Albums, Recensies

Son Lux – Yesterday’s Wake EP (★★★★): Een prachtige afsluiter

Dat Son Lux een aparte band is, is een understatement. Dat geldt niet alleen muzikaal, maar ook in hun doen. Vandaag krijgen we, zoals vorige week aangekondigd, Yesterday’s Awake EP. En dat is niet zo maar een losstaande ep, maar dat is het slot van de Brighter Wounds-periode. Met andere woorden, de nummers krijgen dezelfde geweldige muzikale injectie die de nummers op hun vorige plaat, Brighter Wounds kregen. Die plaat voelde aan als een experimentele reis vol verassingen door het landschap waar Son Lux de grenzen van popmuziek opzoekt.

De plaat bestaat uit vier nummers, maar geen vier nieuwe nummers. In een interview met de band lieten ze al weten dat het herinterpreteren van hun eigen nummers, één van hun favoriete hobby’s is. Zo gezegd zo gedaan en dus vinden we op deze ep een dubbele herwerking van het al reeds heel experimenteel klinkende “All Directions”. Op “All Directions II” knipt Son Lux alle percussie en overbodigheden weg, en blijven alleen de vele lagen van strijkers over, die tot ver in je gehoorstelsel zullen weerklinken. Met het iets experimenteler klinkende “All Directions III” doen ze het ook grotendeels met de strijkers, alleen worden die hier ondersteund door dreunende bassen. Interessant concept om te zien hoe de band hun eigen nummers herdenkt.

Fijn om te horen, die interpretaties, maar we zijn toch blij dat we ook twee nieuwe nummers krijgen. Eén daarvan kregen we vorige week al, en die konden we maar al te goed smaken. “Delivery” begint heel rustig en op een typisch Son Lux-klinkende manier, maar ontpopt zich naar mate het nummer verder loopt helemaal tot een geniaal nummer dat zelfs op de dansbenen mikt. Titelnummer “Yesterday’s Wake” wisselt af tussen experimenteel klinkende drums en rustige stukken waarin het vooral rond de vocals draait. Eindigen doen ze met de woorden ‘It’s a brighter wound’.

Yesterday’s Wake doet exact waarvoor het dient: het Brighter Wounds-tijdperk afsluiten op een heerlijke manier. Twee interessante herwerkingen en twee nieuwe nummers, waarvan we duidelijk horen dat ze uit hetzelfde tijdsslot als de vorige plaat komen, maar toch fris klinken. Saaie nummers maken staat niet in het woordenboek van het trio.

Volgende week woensdag (26/09) speelt de band in Trix en daar zullen we deze EP zonder twijfel horen. Wij kijken er alvast naar uit!

19 september 2018

About Author

Bauke de Langhe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief