Live, Recensies

Rondé @ Paradiso Noord: “Duister, dansbaar en elektronisch”

In een uitverkochte Paradiso Noord stelde Rondé gisteravond voor het eerst de nummers voor van de tweede plaat. Die plaat komt er in het voorjaar van 2019 en na wat we hoorden, belooft dat een stuk elektronischer te worden dan het self-titled debuut. Bij onze Noorderburen timmert de band al enkele jaren aan de weg en mét succes. “Calling“, de eerste single van het nieuwe album, verscheen eerder deze maand en werd meteen opgepikt door de nationale radio.

Het verhaal begon in 2014 aan de Herman Brood Academie. Het schoolproject werd al snel meer dan dat en werd dé sensatie van de Popronde genoemd. Dat bevestigden ze met single “Run“. In 2015 ontstond de band in de huidige bezetting met drummer Sharon Zarr. Na zowat alle Nederlandse festivals en heel wat poppodia gespeeld te hebben met debuutplaat RONDÉ, is het tijd om afscheid te nemen van de oude setlist.

Dat de band opent en afsluit met een nieuw nummer, toont dat het echt tijd is voor een nieuwe fase. Rondé 2.0! En dat klinkt een stuk elektronischer, dansbaarder en duisterder dan nummers als “Headlights” en “Do You Feel”. Ook de invloed van Berlijn – waar het album opgenomen werd – is duidelijk aanwezig. Dat blijkt ook bij het nummer “Anyone” dat geïnspireerd werd door het nachtleven in de Duitse hoofdstad en culturele broedplek.

Ook over bestaande nummers werd een nieuw sausje gegooid. Zo kreeg debuutsingle “Run” een heel bijzondere intro wat de brug vormde tussen oud en nieuw werk. Het ‘dansbare indie pop’ label wordt vanaf de eerste seconde ingeruild voor ‘dansbare elektropop met 80s sounds’. Rondé staat er als één, een band die zo op elkaar ingespeeld is dat we kleine ‘foutjes’ niet eens merken. Ze hebben er zin in, stralen zelfvertrouwen uit en dat kan het publiek wel smaken. “No Worries” deed qua sounds heel erg aan disco denken en kreeg daardoor ook een nostalgisch randje. In “You and I” hoorden we dan weer invloeden van Oscar and the Wolf en aangezien die het nog steeds heel erg goed doet in binnen- en buitenland, denken we dat Rondé met het nieuwe album ook wel eens buiten de landsgrenzen zou kunnen treden.

De ballad van de avond – een nummer dat zangeres Rikki Borgelt schreef voor haar aan kanker overleden vader – zorgde meteen voor een emotioneel moment. Begeleid door toetsenist Adriaan Persons weet ze het publiek tot tranen toe te raken. Al werden die tranen al snel ingeruild voor zweet wanneer Paradiso Noord omgetoverd werd tot ‘Club Rondé’. Er werd gedanst alsof er nooit een einde zou komen aan de avond. “We Are One” mochten we gisteravond wel heel letterlijk nemen toen Rikki het publiek in liep om het nummer verder te zetten. Al moeten we ook onze persoonlijke favoriet tippen: het duistere en mysterieuze “Fourteen”.

Gedurende de bijna anderhalf uur durende show krijgen we een sterke lichtshow en vloeiende overgangen met strakke drumpartijen. Voor het eerst hoorden we ook alle bandleden zingen, maar ook het publiek zong vol luidkeels en vol enthousiasme mee bij de ‘oude’ nummers. We kregen kippenvel toen een uitverkocht Paradiso Noord ‘run, if it’s what you want’ mee zong.

Achteraf kunnen we maar een conclusie trekken: Rondé 2.0 is klaar om een succesverhaal te worden. Volgende week gaat de tour verder, voor de show in Breda (Mezz) zijn nog een paar kaartjes!

Facebook / Instagram / website

28 september 2018

About Author

Leni Sonck


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief