Muzieknieuwtjes

Steak Number Eight houdt er na vijftien jaar mee op in huidige vorm

Muzieknieuwtjes

Steak Number Eight houdt er na vijftien jaar mee op in huidige vorm

Strak Number Eight, de geweldige sludgemetal band uit Wevelgem, houdt op te bestaan in zijn huidige vorm. Na bijna vijftien jaar te touren, stopt de band dit jaar met een exclusieve festivalshow op Pukkelpop en een definitieve zaalshow in de Vooruit op 2 november. De band bracht in zijn carrière vier albums uit en daar lijkt dus geen vervolg meer aan te komen. Jammer, want de groep was ook internationaal een begrip.

“In 2003 begonnen we samen te spelen en een jaar later kozen we de naam Steak Number Eight, omdat we heel erg opkeken naar de band waar mijn oudere broer in drumde. ‘Steak Number Eight’ was de naam van een nummer op hun eerste EP. Wanneer je als 11-jarige een band opricht, is het onoverkomelijk dat dit een groeiproces zal zijn op letterlijk alle vlakken. Los van de enorme vriendschap die we onderling in de band opbouwden, werd het snel duidelijk dat muziek maken zowat het enige was in ons leven wat ons echt boeide. Zeker wanneer dit alles doorstoken werd door thema’s als de dood. Toen mijn broer Thobias in 2005 stierf, kregen de bandnaam en onze muziek plots een erg emotionele lading. Steak Number Eight was een persoonlijk en muzikaal groeiproces, maar ook heel duidelijk een rouwproces. Om vooruit te kunnen gaan, moet je soms iets achterlaten. Dat gaan we nu dus doen”, zo zegt frontman Brent Vanneste.

“Tussen de vele shows doorheen de voorbije jaren hebben we onderling veel gesproken, veel gezwegen maar vooral heel veel gevoeld. We weten allemaal dat als je wil groeien je soms bepaalde dingen moet achterlaten. Als we terugkijken naar de muziek die we in al die jaren geschreven en live gespeeld hebben, zijn we daar nog steeds zeer trots op. Zo zijn er bepaalde nummers waarvan we ons niet kunnen inbeelden dat we ze nooit meer zouden spelen. Als muzikanten zijn we echter ook geëvolueerd en voelen we dat we ook op muzikaal vlak ons niet meer honderd procent thuis voelen met hoe de band nu bestaat. Na deze 15-jaar durende rollercoaster voelen we dat de tijd is gekomen om wat dingen te herkaderen om de creativiteit in onze puurste vorm tot zijn recht te laten komen. Het is daarom onoverkomelijk dat we iets belangrijks moeten afsluiten en veranderen; het muzikaal en emotioneel hoofdstuk Steak Number Eight”, aldus de band.

Hoe de toekomst er van de bandleden zelf uitziet, is onzeker. Zeker is dat iedereen met muziek verder zal gaan en misschien zullen ze je dit al kunnen vertellen in de Vooruit. Voor nu, best eens de vier platen van de band door je speakers knallen. We moeten afscheid nemen van een legendarische Belgische band, dat is zeker.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FeaturesInterviews

Interview STAKE: 'Wij waren overal de jonkies'

De bandleden van STAKE waren gemiddeld vijftien jaar oud toen ze in 2008 Humo’s Rock Rally wonnen. Inmiddels bestaat de muzikale verbintenis…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STAKE - "Deadlock Eyes"

We hoeven je al lang niet te vertellen dat STAKE een van de meest consistente metalbands van ons land is. De vier…
InterviewsUitgelicht

Interview STAKE: ‘Na corona wordt het een horde loslopende varkens die te lang opgehokt waren’

Volop in het proces van een release zitten net voordat COVID-19 de uiterst dominante speler in het cultuurlandschap wordt, is een hartverscheurende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.