Albums, Recensies

Snail Mail – Lush (★★★★): Heerlijk wegdromen over verloren liefde

De langverwachte debuutplaat Lush van Snail Mail is er eindelijk! De act is er ondertussen één geworden die we toch wel bij het niveau van indiekompanen Car Seat Headrest of Waxahatchee mogen rekenen. In 2016 bracht het trio, onder leiding van toptalent Lindsey Jordan, zijn eerste ep Habit uit. Met nummers als “Thinning” en “Slug” werd deze jonge band toch wel in het oog gehouden. Onlangs werd de eerste single “Pristine” losgelaten en de videoclip van “Heat Wave” online gezet. Beiden werden ze zeer goed ontvangen. Een goed vooruitzicht dus naar de hele nieuwe plaat. Uiteraard werd dit geen teleurstelling. Onze jonge dame van 19 en haar kameraden hebben toch wel iets in elkaar geknutseld waar de mama’s en papa’s trots op zullen zijn! En misschien de indierock fans ook wel.

De plaat komt uit bij het label Matador Records waar o. a. Julien Baker en Lucy Dacus ook al deals hebben gesloten. Het album werd geproduceerd door Jake Aron, die door Jordan werd gekozen wegens zijn poppy sound en ontspannen sfeer tijdens het opnemen van een plaat.

Wat meteen opvalt bij de eerste luisterbeurten, is dat het album veel zelfzekerder klinkt dan de voorafgaande ep. Dat valt vooral te merken aan nummers als “Heat Wave”, “Pristine” en “Full Control”. Aftrappen doen we met het intro ingeleide “Pristine”. Haar dromerige stem, die we uiteraard niet kunnen missen, en de zachte gitaar doet de luisteraar meteen wegzweven. De drums vallen in en het nummer neemt een wending naar dansbare indierock. “And if you do find someone better, I’ll still see you in everything, tomorrow and all the time” zingt Jordan, waarbij we met een poppy vibe en catchy strofes worden meegenomen in het verhaal van een voormalige liefde die verandert in een ode aan eeuwige liefde.

“Speaking Terms” is één van de rustigere nummers waar je “Stick” en “Let’s Find An Out” ook mag bijrekenen. Nummers met zachte maar toch sterke gitaarmelodieën die ons doen denken aan de gitaarsound van Pavement en Sonic Youth. Jordan zingt als een engeltje en heeft je meteen beet. Af en toe worden we zelfs verrast met enkele keyboardakkoorden. Met “Heat Wave” beginnen we met hetzelfde soort engelengezang en gitaarsound waarna we opgeschrikt worden door een ietwat zwaardere maar geniale riff. Dit is zowel het meest verrassende moment op Lush.

“Golden Dream” en “Full Control” zijn dan weer pure indierock songs met stevige refreinen waarbij die laatste klinkt als een oerkreet. Afsluiten doen we met “Deep Sea” en “Anytime”. Dit zijn pareltjes van afsluiters waar we voor een laatste keer worden meegezogen in een stem die beeldschoon klaagt over haar verloren liefde.

Dat Lindsey Jordan & co. een band zijn die het ver gaan schoppen in de indierock was te verwachten, maar met de lancering van Lush wordt dit nogmaals bevestigd door de sterke nummers die de jonge band wist neer te schrijven. Kijk dus al maar uit of je hun naam niet meer ziet opduiken.

Wie Snail Mail live bezig wil zien moet op 20 augustus naar OLT Rivierenhof in Deurne of op 11 november naar Kortrijk trekken waar ze op het Sonic City spelen dat gecureerd wordt door Courtney Barnett.

27 juni 2018

About Author

Henri Vervaeke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief