Albums, Recensies

Converge – Beautiful Ruin EP (★★★★): Een onstopbare, claustrofobische storm

Er zijn weinig bands die zich waarheidsgetrouw pioniers mogen noemen. Converge, afkomstig uit het Amerikaanse Boston, mag dat echter met volle overgave. De band bracht met hun energetische, choatische mix van hardcore punk, metalcore en mathcore een levendige frisse wind doorheen het ruigere muzieklandschap. Ook Beautiful Ruin is een smakelijke toevoeging aan hun indrukwekkende palmares. De EP werd onaangekondigd losgelaten op de wereld en omvat zo’n zeven minuten aan nieuw materiaal. Nieuwe horizonten verkennen is niet aan de orde op deze EP maar de band doet waar ze goed – lees; subliem – in is; een storm aan claustrofobische choas, melancholie en rauwe emoties ontketenen.

“Permanent Blue” zet meteen de toon van deze EP. Zanger Jacob Bannon schreeuwt zijn stembanden bijna uit zijn keelgat terwijl een opgefokte gitaarriff ons doet terugdenken aan de scherpe sound op All We Love We Leave Behind. “Churches and Jails” bouwt verder op de snelheid van zijn voorganger en serveert ons een stevige portie thrashy tremolo – Slayer zou trots zijn – op gitaar terwijl een hyperkinetische drummer zijn furten botviert op zijn drumstel. Het hoogtepunt op deze EP vormt “Melancholia” met zijn heerlijke sludgy intro, rollende gitaarlijnen en de vettige vocals van Bannon die overheersen. Dit is spierballengerol van Converge op zijn best. Ook op titeltrack “Beautiful Ruin” blaft Bannon ons, onder begeleiding van een storm aan decibels, toe terwijl het einde van deze EP met rasse schreden nadert. Converge schopt en slaat nog een laatste keer in het rond en toont nogmaals dat ze niets meer te bewijzen hebben.

In deze heerlijke maalstroom aan rauwe emoties, een wervelwind aan gitaarlijnen en opzwepende drumbeats kunnen we niets anders dan onszelf verliezen. Converge mag dan voor sommigen wel een broeihaard aan kakafonie zijn, zij die de muziek kunnen waarderen, weten dat de band een onstopbare, claustrofobische storm vormt. De band bewijst met Beautiful Ruin dat hun funderingen nog steeds ijzersterk zijn en Converge een constructie is die nog niet snel van plan is om in te storten.

2 juli 2018

About Author

Jens Rossel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief