AlbumsRecensies

Paul Weller – True Meanings (★★★½): Een knusse oude dag

Paul-ubermod-Weller, gewezen frontman van The Jam en The Style Council en voorbeeld van velen (Alex Turner vertelde ooit dat Miles Kane de buik van Paul Weller kietelde toen ze Everything You’ve Come To Expect aan het opnemen waren) doet het al een tijdje alleen op muzikaal gebied. Op zijn zestigste verjaardag levert hij naast een achtste kind ook nog zijn nieuw album True Meanings af. Al meerdere keren zagen we dat de mod in Paul Weller af en toe gas terugnam zoals op “You Do Something To Me”, maar ook nu op True Meanings schotelt Weller ons een geheel akoestisch album voor, ééntje dat onze nostalgische snaar doelt te raken.

Veertien songs lang zet Paul Weller enkel zijn gitaar en zijn stem in de kijker, met hier en daar een zwoele drum of een resem aan heerlijk georkestreerde strijkers zoals op “Old Castles” in. Er zit weinig variatie in True Meanings, maar Paul Weller komt daar op één of andere manier toch mee weg. Ook al kan de folktoets in het album soms zwaar op de maag liggen.

Voor tekst en muziek riep Weller af en toe de hulp in van enkele vrienden. Het knusse “Books” is mede te danken aan Noel Gallagher. Op “Bowie” liet Weller zelfs de tekst schrijven door Erland Cooper en Conor O’Brien. Een beetje vreemd om een ode te laten schrijven, maar goed, we vergeven het hem.

In 2001 bracht Weller al eens een (bijna) akoestische album uit. Days Of Speed heeft eigenlijk exact wat we hier een beetje missen. De warme, trage en eerlijke songs op True Meanings doen ons na één luisterbeurt toch snakken naar een beetje meer kracht, iets dat Paul Weller altijd in zich heeft en op True Meanings komt dat er misschien niet altijd uit. Toch zijn we benieuwd naar hoe Weller het album live brengt, want met de juiste sfeer en de exacte hoeveelheid strijkers, zou dit wel eens een knaller van formaat kunnen worden.

Weller brengt met True Meanings een gemoedelijk en openhartige plaat voort die zeker het luisteren waard is en perfect matcht met een glas rode wijn op een donkere avond. Toch missen we hier en daar de oeroude mod die op zijn vespa rondtoert door het ‘rockerige’ Engeland.

Op 5 oktober speelt Paul Weller in het Depot in Leuven.

Facebook / Official Site / Paul Weller News

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Camelphat - Dark Matter (★★★½): Tijd om te oogsten

Noel Gallagher die te horen is op een tech-house album? De wonderen zijn anno 2020 de wereld nog niet uit. Dat de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oasis - "Don't Stop... (demo)"

Je leest het goed, na meer dan elf jaar is er nog eens een nieuwe single van Oasis. Al zullen de woorden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Noel Gallagher's High Flying Birds – “Blue Moon Rising”

Na zijn laatste ep This Is The Place, die in september goed in de smaak viel, komt Noel Gallagher’s High Flying Birds met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.