AlbumsRecensies

Leon Bridges – Good Thing (★★★½): Een blik vooruit naar de toekomst van de soul

Leon Bridges is zonder twijfel één van de populairste soul/R&B-artiest van de afgelopen drie jaren. Zijn debuutalbum Coming Home is een echte parel die voor een Grammy genomineerd werd, meer dan 500.000 keer over de toonbank ging en in de VS status goud bereikte. De verwachtingen voor de nieuwe plaat waren dan ook uiterst hoog en worden ook gedeeltelijk ingelost. Bridges heeft amper 35 minuten nodig om zijn soul/R&B/gospel muziek in een modern nieuw jasje te steken, maar verliest daardoor wel de charme!

Met een streling voor het oor begint Good Thing met het prachtige, moderne soul/gospel nummer “Bet Ain’t Worth the Hand” waarop de ‘smooth’ stem van Leon gevoelvol over de melodie glijdt zoals alleen hij dat kan. Alhoewel het begin veel weg heeft van een kerstnummer, ontgroeit “Bet Ain’t Worth the Hand” snel in een sferische ballade die je niet onberoerd laat. Daartegenover heb je dan het funky “Bad Bad News”, een dancefloorfiller waar Bridges de vintage soul in een hedendaagse vorm giet. Hoogtepunt van het nummer is ongetwijfeld de heerlijke outro waar de band van Leon Bridges zijn hele kunnen even mag demonsteren.

“Shy” is eigenlijk een vrij éénvoudige stripped back R&B-song, maar dan wel eentje met een gezellige akoestische gitaar en, hoe kan het ook anders, de zeemzoete stem van Leon Bridges. Het nummer bewijst dat je niet altijd gekke dingen moet doen om in het oog/oor te springen en te blijven hangen. Ook over “Beyond” zijn we laaiend enthousiast omdat het juist dat weerspiegelt wat we van soulmuziek anno 2018 verwachten: moderne genres verwerken in de soulmuziek!

Terwijl op Coming Home de liedjes ruwer en daardoor ook organischer klinken, is Good Thing veel voller en moderner van sound en productie. Dat valt vooral op in “Forgive You” en “If It Feels Good, Then It Must Be”. Terwijl het eerstgenoemde nog tamelijk gevoelvol klinkt, is “If It Feels Good, Then It Must Be” heel dansbaar en funky en heeft het nummer de aanstekelijke “Chic” disco-vibe dat ook “You Don’t Know” kenmerkt.

De fans van het eerste uur van de charismatische zanger uit Atlanta moeten niet getreurd zijn, ze krijgen immers met “Mrs” een pure en rauwe R&B-ballade pure sang die zeker niet had misstaan op de debuutplaat. Ook het jazzy “Georgia to Texas” is een echte knaller die puur geserveerd wordt, maar deze keer met een piano, contrabas en saxofoon in de plaats van Leon’s lievelingsinstrument de gitaar. Een einde dat we in deze vorm op Good Thing niet meer hadden verwacht en daarom ons helemaal omverblaast!

Een degelijke opvolger van Coming Home is Good Thing geworden. Niet meer en ook niet minder. Elk nummer op de tweede plaat heeft zijn eigen sound en dat maakt de plaat juist interressant en boeiend omdat er bij elke nieuwe luisterbeurt iets nieuws te ontdekken valt. Een goed ding is het dus zeker geworden die de brug vormt tussen de vintage soul en de modernere populairdere genres!

Op zaterdag 1 juli speelt Leon Bridges op Couleur Café en op 2 november staat hij in de Ancienne Belgique.

Facebook

1592 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dez Mona - "Fresh Water"

Dez Mona brengt geen verse honing, maar vers water. Sinds vandaag is hun nieuwe track “Fresh Water” overal te beluisteren. Het nummer…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 3): Het rijk der tieneridolen

Op de derde dag van Rock Werchter stonden pop en elektronische muziek centraal. Met headliners Imagine Dragons en Twenty One Pilots had…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 1): Home sweet home!

Maurits Westerik mag dan al drie jaar de touwtjes in handen hebben bij Best Kept Secret, het is echter zijn allereerste editie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.