LiveRecensies

Sons of Kemet + De Beren Gieren + SCHNTZL @ Beursschouwburg (Volta): De zevende jazzhemel

Volta blaast dit jaar maar liefst 10 kaarsjes uit. Omwille van deze gelegenheid verlaat organisator Curieus de vertrouwde Vooruit en tovert men de Beursschouwburg voor één nacht om tot een jazztempel. Hiervoor werden niemand minder dan Sons of Kemet, De Beren Gieren en SCHNTZL uitgenodigd. Zij wisten samen het omvangrijke jazzvocabularium vorm te geven op een buitengewoon niveau.

Het Belgische SCHNTZL huldigt de nacht van de toekomst in. Ze worden aangekondigd als een duo dat experimenteert met elektronische jazz, een beschrijving die niet meteen geassocieerd wordt met hun LP schntzl. Duidelijkheid geschiedt echter als ze hun eerste noten spelen, want wat en hoe ze spelen, is veel gedurfder als op hun plaat. De piano en het drumstel waarachter ze zitten, bespelen ze niet op de gebruikelijke manier, integendeel. Alle mogelijke technieken en voorwerpen worden benut om het experiment voorop te stellen. Hierdoor krijgt hun optreden een heel speels en dromerig karakter. De présence waarmee ze op het podium staan, is charmant, maar anderzijds lijken ze ook nog wat groen achter de oren. De grenzen van de mogelijkheden binnen jazz tasten ze steeds verder af, en zo weten ze hun reputatie aan te scherpen.

De tweede naam van de avond heeft zich binnen de Belgische jazzscene al een vaste plaats toegeëigend en is volop bezig zijn bekendheid ook buiten de landgrenzen te verspreiden: De Beren Gieren. Waar SCHNTZL met het gebruik van instrumenten experimenteert, weet De Beren Gieren binnen dit kader te werken en van hieruit voor vernieuwing en verfrissing te zorgen. Dit maakt dat hun muziek rijper en meer verdiept aanvoelt. Eveneens valt dit op te maken uit de manier hoe ze met het podium omgaan. Ze stralen een zelfbewustzijn van hun positie uit door een gebalanceerd evenwicht te vinden tussen improvisatie en afgesproken stukken, genoeg interactie met het publiek, en een variatie tussen rustgevende en krachtige energie.

De poorten van de jazzhemel staan bij het optreden van Sons of Kemet vollédig open. Uiterst gefocust en bijna zonder enig vertoon van emotie betreden ze de Zilveren Zaal. Al snel wordt hun autoriteit erkend. Ze zijn hun instrumenten volledig te meester en het lijkt wel alsof ze hierin hun eigen taal hebben ontwikkeld waardoor ze elkaar perfect kunnen aanvoelen. Dit stelt hen in staat een energie boven te halen die zo sterk is, waarmee ze elk jazzliefhebber volledig in hun macht hebben.

Rond het midden van hun set lassen ze even een rustpauze in waarbij enkel Theon Cross met zijn tuba op het podium staat. Enkele minuten later wordt al duidelijk waarom: melodieën uit “Inner Babylon” worden plots hoorbaar. Wanneer de drie andere bandleden hier op inpikken, barst het feest helemaal los. Niemand in de zaal kan zich nog langer inhouden en maakt de gekste dansmoves op wat deze vier goden ons brengen. Niet enkel het publiek wordt steeds losser, ook de band lijkt zich meer te ontspannen en gaat steeds meer interactie aan met het publiek.

Het sterke programma dat Volta wist aan te bieden, heeft de verwachtingen van elke jazzfanaat meer dan ingelost. SCHNTZL kon betoveren met zijn speels enthousiasme en toonde dat het duo de weg is aan het voorbereiden een grote naam te worden. Opnieuw bevestigde De Beren Gieren aan Brussel dat zij telkens het avontuur in jazz weten te vinden en podiumervaring wel degelijk vruchten afwerpt. De climax van de avond bevond zich echter bij Sons of Kemet. Hun energierijke set heeft heel de Zilveren Zaal omvergeblazen. Jazz leeft, en deze avond was daar het bewijs van.

Facebook / Twitter / Website

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Joy Crookes - Skin (★★★★½): Heerlijk tijdloos

In een mum van tijd verkocht het concert van Joy Crookes in de Ancienne Belgique uit, en dat terwijl het Londense zangtalent…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sababa 5 – “Smilansky”

In onze eeuwige zoektocht naar muziek die niet in één vakje past, stootten we deze week op Sababa 5. Deze groep doet…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Theon Cross - "Forward Progression II"

De voorbije jaren is Theon Cross er als vast lid van Sons of Kemet in geslaagd om de tuba als een sexy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.