LiveRecensies

Stikstof @ Het Depot: “De beste van het land? Loowgis!”

2018 lijkt het jaar te worden van Zwangere Guy, Astrofisiks, Jazz en DJ Vega of gewoonweg Stikstof. Het viertal uit Brussel bracht dit jaar hun derde plaat Overlast uit welk nu al tot de beste langspelers van 2018 mag geteld worden. Na een uitverkochte show in de Ancienne Belgique, speelden ze gisteren in Leuven een wederom strakke hip hop show die weinig aan de verbeelding overliet.

Voor hun zo goed als uitverkochte show in Leuven koos Stikstof voor Jay MNG als voorprogramma. De Brusselse rapper was één van de finalisten van de Nieuwe Lichting 2018 en rapt net zoals de hoofdact helemaal in het Nederlands. Met zijn oldschool vibes wist hij de zaal helemaal te overtuigen en creëerde hij al heel wat sfeer met zijn sterke nummers. Hoogtepunt van de goed veertig minuut durende set waren de laatste drie nummers waaronder zijn tot nu toe grootste hit “Op de maan”. Een toffe opwarmer die we in de toekomst graag nog eens aan het werk willen zien.

Even later is het dan de beurt aan de mannen van Stikstof. Met “2010”, eveneens de opener van Overlast, starten ze de set op de ideale manier. Elk lid krijgt zijn moment en wordt onder luid gebrul onthaald door het aanwezige publiek. De eerste echte kritische toon van de avond liet niet al te lang op zich wachten en als tweede van de avond knalde het zelfreflecterende “Def” door de boxen. Op dezelfde vibe wordt “Gele Blokken” ingezet met zijn verslavingswekkende beat en de zalige flow die hem tot één van de ‘fan favorites’ maakt.

Wat betreft de visuals kunnen we alleen maar de hoed af doen voor Gogplex en co, want wat we gisteren zagen, was indrukwekkend en bracht overduidelijk een meerwaarde aan de show. Ter illustratie: tijdens “1000 Milligram”, deze keer helaas zonder onze favoriete West-Vlaamse poeët Brihang, werden beelden van rellen geprojecteerd en tijdens “Ja Dan” kregen we een rondleiding in een visuele supermarkt. Ondersteund door een strak lichtspel werden onze ogen verwend en maakten ze er een echte beleving van.

Voor de fans van het eerste uur serveerde Stikstof onder andere de nummers “Alles” en “Rein”, die wat minder extatisch door het publiek werden onthaald, maar live nog meer wisten te overtuigen dan op de studio versies. Dit in tegenstelling tot het oldschool “Bruisend Brussel” dat dan weer voor heel wat sfeer zorgde in een volgelopen Het Depot. Ook respect voor DJ Vega die de show achter de draaitafel in goede banen leidde en met zijn DJ-skills (lees scratchen) hier en daar zijn accenten wist te zetten.

Het publiek kwam echter pas echt helemaal los vanaf “Overlast“ als er op de duistere hip hop beats, gemaakt door Astrofisks, een gigantische pogo in de zaal ontstaat. Met “Dobberman“ goten ze nog wat meer olie op het vuur en bereikte de avond zijn absolute kookpunt. De encore van de set bestond uit de twee opzwepenste nummers van de nieuwe plaat en gaf het publiek waarvoor ze gekomen waren: namelijk een gigantisch feest. “Alambetant” kreeg nog eens de hele zaal aan het springen, terwijl voor “Frontal” de stembanden van het publiek overtoeren draaiden. Een dus meer dan geslaagd einde.

Stikstof stelden gisterenavond zeker niet teleur in Leuven, maar geraakten helaas niet helemaal aan het gigantisch feestje dat ze in maart in de Ancienne Belgique bouwden. De setlist was nochtans bijna dezelfde, maar het publiek bleek af en toe moeilijk mee te krijgen en gooide pas naar het einde toe alle remmen los. Hun sterke live reputatie hebben ze toch alle eer aangedaan. Stikstof bouwt er telkens weer een feestje van dat je eigenlijk niet zou mogen missen.

Setlist:

2010
Def
Gele blokken
1000 Milligram
Alles
Ja Dan
Rein
Bruisend Brussel
Resonantie
Tjingel Tsjangel
De toestand + zwangere
Wisselwerking
Overlast
Dobberman

Alambetant
Frontal

2027 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Jalen Ngonda @ Het Depot: Soulvolle liefdesknuffels

Terwijl veel mensen nog aan het nagenieten waren van hun Paasmaandag met familiefeesten en vogelnestjes, verscheen er in Het Depot een opkomende…
LiveRecensies

Isaac Roux @ Het Depot (Foyer): Heerlijk ingetogen

In de foyer van Het Depot speelde gisteren Isaac Roux zijn laatste clubshow alvorens op tour te vertrekken met Dotan en Portland….
LiveRecensies

Het Zesde Metaal @ Het Depot: Knuffel van gitaren

Begin dit jaar bracht Het Zesde Metaal een zesde album uit; een album dat ze liever niet hoefden te maken. Het Langste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.