Features

Te ontdekken talent op Rock Werchter 2018

© Foto Jokko for Rock Werchter

Op 5, 6, 7 en 8 juli vindt de 44ste editie van Rock Werchter plaats. Het is de eerste editie waarin de weide een nieuw podium mag verwelkomen en een editie waarin de headliners weer tot de verbeelding spreken. Arctic Monkeys, Gorillaz, Queens Of The Stone Age, The Killers en Pearl Jam, het zal weer de moeite zijn daar in Werchter. Toch valt er veel meer te ontdekken dan enkel die grote namen, en wij hebben enkele bands uit de line-up geselecteerd die nog niet bij het grote publiek bekend zijn en wel eens de moeite zouden zijn om live aan het werk te zien.

IDLES

The Slope zal zijn naam niet gestolen hebben na de passage van IDLES op zondag. De kans is namelijk groot dat tegen het einde van die show de tent volledig gesloopt zal zijn, wat op zich niet zo erg is want het is de laatste dag van het festival, minder opruimwerken. IDLES, dat is stevige punk met een furieuze boodschap in de stem van frontman Joe Talbot. Denk aan Sleaford Mods zonder de electronica en met heel wat gitaren. Even intens maar met veel meer moshpits. Dat het memorabel zal worden, staat nu al in de sterren geschreven.

Sam Fender

Met “Play God” kwam Sam Fender sterk binnen en sindsdien blijft hij de ene leuke single na de andere brengen. Het concept is simpel, maar effectief. Een aanstekelijk refrein, een breekbare stem en hier en daar wat extra instrumentaliteit. Sam Fender is duidelijk niet zomaar een singer-songwriter en dat zal op Rock Werchter ook heel duidelijk worden. De man werd onder de vleugels genomen door de manager van Ben Howard, schrijft over maatschappelijke problemen en probeert een stem van zijn generatie te zijn. Of hij daar in slaagt kan je horen op vrijdag in The Slope.

The Magic Gang

We zagen The Magic Gang al enkele keren als voorprogramma in de Botanique, maar op Werchter staan ze helemaal alleen. Ze openen op zaterdag The Slope en zullen er mee voor zorgen dat je die dag zonnig begint. Vrolijke indie rock songs die soms eens durven uithalen en over het algemeen een heel aanstekelijk refrein hebben, dat is waar The Magic Gang voor staat. Verwacht je dus aan gemakkelijk in het oor liggende songs en ook de nodige intensiteit in de muziek.

Warbly Jets

Uit Los Angeles komen en toch super Brits klinken, dat is wat Warbly Jets doet. De band heeft duidelijk goed geluisterd naar groepen als Oasis, Primal Scream of Blur en dat is dan ook goed te horen in de muziek die ze maken. Weinig vernieuwend, maar wel met de nodige overtuiging gebracht en boordevol power. We zijn er zeker van dat het concert heel leuk zal worden en dat zal vooral te danken zijn aan de geweldige meezingmelodieën en aanstekelijke riffs. Een sterke mix van rock en electronica die vooral heel groots klinkt.

Sigrid

Onze liefde voor de Noorse popprinses Sigrid schreeuwen we al sinds haar debuutsingle “Don’t Kill My Vibe” in maart 2017 van de daken. Ondertussen heeft ze al twee EP’s en nog enkele stevige knallers als “Strangers” en “High Five” onder de arm om het festivalpubliek van Werchter helemaal in te pakken. Op Pukkelpop en in de Ancienne Belgique wist ze ons al te charmeren, en we durven er op wedden dat ze straks ook de weide van Werchter (of zeg maar de dansvloer van Klub C) aan het dansen zal krijgen. Een herkansing krijg je nog in november in La Madeleine, maar zorg maar dat je er meteen bij bent!

Curtis Harding

Soul is nog lang niet dood, laten we Curtis Harding als beste voorbeeld gebruiken. Hij staat op Rock Werchter en brengt er zijn mix van ruwe blues rock in combinatie met soul, het resultaat is redelijk indrukwekkend. De nummers zijn dynamisch en zijn stem neemt je mee op een fantastisch avontuur. Hopelijk brengt hij al zijn blazers mee, want zo zou het wel eens een zeer dansbaar spektakel kunnen worden. Afspraak op vrijdag in Klub C voor alleen maar goeie vibes.

Steven Wilson

Een carrière van meer dan dertig jaar en ongeveer evenveel muziekinstrumenten, timmert Steven Wilson nu verder aan de weg als solo-artiest. Hij verdiende al zijn sporen als songwriter bij Porcupine Tree, maar ook onder zijn eigen naam brengt hij sterke albums uit als The Raven That Refused To Sing of Hand. Cannot. Erase.. Ook zijn nieuwste plaat To The Bone herbergt wat nieuwe progrock pareltjes en wij zijn alvast benieuwd welke Steven Wilson zal meebrengen naar The Barn op donderdag.

Wolf Alice

Ze bliezen ons al omver op Best Kept Secret en hielden meer dan stand als voorprogramma van Foo Fighters in het Sportpaleis. Laat de Slope van Werchter nu een ideale plek zijn om Wolf Alice nog eens van dichtbij en op een klein podium te bewonderen. Met hun nieuwe album Visions of A Life bevestigde de band al het goeds dat hun debuut My Love is Cool voorspelde: stevige rock, doorspekt met poppy melodieën en stevige drums. Frontvrouw Ellie Rowsell is ondertussen ook gegroeid van een bedeesde zangers naar een sterke performer die zich net als haar band elke keer helemaal geeft.

Jorja Smith

De 20 jarige Britse zangeres herbergt niet alleen een bom van een stem, maar weet ook nog eens fijne meeslepende nummers te schrijven. Haar debuut Lost & Found is nog maar net uit en ze rijgt de lovende recensies al aan elkaar (8.1 op Pitchfork en 4,5 sterren van onze Dansende Beer). De manier waarop ze haar eerlijke lyrics koppelt aan fijne zomerse melodieën ligt natuurlijk met deze warme temperaturen goed in het gehoor. De kans dat zaterdag het kwik nog wat graden hoger zal schieten in de Klub C ligt dan ook zeer hoog. Wie deze getalenteerde jongedame nog eens aan het werk wil zien voor haar muziekcarrière ook in België de lucht in schiet, weet alvast waar hij/zij/het moet zijn.

The Courteeners

Vijf albums ver en nog steeds niemand die ze kent, in België dan toch. Het zal voor de band raar opkijken zijn op vrijdag wanneer ze de Main Stage openen. In eigen land, en dan vooral in eigen stad Manchester, zijn ze razend populair. Onlangs speelden ze er zelfs een show voor 50.000 mensen en zelfs Bono is fan. Op het Europese continent speelden ze nog bijna niet, laat dat misschien de reden zijn voor het weinige succes die ze hier kennen. Laat dat vooral niet aan je hart komen, de groep is steengoed en moet je gewoon gezien hebben.

Otzeki

Foto: Larissa Zenner

Het duo Otzeki bestaande uit zanger Mike Sharp en toetsenist Joel Roberts uit de studentenstad Camebridge kan misschien wel voor één van de positieve verrassing van Rock Werchter 2018 zorgen. Met Binary Childhood losten de twee neven immers een meesterlijke debuutplaat waarop sterke elektronische beats en soulvolle vocals heerlijk met elkaar gecombineerd werden. Bovendien beschikt Otzeki over een uitstekende livereputatie en dat bewezen ze recent nog tijdens hun imposante set op Les Nuits Botanique in Brussel. Wie zich goed 35 minuten lang willen onderdompelen weet dus dat hij donderdag iets na 15 uur bij The Slope moet zijn.

3434 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Metz - "Come On Down" (feat. Joe Talbot)

Het laatste volwaardige album van Metz verscheen al even terug in 2020 met Atlas Vending, maar toch was er een nummer van…
LiveRecensies

Rock en Seine (Festivaldag 1 en 2): Een Par(ad)ijs voor rockers en rollers

In parkdomein Saint-Cloud viert men momenteel de muziek op festival Rock en Seine. De naam vertelt het je al: het festival vindt…
InstagramLiveRecensies

IDLES @ Ancienne Belgique (AB): Zweterig verjaardagsfeestje

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk stond IDLES nog eens in een Belgische zaal. De band had met CRAWLER en Ultra Mono twee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.