FeaturesUitgelicht

De Dansende Beren zomerhit 2018

De teerling is geworpen, de stemmen zijn geteld, de Dansende Beren zomerhit is bekend. Met honderden stemmen kunnen we zeggen dat de stemming een groot succes was. We zorgen er dan ook voor dat de top 10 wat meer in de belangstelling staat. Vielen net buiten de top tien dit jaar: George Ezra, Idles en Faces On TV. Dit jaar was er, in tegenstelling tot vorig jaar, geen afgetekende winnaar. Dat wil dus zeggen dat het heel spannend was, maar de winnaar stond al even bovenaan de lijst, en is volgens ons ook terecht. Om te weten te komen wie dat is, scroll je best door naar beneden (of lees je het volledige artikel). We maakten ook een afspeellijst op Spotify met onze top 50 (van 50 naar één, met bij dubbele artiesten enkel de song met de meeste stemmen), zo kan je de sound van de zomer van 2018 de hele winter lang herbeleven.

10. Rolling Blackouts Coastal Fever – Talking Straight

Als er één band is die de zomer moet dragen, laat het dan Rolling Blackouts Coastal Fever zijn. We zijn duidelijk niet de enige die dat denken, want jullie stemden massaal op hun verfrissende “Talking Straight”. Een uptempo jangly beat en gezellige samenzangen, het enige wat nog ontbreekt is een kampvuur. De perfecte muziek om gezellig mee rond zo’n vuur te zitten en samen hand in hand te zingen. Zo melig hoef je uiteraard helemaal niet te doen, je krijgt sowieso een zonnig gevoel van naar de song te luisteren. We zetten de top 10 dus puik in, zo hebben we het graag.

9. Parquet Courts – Wide Awake

Dankzij de exotische intro bij “Wide Awake” en de funky dansbare beat in de gitaar, heeft Parquet Courts zijn zomersong te pakken. Andrew Savage en de zijnen doen bij momenten wat denken aan Talking Heads en hebben net geen drie minuten nodig om jou volledig in te pakken. Je wordt zeker wakker als je zo’n nummer hoort. Je voelt de zomer in het hart komen, het geluk naar boven gaan en vooral een noodzaak om te grooven op “Wide Awake”. Indie disco zouden we het ook durven noemen, maar vooral heel fris en verrassend. ‘I’M WIDE AWAKE!!’.

8. Childish Gambino – This Is America

Een choquerende clip, een strakke beat en een gigantische internethype. Het verbaast ons dat Childish Gambino maar op acht staat. Zijn “This Is America” was de sound van de lente begin mei, maar hij trok die lijn niet door naar de zomer. Hoewel het nog steeds hard aankomt en best aanstekelijk klinkt, is het allesbehalve een song om heel optimistisch van te worden. Een iets minder luchtige noot in de lijst, maar daarom niet minder goed als song. Vandaar ook de achtste plaats.

7. BROCKHAMPTON – 1999 WILDFIRE

Een boyband in de top tien van de Dansende Beren zomerhit, wie had dat ooit gedacht. BROCKHAMPTON is weliswaar heel eigenzinnig en hierdoor ook niet de cliché boyband die je verwacht. Een aanstekelijke sound is wat we krijgen op “1999 WILDFIRE”. We vergeleken het al met André 3000, en die vergelijking blijft nog steeds staan. Outkast heeft dan ook heel wat zomerse nummers gehad. De song komt van hun nieuwe plaat die er binnenkort aankomt. Een zomers album in de herfst? Met “1999 WILDFIRE” zit er alvast één zonnig nummertje op de plaat aan te komen.

6. Florence + The Machine – Hunger

Als Florence Welsch een nieuw album uitbrengt, dan weet je sowieso dat er een single zal zijn die de zomer zal bepalen. Bij High As Hope is dit dus “Hunger”. Het nummer heeft de typische Florence + The Machine vibe en schuwt geen drama. Net zoals Florence hebben jullie er waarschijnlijk ook uitbundig op gedanst als het passeerde op de radio of in een zomerbar. De song heeft een positieve sfeer en zorgt er hierdoor ook voor dat je gelukkig wordt bij het luisteren. Een goeie zomersong dus.

5. HAEVN – Back In The Water

Van HAEVN was bij het begin geen sprake in deze lijst, tot de echte fans zich eens aan het werk zetten. Enkele stemmen later belandde de band op plaats vijf in deze lijst. De Nederlandse band heeft een harde fanbase en bracht met Eyes Closed ook een betoverend debuut uit. “Back In The Water” klinkt niet meteen heel zomers, maar doet wel dromen. Een zachte stem en een donkere sfeer geven het nummer een duister, maar rustgevend sfeertje. En ook dat is deel van de zomer, de rust. Een vijfde plaats is dan ook verdiend.

4. Jungle – Happy Man

Binnenkort komt de nieuwe plaat van Jungle uit en daarvan is “Happy Man” duidelijk al een zwoel voorsmaakje. Het genre van de band blijft ongewijzigd en is bijgevolg nog steeds heel zomers. Funky muziek gemixt met hoge stemmen en een feel good vibe geven “Happy Man” de typische Jungle vibe. Dat je het warm krijgt van luisteren naar deze “Happy Man” blijkt aan het groot aantal stemmen voor deze single. Jungle mag een happy man zijn met de vierde plek in onze zomerhit top tien.

3. Anderson. Paak – Bubblin

De derde hip hop track in de top tien, duidelijk een wederkerend fenomeen. Het is dan ook iets gemakkelijker om een zomers gevoel te krijgen op enkele beats en rhymes dan op een stevige riff. “Bubblin” is de hoogste hip hop track in de lijst, en komt van een man die de zomer lijkt te hebben uitgevonden. Zijn soulvolle vibes heeft hij voor deze nieuwe wel ingeruild en we kregen een iets stevigere rapsong. Desalniettemin nog steeds met een verfrissend en zonnig gevoel, zo blijkt. Plaats drie is zijn deel.

2. SONS – Ricochet

Een last minute inhaalrace noemen we dat. Of veel vrienden inhuren om voor jou te stemmen, dat kan ook. Hoe dan ook, SONS stond tot voor kort niet eens in de top tien, nu vind je ze terug op plaats twee. De winnaars van De Nieuwe Lichting hebben dan ook een heel mooie zomer achter de rug, en “Ricochet” was voor velen de soundtrack van die zomer. Stevig rocken, maar toch aanstekelijk klinken. Bij De Afrekening haalden ze plaats één op een bepaald moment, bij ons moeten ze het met een zilveren medaille doen. Zo krijgen we toch nog wat stevige gitaren in de top vijf te horen. SONS weet net zoals hun collega’s van Equal Idiots vorig jaar een plaatsje in deze lijst te veroveren. België boven!

1. Gorillaz – Humility

De soundtrack van deze zomer was volgens jullie Gorillaz, met tien stemmen meer dan de nummer twee, kunnen we dan ook van een verdiende winnaar spreken. De band scandeerde niet enkel onze Rode Duivels naar de overwinning op Rock Werchter, ze bezorgden ook iedere fan van Dansende Beren een zomers gevoel. Luchtig klinkt “Humility” zeker en we begrijpen dan ook zeker waarom dit de nummer één is. Niet al te veel denken, lekker laidback met een cocktail in de hand en die chille vibes van deze single op de achtergrond geven inderdaad het beste zomergevoel weer. Na “Everything Now” is het nu de beurt aan “Humility” om één jaar lang onze zomerhit te zijn.

SONS – Ricochet 22.86% (96 votes)
HAEVN – Back in the Water 10.95% (46 votes)
Gorillaz – Humility 8.57% (36 votes)
Anderson. Paak – Bubblin 6.90% (29 votes)
Jungle – Happy Man 6.67% (28 votes)
Florence + The Machine – Hunger 6.43% (27 votes)
Brockhampton – 1999 WILDFIRE 5.95% (25 votes)
Childish Gambino – This Is America 5.48% (23 votes)

3395 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.