Interviews, Uitgelicht

Interview Equal Idiots: “We zijn nog steeds twee snotbengels”

Het is halfzes, de WK finale tussen Frankrijk en Kroatië is bezig, wanneer wij met Thibault Christriaensen en Pieter Bruurs van Equal Idiots in de backstage van Dour neerploffen in één van de zeteltjes. De twee Cara-fans zoeken schaduw onder een Jupiler (of is het nog steeds Belgium?) parasol, nadat ze twee uur voordien La Caverne (de rocktent van Dour) aan flarden speelden. De twee beste vrienden hebben de afgelopen twee jaar enorm veel bereikt, maar wat willen ze eigenlijk nog bereiken? We babbelden over hun show in de AB, hun studies en de pauze die de band vanaf oktober zal inlassen.

Een jaar geleden brachten jullie het eerste album Eagle Castle BBQ uit. Is er heel veel in dat jaar veranderd ten opzichte van het jaar voor het album? 

Pieter Bruurs: We hebben afgelopen jaar een groot aantal shows gedaan en zijn met het maken van onze debuutplaat toch wel gegroeid als band. We zijn geen getrainde muzikanten, maar werden echt beter door veel te spelen en dan ook de mening van de mensen te vragen. Met die kritiek, vooral negatieve, gaan we altijd aan de slag. We proberen er steeds sterker uit te komen.

Thibault Christiaensen: We speelden sowieso echt al heel veel en dat werd door De Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally nog eens bevorderd, maar voor het maken van onze plaat hebben we ons toch wel enkele maanden rust gegeven. We hadden zo genoeg tijd om onze nieuwe nummers in de studio goed te kneden en staken in die tijd heel veel op. Verder sleutelden we ook wat aan de live show en werd het door o.a. een licht- en een klankman veel gestroomlijnder dan voor het album. Ondertussen spelen we daar al een jaar mee en speelden we vandaag op Dour, een week geleden op Werchter en van die dingen. Zot eigenlijk want we zijn eigenlijk nog steeds die twee snotbengels, die dit succes nooit verwacht hadden.

Pieter: Onze sleutel blijft ook gewoon dat we twee beste maten zijn die gewoon de tijd van hun leven beleven en dit succes nooit hadden durven dromen. We pakken wat er te pakken valt en genieten van alles wat ons overkomt.

Bijna elk groot Belgisch festival werd door jullie al plat gespeeld. Staat er dan nog wel iets op jullie bucketlist?

Thibault: Zo een optreden op Pukkelpop zien we met veel goesting zitten, maar ook in Nederland willen we graag wat meer spelen aangezien we daar al enkele super grave dingen mochten doen waardoor we de smaak nu helemaal te pakken hebben. We hebben bijvoorbeeld enkele weken terug een verrassingsshow op Down The Rabbit Hole mogen spelen en dat was echt mega cool. We zeiden vroeger altijd dat we niet te veel doelen mochten stellen. Aanvankelijk was ons grote doel eens te spelen in de Trix. Dan was dat gelukt. Daarna droomden we van de AB, waar we ondertussen ook al enkele keren mochten staan. Werchter was dan weer iets wat we nooit hadden kunnen dromen. Gewoonweg ongelofelijk! Er zijn nog wel een aantal dingen die we willen doen, maar we pakken alles zoals het komt. Als iets niet lukt, dan moeten we gewoon terugkijken naar alle zotte dingen die we mochten doen. We gaan zeker niet blèten omdat iets niet gelukt is. We hebben de laatste jaren echt bijna overal gespeeld. Het is dan misschien ook het ideale moment om het gas wat terug te nemen en wat tijd te nemen om nieuwe demo’s te maken, waarvoor we tot nu toe amper tijd hadden.

Pieter: We willen nu werken aan de tweede plaat en willen hiermee dan ook veel optreden. Alles op zijn tijd natuurlijk, maar op onze bucketlist staat gewoon samenwonen, veel leuke momenten beleven, samen plingelen in het repetitiekot en dan kindje nummer twee op de wereld loslaten.

Met de eerste plaat stonden jullie in mei ook in een uitverkochte AB en het publiek werd wilder met de minuut. Hoe hebben jullie die belevenis ervaren?

Pieter: Dat was onbeschrijfelijk. Zelfs twee weken na de show waren we er nog niet goed van… Het was gewoon een geschifte show. We wilden het wat specialer maken dan onze andere optredens en hadden bijvoorbeeld Dvtch Norris als special guest mee. Die show gaan we echt nooit meer vergeten.

Thibault: We hadden al één keer in de AB Club gespeeld en die was redelijk snel uitverkocht. Daar verschoten we toen echt hard van, maar toen we de AB Box afgelopen mei uitverkochten, waren we toch wel van onze sokken geblazen. We hadden die zotte sfeer die er toen heerste met al die crowdsurfende mensen nooit verwacht. Bovendien was het toch wel één van de betere shows die we gespeeld hebben. Echt een moment voor ons persoonlijk geschiedenisboek.

Voor jullie speciale show in de AB hadden jullie o.a. een blaasinstrumenten-groep en Dvtch Norris mee. Welke niet zo voor de handliggende samenwerkingen zouden jullie in de toekomst eens willen aangaan?

Pieter: We willen altijd iets speciaal doen en waren aan het brainstormen over wat we gaan doen. We hadden het er al snel over een rapper die we er misschien moesten bij halen.

Thibault: In het begin vroegen we ons wel af of we er genoeg tijd voor gingen hebben om iemand te vinden, maar toen kwam de Week Van Eigen Kweek op Studio Brussel. Dvtch Norris vertelde er in een filmpje dat hij met ons eens wou samenwerken. Het was pure toeval, maar hij was net hetgeen we die week naar op zoek waren.

Pieter: Hij kreeg van ons dan de setlist doorgestuurd en kreeg carte blanche wat de keuze van het nummer betreft. Hij koos dan “Money Man Midas”, een nummer dat eigenlijk iets meer slepend is. Dvtch kwam dan een uurtje meerepeteren in de Trix en we waren vanaf de eerste keer meteen overtuigd. We hebben enkel nog wat aan de bars gesleuteld en de structuur wat veranderd, maar het leek meteen goed te werken. We wisten dat het een magisch moment zou worden en kregen zelf echt kippenvel toen we in de AB zijn eerste woorden hoorden.

© Tuur Penninckx

Jullie versie van “Ça Plane Pour Moi” is ondertussen een klassieker geworden en behoort nog steeds tot de hoogtepunten van jullie set. Is er al een ander nummer dat jullie op het oog hebben en in een Equal Idiots-jasje willen steken?

Thibault: We hebben er al vaker over nagedacht of we er misschien eens mee moesten stoppen, maar het blijft werken. Het nummer wordt door bijna iedereen altijd meegezongen en vooral in Nederland blijft het één van de leukste momenten van een concert. Voorlopig zou ik nog niet weten welk ander nummer we kunnen coveren om hetzelfde effect te creëeren. Het is een drie akkoorden nummer en is gewoon ‘rakken’ van begin tot einde. Als er nog zo een nummer zou zijn, zouden we het eens doen, maar voorlopig weten we niet welk ander nummer in aanmerking zou komen.

Jullie wonnen De Nieuwe Lichting en werden steeds populairder. Zijn er opkomende bands die jullie hetzelfde of een beter parcours gunnen?

Pieter: We zijn alle twee net afgestudeerd en hadden de afgelopen twee jaar eigenlijk redelijk weinig tijd om bands te gaan ontdekken. Toen we in Antwerpen op kot zaten, zijn we naar veel kleine shows geweest en ontdekten we een hele boel kleine bands, maar we hadden het met onze studies en Equal Idiots echt druk waardoor ik nu niet meteen op een band kan komen.

Thibault: Onze roadie speelt in de garage punkband Mitraille. Ik heb ze nog maar één keer live aan het werk kunnen zien, maar ik vond dat echt mega graaf. Zoiets moet je eigenlijk in een kleine, vettige kroeg zien en zou ik daarom nog niet op een groot podium zetten, maar Mitraille is voor mij in ieder geval een band om in de gaten te houden… en misschien ook nog Double Veterans. Ze zijn misschien niet meer klein en moeten niet meer ontdekt worden, maar ik wil dat ze snel nieuw materiaal uitbrengen want dat is veel te lang geleden.

Is er bij jullie eigenlijk al veel inspiratie voor nieuw werk?

Pieter: Eigenlijk niet echt. Altijd als wij het repetitiekot in kruipen, is dat om de set aan te passen of te repeteren voor de festivals of clubshows. Aangezien Thibault en ik dit jaar afstuderen, hadden we weinig tijd om aan nieuw materiaal te beginnen. Natuurlijk jammen we af en toe, maar echt concrete dingen hebben we niet.

Thibault: We luisteren ook enorm veel muziek de laatste tijd. Ik ben enorm grote fan van spaghetti western muziek en vind die gitaarsounds echt super tof, maar ik heb ook al super veel op google gezocht naar nieuwe amps, pedalen en gitaren. Als we nu genoeg tijd hebben, zullen we dat zeker eens testen. De sound die we nu hebben, is er één die veel garage-bands hebben. Ik heb alvast enorm veel zin om eens iets nieuws te doen.

Pieter: Vanaf oktober gaan we ook eens even een pauze nemen van het optreden en gaan we ons repetitiekot in duiken om samen aan nieuw materiaal te werken en wat te experimenteren met andere sounds.

Bijna exact een jaar geleden hebben we jullie al eens geïnterviewd. Moesten we elkaar over een jaar weer terugzien, wat zouden jullie dan bereikt willen hebben?

Thibault: Elkaar weer ontmoeten op een festival zoals nu en dat we dan bijna een nieuw album af hebben waarover we dan kunnen vertellen. Verder hopen we dat we dan nog altijd gelukkig zijn, de vriendin hebben waarmee we nu samen zijn, dat we geen rare ziektes krijgen…

Pieter: en dat Frankrijk het WK verliest! (Ondertussen weten we dat dit niet het geval is…)

Bedankt voor jullie tijd en tot op één van jullie komende optredens!

Voor ze het repetitiekot induiken kan je Equal Idiots nog op de Gentse Feesten (19/7), Rock Herk (21/7), Zeverrock (4/8) en Crammerock (1/9) aan het werk zien.

18 juli 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief