AlbumsRecensies

Nile Rodgers & CHIC – It’s About Time (★★★): “Nile Rodgers blijft ‘le freak’ op gitaar “

Nile Rodgers. Iedereen kent hem, maar niet iedereen weet dat ze hem kennen. “Like A Virgin”, “I’m Comming Out”, “Let’s Dance” van David Bowie, “We Are Family”, The Relfex”… de lijst van hits die Nile Rodgers scoorde in de jaren ’70 en ’80 is eindeloos, maar daarna stopte zijn succes niet. Denk maar aan “Get Lucky” met Daft Punk en Pharrell Williams enkele jaren geleden. Ondanks al deze hits blijft Nile Rodgers het bekendst als de gitarist en oprichter van CHIC. “Le Freak”, “Good Times” en “I Want Your Love” zijn CHIC hits die nog altijd in ons disco geheugen zitten. Nile Rodgers & CHIC speelden al deze hits in het kursaal van Oostende en een uitverkochte AB in augustus eerder dit jaar.

It’s About Time kent slechts één nummer waar alleen CHIC te horen is. Het album is tot de nok gevuld met gastzanger(es)sen Het album opent dan ook meteen met een grote naam: Mura Masa, en samen met Vic Mensa en Cosha leidt dit tot “Till The World Falls”. It’s About Time is een tijdsreis naar de jaren ’70 vanaf de eerste seconde. Wie zijn ogen sluit ziet John Travolta in zijn witte kostuum op een zaterdagavond op de lichtgevende dansvloer. Het tweede nummer “Boogie All Night” is een samenwerking met Nao, een Britse zangeres, en doet verdacht veel aan “Good Times” denken. Net iets te veel.

Ook de tweede single van het album “Sober” heeft een hoog dansgehalte. Craig David en Stefflon Don leenden hun stemmen uit voor dit nummer en Nile Rodgers zijn gitaar neemt de derde hoofdrol in het nummer. Rodgers heeft één van de meest herkenbare sounds in de muziekindustrie, maar dat zorgt er voor dat alles wat op elkaar gaat lijken. Als variatie wordt er dan eens gerapt op de funky gitaar, maar daar blijft het dan ook bij. Helemaal op het einde van het album komt een andere versie van dit nummer, maar laten we het bij de originele versie houden.

Lunchmoney Lewis (die we kennen van “Bills” uit 2015) vraagt ons of we willen dansen en Hailee Steinfeld (Pitch Perfect 2 en 3) vraagt ons dan weer te dans. Daarna gaat CHIC voor een dikke drie minuten solo met “I Dance My Dance”. De hoofdthema’s van die drie nummers zijn dansen, dansen en dansen. Eigenlijk geldt dat voor het complete album, maar waarom dan niet It’s About Dancing? It’s About Time, omdat Nile Rodgers, nadat hij genas van kanker, inzag dat het leven om tijd draait. De titel van het album is het enige dat duidelijk wordt gezegd tijdens “State Of Mind (It’s About Time)”. Voor de rest is het een zo goed als instrumentaal nummer met Philippe Saisse en dat is eigenlijk een goeie afwisseling met al die stemmen die we al hoorden op het album.

“Queen” is een samenwerking tussen Nile Rodgers, Elton John en Emeli Sandé. Drie muzikanten om “U” tegen te zeggen, maar om de één of andere reden is “Queen” toch dat niet. Emeli Sandé en Elton John lenen alleen hun stemmen uit aan CHIC aangezien Rodgers het nummer op zijn eentje schreef. “Queen” is een kakofonie van stemmen. Jammer, want dit nummer had hét hoogtepunt van het album kunnen zijn. Het hoogtepunt komt na de kakofonie en wordt gezongen door Lady Gaga. Nog een grote naam dus, maar dit keer ook een legendarisch nummer. In 2015 coverde Gaga “I Want Your Love” voor een reclame van Tom Ford en die cover wordt nu voor het eerst uitgebracht op cd.

Meer dan vijfentwintig jaar heeft het geduurd voordat CHIC terugkwam en de herkenbare sound van Nile Rodgers is er nog steeds. Die sound is de gave, maar ook de vloek van Rodgers. De nummers lijken sterk op elkaar en ook op de hits. Alleen zijn de hits beter. Het toont aan hoe tijdloos Rodgers zijn muziek is, maar we hadden meer verwacht van de nieuwe muziek. Het is dan ook jammer dat “I Want Your Love” uit 1978 het hoogtepunt vormt van een album in 2018. It’s About Time is misschien een teleurstellende tijdsreis naar de discojaren, maar vanaf de eerste noot denken we maar aan één ding: ‘let’s dance’. Nile Rodgers blijft ‘le freak’ op gitaar en maakt zo van ons allemaal ‘greatest dancers’.

FacebookInstagram – Website

785 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Winston Surfshirt & Young Franco - "Complicated"

Winston Surfshirt is een Australische funk- en hiphopband die in 2015 werd opgericht. De band begon aanvankelijk als het soloproject van de…
AlbumsRecensies

PinkPantheress - to hell with it (★★★★): De geboorte van een fenomeen

Deze zomer debuteerde PinkPantheress met het nummer “Break it Off”. Enkele maanden later heeft ze bijna tien miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Elton John & Stevie Wonder - "Finish Line"

Eind oktober brengt Elton John zijn alweer 32ste plaat uit, een album dat er zonder de lockdown nooit was gekomen. Elton John…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.