LiveRecensies

Son Lux + SK Kakraba @ Trix: Een perfect ingestudeerde improvisatie

Op deze uiterst koude, maar mooie woensdagavond trokken we nog eens naar onze favoriete plaats in Antwerpen om het experimenteel trio Son Lux aan het werk te zien. Bij het binnenkomen werden we verrast door de opstelling van de zaal: de grote zaal van Trix was gehalveerd door doeken en die helft was nog maar eens amper gevuld. Lag het aan het feit dat de band net op Dour speelde en nog geen jaar geleden in de AB passeerde? Voor ons een raadsel.

© Tom Clabots – Trix

Openen deed de rare kwibus SK Kakraba. Hij deed het alleen met een soort van Afrikaanse versie van een xylofoon waar een heel resem vreemde klanken uitkwam. Het mag misschien oppervlakkig overkomen maar voor ons leek een groot deel van de liedjes te hard op elkaar. Ook was een melodie vaak zoek waardoor het 1 grote improvisatie leek. Gelukkig leken wij niet de enige te zijn die er zo over dachten, de man kreeg de aandacht van het publiek moeilijk en zo was bijgevolg het applaus ook schaars.

© Tom Clabots – Trix

Op naar de hoofdact van de avond dan. Spijtig genoeg begon ook deze niet met een knaller. Een veel te lange intro zorgde ervoor dat het publiek weer gezellig begon te kletsen. Eenmaal dat de muzikanten dan toch op het podium kwamen, hadden ze al snel onze aandacht te pakken. Zeker toen als tweede “Easy” werd gespeeld, één van de klassiekers uit hun oevre, kon de band op veel respons rekenen. Niet veel later kregen we al een drumsolo van jewelste naar ons hoofd geknald, en het spel zat op de kar.

De band deed vaak aan experimenteren en herinterpreteren van hun nummers, wat aan de ene kant toonde hoe sterk de individuele talenten van de bandleden waren en hoe goed ze op elkaar waren ingespeeld, maar soms leek het net iets te veel op een goed ingestudeerde improvisatie. Toch leunde het net wat vaker naar verwondering over de band dan naar verveling. Zo werd “You Don’t Know Me” bijvoorbeeld bijgewerkt door een heerlijke gitaarsolo en hoe verder dat experiment vorderde, hoe meer we hier en daar zelfs elementen van jazz (!) zagen doorsijpelen. Niets dan respect te bespeuren in het publiek.

© Tom Clabots – Trix

Opvallend was hoe goed de fans mee waren met de de nieuwe plaat Brighter Wounds die vorig jaar werd uitgebracht. Single “Slowly” werd, inclusief pauzes, gebracht in een versie die nog meer pit had dan het origineel. “Dream State” daarintegen werd als één van de enige songs tijdens het hele optreden gebracht zoals het op de plaat stond, wat ook wel eens leuk was voor de verandering. Het toont vooral maar weer eens dat de band live als een huis staat, of ze nu experimenteren of hun originele nummers spelen!

Het werd een avond vol verrassingen in de Trix, zowel positieve als negatieve. Het voorprogramma konden we iets minder smaken, maar we genoten des te meer van Son Lux. Het optreden zat vol gekke wendingen en speciale drumsamples, het ene moment werd je overdonderd door de hemelse stem van frontman Ryan, het ander moment werd er gesmeten met instrumentale solo’s. Wat een avond!

Related posts
LiveRecensies

Son Lux @ Ancienne Belgique (AB): Een episch elektronisch meesterwerk

Wie er niet bij was, heeft iets gemist. Gisteravond hield de Amerikaanse band Son Lux voor de laatste etappe deze tour halt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Son Lux, Mitski & David Byrne - "This Is A Life"

Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit om een degelijke soundtrack samen te stellen voor je videogame, serie of film. Dat weten ook…
AlbumsRecensies

Son Lux - Tomorrows (★★★★): Naar een morgen waarin alles beter is

‘Morgen wordt alles beter’, het is een slagzin die we na ondertussen meer dan een jaar leven met beperkte vrijheden maar al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.