Live, Recensies

Everything Everything + O.R.A. @ Botanique: Uitzondering op de regel

Of ze ooit het juk van een nerdband van zich af zullen kunnen gooien, lijkt ons na de doortocht van Everything Everything in de Botanique een schier onmogelijke zaak. Wie nummers schrijft over geschiedenis en technologie, valt natuurlijk snel in de categorie “moeilijk en eigenzinnig”. Net als hun publiek is ook de band de voorbije jaren gegroeid en zagen we in de Orangerie een band die uit al die tegenstrijdigheden heerlijke popnummers kan puren.

De Brusselse band O.R.A. kreeg de ondankbare taak om het publiek warm te maken terwijl het buiten al meer dan warm genoeg was. Ondanks het heerlijke terrasjesweer kreeg de band de Orangerie al aardig gevuld. Hun sound speelde dan wel leentje buur bij Alt-J, SOHN en Rhye, toch kreeg O.R.A. gaandeweg een eigen smoel. Mocht de Botanique een podium in de buitenlucht hebben, dan was hun muziek perfect om lekker lui met een drankje in de hand te genieten van de zon. Op “Farewell” trok de falset van frontman Dami Perri onze aandacht, waarna we tijdens rustigere nummers weer wegdreven. Hun laatste nummers deden ons dan weer denken aan Radiohead en dat kunnen de jongens van O.R.A. als een compliment beschouwen.

Everything Everything

A post shared by Berto López Martínez (@bertomanuel) on

Sinds hun debuut in 2010 profileren de Britten van Everything Everything zich als een band die niet voor de makkelijkste oplossing kiest. Uit een vat vol tegenstrijdigheden destilleren ze de meeste aanstekelijke popnummers. Met Jonathan Higgs heeft de band een ratelende frontman die zingt over evolutie, obscure auteurs citeert en vaak sneller zingt dan zijn schaduw. Hij blijft vooral zichzelf en doet waar hij zin in heeft. Zo leek opener “A Fever Dream” op papier een vreemde opener met zijn klein begin aan de piano. Tegen het einde had de band ons al overtuigd en alsof ze hun argumenten kracht wilden bijzetten, gooiden ze er meteen nog een hattrick aan hits achteraan. “Desire”, “Regret” en “Cough Cough” werden in sneltempo afgevuurd en brachten meteen de schwung en vaart in het concert.

Al meteen werd duidelijk hoe consistent de band de laatste acht jaar geworden is. Nummers uit vorige platen blenden perfect met nieuw materiaal en ook al kregen we enkel “QWERTY Finger” van hun debuut te horen, toch zat er nog geen sleet op de formule. Het beste bewijs waren de nieuwe nummers uit A Fever Dream die het gros van de setlist innamen. Dat betekende natuurlijk dat er daarom geen plaats meer was voor geweldige nummers als “Don’t Try”, “Schoolin'”, “Photoshop Handsome” of “Final Form”. Hun plaats werd ingenomen door op het eerste zicht ‘mindere’ nummers als “Big Game”, “Good Shot, Good Soldier” of “Run The Numbers”. In elk nummer zaten wel goeie ingrediënten – die heerlijk baslijnen van Jeremy Pritchard, de spitsvondige teksten van Jonathan Higgs – die onze aandacht bleef vasthouden.

Sommige nieuwe nummers ontpopten zicht tot enkele van de vele hoogtepunten in de set: het stevige refrein van “Run The Numbers”, de geweldige outro van “Good Shot, Good Soldier” en vooral dat geweldige refrein van “Night Of The Long Knives”. We kunnen nu al gokken dat minstens één van die nieuwe nummers (naast uitstekende singles “Can’t Do” en “Desire”) het alvast zal schoppen tot een vaste waarde in hun set.  Het getuigt ook van enorm veel lef en geloof in eigen kunnen om je set af te sluiten met twee nummers van je nieuwe plaat en ook de bissen op gang te trappen met een nieuw nummer. “Ivory Tower” en “Breadwinner” deden exact waarom ze zo laat in de set zaten: de hoogtepunten gewoon aan elkaar blijven rijgen.

Hoewel de muziek van Everything Everything perfect radiomateriaal is, blijft de band altijd net onder de radar. Toch blijven ze gestaag aan populariteit winnen, getuige de massale zangstonde (inclusief de snelle strofes!) en uitbundige danspasjes die we zagen in de Botanique. ‘I don’t want to get older’ leek plots het credo onder het jeugdige publiek en met ‘Just give me this one night to feel’ leek frontman Jonathan Higgs het gevoel van de avond perfect te vatten in afsluiter “No Reptiles”. Everything Everything lapte in de Botanique alle regels van de popmuziek aan hun laars, maar wisten ondanks (of dankzij?) een geweldig opzwepende set neer te zetten. Afspraak deze zomer op een Belgisch festival?

Setlist:
A Fever Dream
Desire
Cough Cough
Regret
Run the Numbers
Big Game
The Wheel (Is Turning Now)
Good Shot, Good Soldier
Put Me Together
Night of the Long Knives
QWERTY Finger
Kemosabe
Spring / Sun / Winter / Dread
Can’t Do
Ivory Tower

Breadwinner
Distant Past
No Reptiles

19 april 2018

About Author

Jasper Verfaillie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief