LiveRecensies

Dub Fx @ AB : Van reggae tot drum and bass en alles daartussen

Benjamin Stanford, beter bekend als Dub Fx of het Australische beatboxfenomeen gaf na twee jaar nog eens een show in België. In 2016 stond hij zowel op Pukkelpop als in de AB. Ook nu liet hij de AB genieten van zijn beatboxskills. In tegenstelling tot in 2016 had hij nu niet twee, maar vier bandleden meegebracht. Hij noemde het dan ook niet voor niets Dub fx, Mr Woodnote & Friends. Dub Fx is vooral bekend van zijn straatperformances die meer dan dertig miljoen views haalden op YouTube. Samen met zijn goede vriend Mr. Woodnote tourt hij nu de wereld rond om in dezelfde simplistische stijl de wereld te veroveren.

Voor we goed en wel in de zaal waren aangekomen, stond Dub Fx al op het podium. Dat de man stipt is, hebben we geleerd van zijn optreden op Pukkelpop in 2016 waar hij 15 minuten voor het optreden het publiek zelf begon op te warmen. Het was wel even wennen. Er stonden maar liefst vijf bandleden op het podium, inclusief Benjamin zelf. Samen met twee cameramannen op het podium zorgde dit voor een groot contrast met zijn vroegere straatperformances.

Er hing een reggae vibe in de zaal en dat kon je niet alleen voelen, maar ook ruiken. Heel wat nieuwe songs zorgden ervoor dat het publiek traag op gang kwam. Of dat nu kwam door de muziek alleen of door de joints in het publiek, laten we in het midden. Tijdens “Fake Paradise” bereikt de tot nu toe nog reggae getinte set wel een eerste hoogtepunt. Dub Fx steekt veel passie in elk nummer dat hij produceert en daarvoor krijgt hij ook heel wat enthousiasme terug van zijn publiek. Dankzij de stemvervormingen zorgt hij voor de nodige afwisseling tijdens zijn nummers die vaak hetzelfde ritme hebben.

Een tweede hoogtepunt komt er wanneer de band het podium verlaat en Dub Fx volledig alleen achterblijft. Hij opent echter een nieuw nummer met diepe dubsteptonen en een zucht van opluchting gaat door het publiek. De oude Dub Fx komt al snel weer bovendrijven. Hij ‘looped’ enkele beats en voor je het goed en wel beseft, heeft hij de song al vorm gegeven. Een uniek talent waarvoor heel wat mensen speciaal een ticket kochten.

Maar zonder nieuwe muziek kan je niet touren, dus besloot Dub Fx heel wat nieuwe nummers op het publiek los te laten. Twijfelend probeert iedereen toch heen en weer te wiegen, maar het feest barst pas echt los wanneer de eerste drum and bass tonen door de boxen galmen. “So are You” is een mooi voorbeeld van een nummer dat feilloos over gaat van reggae naar drum and bass. Het was precies alsof het publiek de energie in de eerste songs had opgekropt om die dan weer tijdens de drop van dit nummer los te laten. Vanaf dit moment kon niemand nog stil blijven staan.

Wie dacht dat het hoogtepunt nu wel voorbij was, had het stevig mis. Dub Fx riep niemand minder dan onze Belgische drum and bass legende MC Mota op het podium als special guest. MC Mota twijfelde niet en greep het publiek meteen bij de keel. Samen met de saxofoon van Mr. Woodnote leek het alsof we bij een verbeterde versie van Rudimental in de Dance Hall van Pukkelpop aanwezig zijn.

Van alleen op straat optreden in Australië tot een vijf-koppige band in een Belgische concertzaal. Van samba en reggae tot drum and bass en dubstep. Dub fx kan het allemaal en doet het volledig met zijn eigen stem. Hoewel de avond traag op gang kwam, wilden we na het keerpunt met MC Mota niet meer weg in de naar weed ruikende AB zaal. Dub Fx had het dus moeilijk met zijn nieuwe nummers om een feest te bouwen, maar eens hij kracht en energie in zijn songs weet te steken, kan hij toch overtuigen. Volgende keer een goed evenwicht vinden en alles komt goed.

Related posts
LiveRecensies

Juliette Armanet @ Ancienne Belgique (AB): In vuur en vlam

In Frankrijk is Juliette Armanet al lang geen nobele onbekende meer. Haar tweede plaat Brûler Le Feu verzamelde al miljoenen streams op…
LiveRecensies

Phoenix @ Ancienne Belgique (AB): De muzikale glimlach

Het was gisteren een mooie dag voor iedereen die de Franse republiek een warm hart toedraagt, want terwijl Les Bleus Australië aan…
LiveRecensies

Leah Kate @ Ancienne Belgique (AB Club): Van TikTok naar BeReal

Tegenwoordig duiken er meer en meer artiesten op die hun carrière te danken hebben aan TikTok. Ook Leah Kate behoort tot die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.