs over en uit. Maar nu is de zanger terug met zijn nieuwe band Star Visitors, met drie andere muzikanten, Kristof Robberechts, Lander Munster en Davy De Decker. De band zette een eerste single online “Mercury Dancing”. De single beviel het Nederlandse platenlabel Down at the Nightclub en ze kregen prompt een platencontract. Hier valt natuurlijk niet te ontkennen dat de geschiedenis wat zal geholpen hebben.

“Creature in My Mind” opent deze ep en daar hoor je dat het meer is als garage-punk. Je waant je hier in een helikopter, in een aflevering van Tour of Duty. Heel erg vergelijkbaar met “Paint it Black” van the Rolling Stones maar dan met een eigen toets. Een toets van Dick Dale hoor je zeker ook. Naar het einde wordt het wat meer uitgesponnen en dat klinkt weer onwaarschijnlijk lekker. Een hoogtepunt komt in de vorm van “The Imaginary Part”. Hier komen zelfs invloeden zoals It It Anita terug. Een recht-toe recht-aan nummer dat live zeker en vast een als een bom gaat inslaan. Na het beluisteren van dit nummer gaan veel jongere bands denken dat ze het liever zelf hadden geschreven. “Stone Rainbow” is weer een versnelling lager. De tweede stem, Lena, doet ook weer dit nummer alle eer aan. Psychedelischer als de vorige nummers, maar nog steeds van grote kwaliteit. En de ep eindigt met de single “Mercury Dancing”. Garage-punk zoals het moet van een hoog niveau, waar je moet vaststellen dat de mondharmonica zelfs nog relevant is.

Een knaller van een debuut van deze ervaren garage-punkers die laten horen dat ze zeker en vast niet versleten zijn. Op 26 oktober kwam deze EP uit op Down at the Nightclub en op 10 november wordt dit juweeltje voorgesteld @ de Club in Mechelen samen met Mitraille en Mind Rays. Trek je zwarte kleren aan, doe je zonnebril op en shake mee met de Star Visitors.

Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.