AlbumsRecensies

Ovlov – TRU (★★★½): Het betere lo-fi ‘Back to the nineties’ werk

AlbumsRecensies

Ovlov – TRU (★★★½): Het betere lo-fi ‘Back to the nineties’ werk

De Ovlov-bandleden samenhouden is de afgelopen jaren een uitdaging gebleken. Na enkele jaren knipperlichtgewijs te kroelen op (split) EP’s, kregen de Amerikanen het toch voor mekaar om samen een vervolgplaat op Am in elkaar te flansen. Am maakte in 2013 indruk door de manier waarop het zich met haar bombastische 90’s sound stevig vasthaakte aan bands als Dinosaur Jr. en ‘early’ Weezer. Nu, vijf jaar later, gaat de band met TRU mooi verder in die lijn. Het album bulkt van de distorted gitaren en bolt van begin tot eind geestig door. Geen onverwachtse stoorzenders of honderdtachtiggradenbochten, maar gewoon – of tegenwoordig misschien zelfs atypisch – een album dat ‘true’ blijft aan de gemaakte stijlkeuzes.

De spanningsboog behouden op een rechtlijnige plaat als TRU is vanzelfsprekend niet eenvoudig. Halverwege de plaat, bij nummers “Spright” en “Stick”, ondanks de heerlijke baslijn op die laatstgenoemde, merken we dat onze aandachtspanne wat begint te lossen. Daarvoor- en na kan de band wel met genoeg subtiele toetsen op de proppen komen om ons geboeid te houden. Zo besluipt het sterke slot van “Baby Alligator” ons al vanaf de eerste ruwe, lo-fi geschaafde gitaarklank. Op “Half Way Fine” en “Fast G” perst de groep een indrukwekkende gitaarblok uit de vingers en op “Short Morgan” is zelfs wat van de korte, snedige punk van weleer te vinden.

Er vallen een hoop referenties uit de plaat te ontginnen. Naast de ‘usual suspects’ die we eerder noemden, zweeft er ook wat instrumentale melancholie onder de Ovlov-ozonlaag. Een knipoog naar shoegaze en op “Tru Punk” een dikke knipoog naar verweesde klanken van Radioheads “Weird Fishes / Arpeggi”, zo catalogiseren wij het toch. De doorslaggevende factor om deze plaat als degelijk en vol te beschouwen, vinden we helemaal op het einde terug. “Grab It From The Garden” combineert de typische albumsound met het verweesde van “Tru Punk”, wat resulteert in, ontegensprekelijk, sterkste nummer op de plaat.

Een half decennium, zolang duurde het om TRU rond te krijgen, maar in al die tijd Ovlovs klok duidelijk stil blijven staan in de betere fase van de jaren negentig. TRU is een album zonder al te veel verrassingen, maar met de potentie om de fans van Ovlov opnieuw enkele jaren te kunnen zoethouden.

Tracklist

  1. Baby Alligator
  2. Half Way Fne
  3. The Best Of You
  4. Spright
  5. Stick
  6. Tru Punk
  7. Fast G
  8. Short Morgan
  9. Grab It From The Garden

142 posts

About author
Gediplomeerd cultureel ondernemer en manager als OENGER, functioneel analist als inkomstenbron.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Philip Selway @ Ancienne Belgique (AB Club): Uit de schaduw van Radiohead

Het is intussen alweer even geleden dat Radiohead, toch wel een van de meest geliefde alternatieve bands ooit, in onze contreien op…
AlbumsRecensies

Philip Selway - Strange Dance (★★★★): Cocktail van experiment en aanstekelijkheid

Ook al heeft Radiohead sinds A Moon Shaped Pool uit 2016 geen nieuw album uitgebracht, beleven de fans van de band de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Robin Kester - Honeycomb Shades (★★★★): Zweven tussen extase en melancholie

Dik twee jaar geleden bracht Robin Kester met This Is Not A Democracy haar eerste mini-album uit. Waar het in eerste instantie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.