AlbumsRecensies

Silent Planet – When The End Began (★★★★): Muziek is conversatie voeren

Slechts twee jaar na de release van hun vorige album Everything Was Sound keert de Amerikaanse metalcore band Silent Planet terug met een gloednieuw album. Silent Planet staat bekend om het aankaarten van maatschappelijke en politieke problematiek en When The End Began is hierop zeker geen uitzondering. Eerder hadden ze het al over slachtoffers van WO II, inheemse Amerikaanse families die hun huis verloren in de Westerse expansie en vrouwenhandel, om maar enkele voorbeelden te geven. Allemaal zware thema’s die ons al snel ongemakkelijk doen voelen maar tegelijkertijd ook een bron van inspiratie en motivatie kunnen ontwaken met het oog op een betere toekomst. Silent Planet is muziek met een boodschap en bewijst dat nogmaals in Where The End Began.

Silent Planet draagt bereidwillig het gewicht van de wereld op hun schouders. Luisteraars worden met zorgvuldig gekozen woorden geloodst door het menselijke leed, altijd vanuit perspectief van het slachtoffer. In Where The End Began raken ze problemen zoals onder andere Alzheimer, drugsverslaving en depressie aan en maken ze duidelijk dat de conversatie niet stopt aan het einde van een nummer. De nummers zijn zwaar en moeilijk toegankelijk waardoor je als luisteraar meegetrokken wordt in de sluipende duisternis die de muziek, maar ook de onderwerpen met zich meebrengen [wees gewaarschuwd].

Het eerste nummer op het album is “Thus Spoke”. Het nummer komt traag op gang en toont vrijwel onmiddellijk de dramatische en dreigende ondertoon die zich verderzet over het hele album. Silent Planet kenners zullen hier niet voor verassingen komen te staan, want buiten de nog sterker tot uiting komende emoties past het nummer perfect in alle voorgaande uitgaves van het viertal. Het volgende nummer op de tracklist is “The New Eternity”, een track waarbij duidelijk wordt dat frontman Garett Rusell op zoek gegaan is naar de balans en het verband tussen persoonlijke en maatschappelijke problematiek, wat resulteert in een hard-hitting nummer vol met stevige riffs.

Als we kijken naar de titels van de drie albums die Silent Planet heeft uitgebracht herkennen we een bijzondere zin. The Night God Slept, Everything Was Sound When the End Began. Als we die zin een paar keer lezen, zien we dat het een verhaal over een apocalyps vertelt. Niet het soort apocalyps dat we kennen vanuit films of boeken, maar wel het een persoonlijke apocalyps waarbij elk nummer het verhaal vertelt over telkens een specifiek probleem, zij het depressie, verslaving of één van de reeds eerder vernoemde problemen. Het laatste nummer op het album “Depth III” is het symbolische einde van dit verhaal en vat met een overvloed aan emotie en energie perfect samen waar Silent Planet voor staat. Neem het uzelf vooral niet kwalijk moest u op het einde van dit album even tijd nodig hebben alvoor recht te staan.

Emotioneel grijpend, vol energie en deprimerend zwaar, When The End Began is een prachtige combinatie van muziek en verhalen vertellen. Wie dacht dat Silent Planet vanboven aan de trap stond, was volledig verkeerd want ze klimmen de ladder op. Dit album zou wel eens het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk in metalcore. Silent Planet is live te zien op 23 november in Zenith in samenwerking met Flood Floorshows.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Architects - "Curse"

Dat Architects toegankelijker is dan ooit, bewees de groep afgelopen januari wel tijdens zijn passage in de Lotto Arena. Het concert van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "TO THE FLOWERS"

While She Sleeps blijft ons verrassen. De groep brengt op 15 maart zijn zesde album SELF HELL uit en tot nu toe weten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "DOWN"

Er gaat werkelijk niets boven Sheffield. Althans, als het om core gaat dan. De grijze stad van staal heeft in de schaduw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.