Live, Recensies

Glints @ AB Club: In sneltempo richting Bugatti

Na een subliem festivalparcours was het tijd om eens echt een zaal plat te spelen. Dat moet Antwerpse rapper Glints gedacht hebben toen hij de AB Club boekte. En die zomer wierp z’n vruchten af want het concert was al maanden voordien uitverkocht. Zonder nieuwe EP of album, maar met één toverwoord: Bugatti.

Het was net alsof de hele Antwerpse hiphopscene de AB overnam voor één avond. Luie Louis mocht openen en nam een heleboel andere Antwerpse rappers onder z’n arm het podium op. De DJ draaide goeie beats en de bars die Louis en co eroverheen riepen in het plat Antwerps, kwamen lekker agressief (“Icecold”), dan weer hilarisch binnen (“Gucci Van Papier”, “Kommalekkerdansen”). Ze wisten alvast de goed gevulde zaal aan het bouncen krijgen en ongetwijfeld kregen ze daarbij ook de lachspieren los.

View this post on Instagram

What's poppin' bih?

A post shared by 𝖑 𝖊 𝖓 𝖓 𝖆 𝖗 𝖙 (@lennartverlinden) on

Glints heeft een gigantische catalogus waar hij uit kan putten en zou dus makkelijk een uur kunnen vullen. Maar door eerder dit jaar uit te pakken met “Bugatti”, zijn band overboord te gooien en een heel andere sound aan te spreken, kan hij zijn nieuwe publiek niet plots overdonderen met de jazzy vibes van vroeger. Daarom werd de passage misschien een vluggertje, met een setlist die we sinds Rock Werchter en Pukkelpop ook wat moe worden.

Opnieuw begint Glints met “Divalent Diction”, een oud lied dat aanleunt bij de harde beats van “Bugatti”. De bassen op het einde schieten de zaal al meteen aan flarden, toch lijkt het niet volledig van een leien dakje te lopen. De lasers tijdens nieuw nummer “Gold Veins” flikkeren alle kanten op terwijl een western-fluitmelodietje de bad boy in Glints helemaal loslaat. Maar zelfs met autotune, zakt Glints’ stem af en toe weg. Op oud nummer “Sirens”, waar hij normaal gezien zuiver zingt, zonder effectjes, zakt Lemmens’ stem helemaal weg. Hij wordt er zelf nerveus van en start het refrein dan ook te vroeg: ‘Oh fuck’.

View this post on Instagram

. BUGATTI BUGATTI BUGATTI 🔥

A post shared by Naomi (@naomiandries) on

Gelukkig kan de autotune een en ander redden bij de ballads “Blue Eyes” en het uitmuntende “Home”. Wie had gedacht van de “Bugatti”-rapper, dat hij ook effectief een zaal hongerige hiphoppers kon ontroeren? In zijn posh Brits accent rollen de bars uit zijn mond. En het publiek eet graag uit z’n hand. “New Flow”, een samenwerking met VRWRK doet de zaal voor het eerst echt dansen. Die energie doet Glints misschien wat kalmeren, want in “Burning”, een ballad uit z’n tweede EP, heeft hij zijn tweede adem gevonden en zingt hij de falsetstukken perfect.

Maar het is nog niet gedaan met nieuwe nummers. Op de zomerhit in wording – of gemiste kans van de afgelopen maanden? – “Sweaty Palms” weerklinkt een ultra poppy vibe. Als een Justin Timberlake zingt hij: ‘Sweaty Palms ‘cause the expectation is rising’. Alleen het zangtalent ontbreekt Lemmens nog. Dan toch liever wat meer autotune. De verwachtingen met deze songs liggen al een tijdje hoog. En Glints doet er nog een schepje bovenop door Antwerpse collega Dvtch Norris uit te nodigen voor een knaller van een nieuwe song “Medicated”.

De uitverkochte AB Club is helemaal opgewarmd voor hét moment van de avond waar zowat iedereen op zit te wachten: “Bugatti”. Wanneer iedereen in de startblokken staat, gooit Glints er nog eerst “Dread” tussen. Een oud nummer dat de ideale aanloop is naar de apotheose. Net zoals op Rock Werchter en Pukkelpop doet hij “Bugatti” twee keer achter elkaar. ‘Ik ben hier fucking graag’, zegt de rapper voor hij het publiek induikt. Glints zette een geweldig feestje neer in de AB Club dat vooral draaide om de finale. De volgende keer zien we toch graag een nieuwe setlist en geen snelle aanloop naar de “Bugatti”-bom.

Divalent Diction
Gold Veins
Blue Eyes
Sirens
Home
New Flow (VRWRK)
Burning
Sweaty Palms
Medicated (Feat. Dvtch Norris)
Dread
Bugatti

3 november 2018

About Author

Emma Vierbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter