Live, Recensies

Rick Astley @ Ancienne Belgique (AB): We’ll sometimes have to give you up…

© Nathan Dobbelaere – CPU

Rick Astley had slechts één nummer nodig om onsterfelijk te worden en heeft met “Never Gonna Give You Up” misschien wel één van de grootste klassiekers uit de jaren 80 op zijn naam staan. Ondertussen is de Britse legende een vijftiger, maar stilzitten zit er momenteel nog niet in. Dit jaar bracht hij nog een nieuw album uit en die wordt op de huidige tour voorgesteld. De klassiekers hebben echter de bovenhand in de show en maakten overduidelijk dat de nieuwe nummers veel minder sterk zijn. 

Beautiful Life heet het nieuwe album en de titeltrack van het album mocht dan ook de avond openen. Een overweldigende opener werd het niet, maar de dansbenen werden alvast op een leuke manier opgewarmd. Het recente “This Old House” volgde en wist vooral door zijn dansbaarder tweede deel iedereen blij te stemmen, maar het was klassieker “Together Forever” die de zaal voor het eerst echt meekreeg. Dat de eerste drie nummers van de avond de hele avond gingen samenvatten, konden we gelukkig op voorhand al verwachten.

© Nathan Dobbelaere

Kerst is nog ver weg, maar “It Would Take A Strong Strong Man” riep bij ons door de melodie alvast kerstkriebels op en die zijn nooit slecht hé? Tijdens “Chance To Dance” haalde Astley dan voor het eerst zijn gitaar boven en hadden de twee backing vocals een groot aandeel aan het nummer. Het complete plaatje klopte en dat was ook bij “Keep Singing” het geval. De set was tot dan toe zeer voorspelbaar, maar toch fronsten we toch even met onze wenkbrauwen toen Astley het publiek vroeg om ‘Rick Astley, Go Fuck Yourself’ te roepen omdat het hem motiveerde. Een grappig momentje dat de sfeer wat losser maakte.

De Britse zanger weet ondertussen hoe hij een publiek moet bespelen en zo werd er tijdens het romantische “Hold Me In Your Arms” een sing off tussen de mannen en vrouwen gehouden. Daarna kregen we met “Shivers” een grote teleurstelling voorgeschoteld. Het nummer probeert veel te veel om vernieuwend te klinken en gaat zo live nog meer de mist in. Gelukkig maakt een korte cover van “Ça Plan Pour Moi” dat lichtjes goed, maar de nasmaak bleef toch even in de mond. “God Says” werkte die nasmaak dan door zijn aanstekelijke oooooh’s weg en zo konden we ook van het subtiel gospel-klinkende “Pray For Me” genieten.

© Nathan Dobbelaere – CPU

Het nieuwe “Last Night On Earth” leed aan het zelfde kwaaltje als bijna alle nieuwe nummers in de set… het bleef niet hangen en was allesbehalve memorabel. Gelukkig had “Angels On My Side” wel genoeg power wat ook aan zijn band en backing te danken valt en ook tijdens “Cry For Help” hielden zijn twee backing vocals het nummer overeind. In de bis kregen we dan een zeer overbodig intermezzo met “Cycling Through Belgium”, waarbij Astley over het podium fietste en ook de mash-up van “Take Me To The Heart” en Calvin Harris en Rihanna’s “We Found Love” voelde wat onnatuurlijk aan. Afsluiten deed – hoe kan het ook anders – “Never Gonna Give You Up”, waarbij het publiek nog eens recht veerde. Jammer genoeg verloor het nummer door de lange introductie van de band wat aan kracht, maar het publiek kreeg voor wat het kwam.

Een groot deel van de bijna uitverkochte AB in Flex-opstelling kwam naar Rick Astley voor de klassiekers en dat merkte je ook. De nieuwe nummers lijken veel te veel op afkooksels van nummers die drie jaar geleden in de charts stonden en waren bijgevolg niet echt memorabel. De klassiekers daarentegen werkten nog steeds uitstekend en waren meer dan enkel nostalgie. Rick’s volle stem heeft nog steeds de kracht van jaren geleden en ook zijn muzikanten kunnen het nog steeds. In een ‘Greatest Hits’-tour zien we Astley in ieder geval meer schitteren dan in een tour ter promotie van een minder geslaagd album. Ondanks alles: we’ll never gonna give you up, Rick! Dat je dat maar weet.

Nog meer foto’s van het concert kan je vinden op onze instagram-pagina.

© Nathan Dobbelaere – CPU

Setlist:

Beautiful Life
This Old House
Together Forever
It Would Take A Strong Strong Man
Chance To Dance
Keep Singing
She Makes Me
She Wants To Dance With Me
Hold Me In Your Arms
Shivers
God Says
Whenever You Need Somebody
Pray With Me
Last Night On Earth
Angels On My Side
Cry For Help 

Cycling Through Belgium (geïmproviseerd/éénmalig gebracht)
Take Me To Your Heart/We Found Love
Try
Never Gonna Give You Up 

22 september 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief