InterviewsUitgelicht

Interview Mahalia: “Vrouwen zijn de toekomst!”

Op haar dertiende tekende ze haar eerste platencontract en begon ze meer en meer nummers te schrijven. Zes jaar later lijkt ze haar sound gevonden te hebben en is haar grote doorbraak niet meer ver weg. Zowel op Spotify als op YouTube heeft ze miljoenen clicks en daar komen er dagelijks bij. Ook in België is ze enorm populair en zo speelde ze In maart al in een uitverkochte AB Club. In juni kwam ze enkele dagen terug naar ons land en gaf ze nog eens twee gesmaakte optredens. Tussen haar fantastische optredens op de Fifty Fifty Session in de C12 en op Couleur Café, zaten wij op een zonnige namiddag met de Britse zangeres samen voor een persoonlijk interview vol reflectie en toekomstplannen.

Jouw liedjes zijn altijd zeer persoonlijk en vertellen altijd een zeer persoonlijk verhaal. Zie jij een zeer grote verandering in je muziek nu je een beetje ouder bent?

Absoluut! Ik praat nog steeds vanuit mijn hart, maar ik ben daar wel veel volwassener in geworden. Ik ben bijvoorbeeld niet meer zo naïef wat jongens betreft, wat natuurlijk voortvloeit uit verschillende ervaringen die ik meemaakte. Dat weerspiegelt zich dan ook in mijn schrijfstijl, die in de laatste jaren in rijper en mondiger is geworden.

Jij bent vroeg begonnen met je muziekcarrière en bent op veertienjarige leeftijd met superster Ed Sheeran op tour gegaan. Wat inspireerde je het meeste uit het touren met een wereldster als jonge, beginnende artieste?

Het meest inspirerende voor mij was dat ik zo een grote artiest zag doen wat ik ook wilde doen. Ed is daarbovenop ook nog eens zo hartverwarmend en hielp mij altijd wanneer ik hem nodig had. Hij liet me veel dingen zien en toonde me hoe je met je beide voetjes op de grond blijft. Zo’n ervaring neem je gewoon voor altijd mee en blijft je motiveren in het bereiken van je dromen. Ik wil net zoals Ed mensen blij maken met mijn muziek en opkomende artiesten even hard steunen als hij het doet. De tour heeft echt nog eens mijn ogen geopend en gewoon bevestigd dat ik dit ook heel mijn leven lang wil doen.

Wat heb je nog allemaal geleerd uit die ervaring wat optreden en het schrijven van muziek betreft?

Ed zei altijd dat ik vooral naar mezelf moest luisteren bovenop de mening van anderen. Ik moest begrijpen dat ik zelf aan het stuur van mijn carrière zit en nog steeds verantwoordelijk ben voor het pad dat ik volg. Dat denkproces is zeer belangrijk als je optredens wilt geven en nummers schrijft.

Zes jaar later zien we dat je sound toch wel aardig veranderd is. In het begin van je carrière maakte je eerder soul-getinte singer-songwriter muziek, maar ondertussen maak je nummers met een r&b vibe. Wat ligt aan de oorzaak van die ontwikkeling?

Ik wist altijd al dat ik muziek wilde maken met meer dan enkel een gitaar, maar ik wist gewoon niet hoe. Doorheen de jaren heb ik veel bijgeleerd en in dat proces kwam die nieuwe sound naar boven. Ik was mentaal helemaal klaar om andere muziek te maken en dat komt denk ik vooral ook omdat muziek de laatste jaren behoorlijk veranderde. Ik werd in die periode ook volwassen en dat was dan ook de impuls om met iets nieuws te startten.

Zijn er dan eigenlijk nog genres die je jezelf ziet doen in de komende jaren?

Momenteel blend ik al een heleboel genres zoals r&b en soul, maar ook de singer-songwriter sound zal er voor altijd in blijven zitten, want ik schrijf mijn nummers nog steeds meestal met een gitaar. Ik noem mijn muziek daarom ook ‘psycho-acoustic soul’ en voel gewoon dat zoiets het genre is dat het beste bij mij past. Ik denk dat ik dus de komende jaren vooral mijn sound binnen dat genre verder zal ontwikkelen en hoop dat de mensen het leuk blijven vinden.

Elke singer-songwriter start anders met het schrijven van een nummer. Hoe ga jij meestal aan de slag als je inspiratie hebt?

Ik start eigenlijk altijd met een melodie op de gitaar of een beat en experimenteer dan een beetje. Daarna schrijf ik mijn lyrics en kijk ik of het wel op de melodie past. Mijn ideeën hangen ook altijd een beetje af van hoe ik mij die dag voelde of hoe bepaalde mensen me hebben laten voelen. De mood van de dag bepaalt dus eigenlijk enorm hard hoe iets klinkt bij mij en dat wordt dan vertaald in mijn muziek.

Schrijf je dan eigenlijk graag met andere mensen als je persoonlijke verhalen in je nummers vertaalt of werk je daar liever eerst alleen aan?

Alleen schrijven is echt enorm leuk en is ook de manier hoe ik gestart ben, maar het is ook altijd super om een andere mening op je visie te horen. Je moet dan wel op zoek gaan naar mensen die begrijpen wat je zegt en er dan dingen aan kunnen toevoegen zonder het helemaal over te nemen. Ik heb ondertussen mensen gevonden die ik vertrouw en die me begrijpen, wat niet wegneemt dat ik ook nog altijd graag op mijn eentje aan een nummer werk.

Je bent een echte zonneschijn en straalt telkens enorm hard op een podium. Wat laat jou altijd glimlachen?

Er is voor mij geen ander gevoel dat zo goed aanvoelt als op een podium staan en mensen die naar jou staan te glimlachen. Ik geniet er daarom ook enorm van om na shows mijn fans te ontmoeten en dat is iets wat ik zo lang mogelijk wil doen. Je deelt een moment met zo veel mensen en je voelt je gewoon niet alleen. Het delen van mooie momenten met mijn fans brengt me dus vooral aan het glimlachen.

De komende maanden ga je veel touren en ongetwijfeld nog meer zielen voor je winnen, maar is er iets wat je minder leuk vindt aan het touren?

Lang wegblijven van thuis vind ik eigenlijk niet zo erg. Wat ik dan wel weer moeilijker vind, is het maken van mijn koffers voor een tour, want ik weet gewoon nooit wat ik moet inpakken voor een reis van zes weken (lacht). Voor de rest is er eigenlijk niets leuker dan touren en de wereld ontdekken. Je leert gewoon continu nieuwe mensen kennen en komt op plekken waar je anders niet zou komen.

Momenteel tour je samen met één muzikant. Hoe zie jij je shows binnen enkele maanden of jaren?

Ik zou graag een band achter mij hebben tijdens optredens, maar om als solo-artiest een hele band mee te nemen, moet je het juiste moment en de juiste mensen kiezen. Momenteel heb ik dus al één muzikant mee en dat lijkt me momenteel ook voldoende want als opkomende zangeres is het ook zeer duur om direct enkele muzikanten mee op tour te nemen.

Je bracht recent je nieuwste single “I Wish I Missed My Ex” uit met een zeer leuke video, waarin alles omgekeerd gefilmd werd. Hoe ontstond dat idee en wat is de betekenis daarachter?

Voor de video werkte ik samen met de regisseur Andrew Litten en trok ik naar zijn thuis in Los Angeles. Hij vroeg me dan of ik al van The Pharcyde video van “Drop” had gehoord en al snel bleek dat we ons voor ons idee op de video gingen baseren. Ik heb mijn manager echt gek gemaakt door zo vaak te bellen en te zeggen dat ik het toch niet doe omdat het zo moeilijk is, maar uiteindelijk was het absoluut de moeite waard. Het idee achter alles in reverse te zetten, ligt in de diepe betekenis van het nummer. “I Wish I Missed My Ex” gaat over dat je terugkijkt en dat je graag had dat je je ex zou missen, maar dat dat gewoon niet het geval is. Het idee achter de video is dus dat ik vooruit wil gaan, maar voor de rest alles achteruit gaat. Het is zoals tegen de stroom in zwemmen. De stroom wil je tegenhouden, maar jij wilt niets liever dan vooruit.

Als jij de tijd dan zou kunnen terugdraaien, wat zou jij dan willen veranderen?

Ik denk dat ik dan sowieso meer mijn best zou doen om met mijn gitaar te oefenen. Als tiener ben je gewoon zo lui en wil je gewoon je vrienden zien, naar fastfood restaurants gaan, … Ik had niet altijd zin om mij eens neer te zetten en dan een beetje te oefenen. Dus moest ik de tijd kunnen terug draaien, zou ik mijn gitaar zeker wat vaker boven halen en nog meer oefenen.

Zijn er andere instrumenten die je ook wilt leren spelen?

Ik ben net begonnen met piano en wil me daar echt in verdiepen. Ik vind het spelen van een piano makkelijker dan gitaar spelen omdat je ziet wat je doet, maar ik sta nog verre van op punt. Ik ga alvast nog een beetje oefenen en wie weet wat ik er in de toekomst mee kan doen…

Je werkte onlangs met de Britse rapster Little Simz samen voor je nummer “Proud Of Me”. Zijn er al mogelijke samenwerkingen die je in je hoofd hebt?

Ik werkte onlangs nog samen met de Britse rapper Kojey Radical voor diens album en ons nummer samen met Swindle is ondertussen uit, maar voor mijn debuutalbum heb ik nog geen samenwerkingen in mijn gedachten. Ik wil met mijn debuutplaat, net zoals een heleboel andere artiesten, tonen wie ik ben. Samenwerkingen zie ik dan eerder voor mijn tweede album zitten. Ik werk ontzettend graag met andere artiesten samen, maar met mijn debuut wil ik mezelf vestigen in de muziekwereld.

Hoe komen samenwerkingen bij jou eigenlijk tot stand?

Soms stuur je iemand een bericht via Instagram in de hoop dat je niet genegeerd wordt, maar dat werkt niet altijd. Je kan bijvoorbeeld niet naar SZA sturen van ‘Hey babe, you wanna work with me?’, want ik vrees dat je dan geen reactie gaat krijgen. Ik heb ondertussen bij een groot label getekend en dan kan ik al makkelijker zeggen dat ik met iemand wil samenwerken. Zij brengen me dan met hen in contact en zo eindig je dan vaak samen in de studio.

Ken je misschien een Belgische artiest of groep met wie je eens zou willen samenwerken?

Ik ken er eigenlijk niet echt, maar ik heb gisteren na mijn set nog blackwave. horen spelen en dat klonk echt wel heel leuk. Ze lijken bovendien ook echt super chille gasten.

Op het einde van de zomer ga je op je eerste mini tour door Amerika. Wat zijn je plannen voor die tour?

Ik kijk er ontzettend hard naar uit, maar heb ook al enorm veel schrik. Ik speel o.a. op het Afropunk festival in New York, waar ook een heleboel andere toffe acts spelen en dat gaat volgens mij wel een speciale show worden. Ik ben echt zo blij dat ik de kansen krijg om zo’n ervaringen te maken en mijn muziek zo met nog meer mensen kan delen. Alles wat ik momenteel kan doen, maakt me ontzettend blij en maakt me tot een gelukkig mens.

Heb je buiten die Amerikaanse tour nog andere grote plannen voor 2018?

Op het einde van de zomer breng ik waarschijnlijk nog een project in de vorm van een ep uit, maar dat is eigenlijk nog een klein geheim, maar ook aan mijn album ga ik nog werken. Verder kom ik in de herfst nog eens terug naar België voor een show in de Botanique. Het zal wellicht weer één van mijn favoriete shows van de tour worden.

Laat ons eindigen met een paar tricks en tips. Heb je een advies voor jonge, vrouwelijke artiesten die vanuit dezelfde positie starten zoals jij enkele jaren geleden?

Geloof in jezelf. Dat geldt niet alleen voor starters, maar voor iedereen in de muziekwereld. Laat nooit iemand tegen je zeggen dat je iets niet kan doen, want dat is niet waar. En vooral: laat geen mannen over je lot beslissen en ga er helemaal voor. Vrouwen zijn de toekomst!

Bedankt en tot in November!

Mahalia brengt weldra haar nieuwe ep uit en zal op maandag 12 november in de Orangerie van de Botanique te zien zien. Haast je voor tickets want het zal misschien wel de laatste keer zijn dat je de dame in een kleine setting te zien zal krijgen.

 

1653 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Little Simz @ Trix: De koningin op bezoek

Als er iemand is die in het afgelopen jaar bewezen heeft op een heel eenzame hoogte te staan, dan is dat Little…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuw single Mahalia - "Bag Of You"

Dat de Brits-Jamaicaanse Mahalia geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken werd in 2018 al duidelijk. Met “I Wish I…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 3): Lekker blijven hangen

Het was mooi weer op de zaterdag, zo mooi dat de organisatie tegen de avond zelfs het bordje uitverkocht mocht bovenhalen. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.