Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (2 april – 8 april)

Spotify breekt potten bij z’n beursdebuut, 30 miljard dollar waard

Spotify maakte in zijn 12 jarig bestaan nog nooit een cent winst en toch is het nu 30 miljard dollar waard. Toen het Zweedse bedrijf deze week zijn beursdebuut maakte, was er meteen een enorme vraag. Die was zo groot dat pas na drie uur de prijs van een aandeel bekend werd: 166 dollar, 25% meer dan de inschatting vooraf. Het grootste Europese technologiebedrijf trok naar de Amerikaanse beurs, niet onlogisch, maar voor de doorsnee Amerikaanse econoom niet eenvoudig. Aan Wallstreet wapperde dinsdag een Zwitserse vlag in plaats van een Zweedse. Voor de luisteraars én de artiesten verandert er voorlopig niets na dit beursdebuut.

https://twitter.com/Kenth007/status/981181038411042818

Stromae doorbreekt de stilte, nieuw werk eind deze maand

Het is al sinds 2013 geleden dat we nog iets van Stromae hoorden. Maar de wereldberoemde Belg kondigde deze week z’n semi-comeback aan. In een interview met Le Soir vertelde hij ‘aan het eind van de maand iets uit te brengen.’ Dat iets zal de soundtrack zijn voor de lancering van ‘Capsule n°5’, de nieuwe collectie van het merk Mosaert dat hij samen met zijn vrouw en broer heeft opgericht. Stromae liet ook weten dat er bij de 10 minuten-durende soundtrack een clip te zien zal zijn. Geen single of album, maar dus wel nieuw werk van de Belg.

Alt-j doorbreekt taboe, deelt condooms uit tijdens concerten

De Britse band laat z’n hart zien tijdens hun opkomende Amerikaanse tour. Alt-j werkt samen met Life Beat, een organisatie die de Amerikaanse jeugd wil opvoeden rond veilige seks. Tijdens de concerten van Alt-J zullen medewerkers aanwezig zijn om te praten over HIV en SOA’s en ze zullen ook condooms uitdelen. ‘Say hi, grab some condoms and learn how to stay safe,’ kondigde de band aan op Twitter. Of het ook een stomende show wordt, weten we niet, veilig dat alvast wel.

Patricia Vanneste breekt met Balthazar, violiste stapt uit de band

‘Balthazar heeft mij héél veel gegeven, maar na dertien, veertien jaar kreeg ik het gevoel dat ik in hetzelfde straatje bleef dwalen’, dat vertelde Patricia Vanneste deze week aan het magazine Knack Focus. Vanneste was er al van bij het begin in 2004 bij. De violiste werkte mee aan de eerste drie albums van de band, maar haakte af bij de vierde plaat die momenteel wordt opgenomen. Ze wil nieuwe horizonten gaan ontdekken en heeft allemaal wel gezien bij Balthazar: ‘Ik vond geen reden om te blijven.’ Tijdens de pauze anderhalf jaar geleden, toen Maarten Devoldere en Jinte Deprez aan soloprojecten begonnen, schreef ze songs voor Oko Yono en werkte ze een strijkersarrengement uit voor Tourist LeMC. Vanaf nu kan ze ook volluit voor haar soloproject gaan, waar de viool de hoofdrol zal krijgen.

Fleetwood Mac doorbreekt z’n afwezigheid in hitlijsten, dankzij een virale tweet

Fleetwood Mac scoorde in 1977 een zomerhit met “Dreams” en terwijl de band langzaam moet accepteren dat ze hun tijd gehad hebben, stijgt de song deze week in de Billboard hitlijsten naar plaats 16. De reden? Een meme. De tweet van @bottledfeet werd maar liefst 130.000 keer geretweet en dat zorgde voor zo’n 1,9 miljoen streams, een groei van 24%, voor zowel de single als het album Rumours. Het is niet de eerste keer dat oude songs opnieuw iets opbrengen in de hitlijsten. Denk maar aan Rick Astley’s “Never Gonna Give You Up”, die ook dankzij een meme terugkeerde naar de Ultratop.

https://twitter.com/bottledfleet/status/976864863329931265

Muzikale loonkloof nog niet doorbroken in Engeland, vrouwen verdienen 33% minder bij Sony, Universal en Warner

Een Engelse wet eiste begin dit jaar dat bedrijven met meer dan 250 medewerkers de loonbriefjes van hun mannen en vrouwen moesten vrijgeven voor 5 april. De Britse afdelingen van drie grote platenmaatschappijen Warner Music, Universal Music en Sony Music publiceerden hun data deze week. Bij Warner Music UK (Anne-Marie, Rita Ora, Charli XCX) verdienen vrouwen 49% minder dan mannen. Bij Sony Music UK (Izzy Bizu, Annie Lennox, Camilla Cabello) zit de loonkloof, met 4,6% onder het nationaal gemiddelde. Universal Music UK (Adele, Duffy, Amy Winehouse) schippert tussenin met 29,8%.

St Vincent breekt het hart van Metallica-t-shirt-fans, de band reageert op haar tweet

‘Ik wil het soort klootzak zijn dat een kind in een vintage Metallica T-shirt ziet en aandringt om op z’n minst één nummer uit Ride the Lightning te zingen.’ Tweette muzikante St Vincent deze week. Ze heeft het niet voor teenagers die maar al te graag de ruige T-Shirts van Metallica dragen. De Amerikaanse heavy metal band zag het en reageerde met een geruststelling. die modetrend? Daar zitten ze niets mee in: ‘“Give ‘em a break if they don’t know the words to ‘Escape.’ In een interview vorig jaar vertelde frontman James Hetfield nog: ‘Elke keer ik een kind op straat zie in zo’n T-shirt, of hij nu van ons heeft gehoord of niet, het is een statement, dat vind ik leuk.’

https://twitter.com/Metallica/status/981581260047892480

Eerste namen Pitchfork Paris

In Parijs vindt iedere herfst een festival voor fijnproevers plaats. Dat weten we maar al te goed na de versie van vorig jaar. De eerste namen van de line-up van de komende editie, die in november zal plaatsvinden, werden deze week bekend gemaakt. Bon Iver, Fever Ray, Mac Demarco en Blood Orange zullen alvast te zien zijn in de Franse hoofdstad. Ander internationaal festivalnieuws bereikte ons deze week uit Londen. Op het All Points East Festival zullen de broertjes Dewaele resident DJ’s zijn. Wie eind mei in Oost-Londen is, kan er dus een week lang genieten van Belgisch DJ-talent. Verder tekenen ook LCD Soundsystem, Björk en The xx present.

Mike Shinoda (Linkin Park) vond steun bij Dave Grohl

In een interview met radiozender Alt 98.7 vertelde Linkin Park-frontman Mike Shinoda uitgebreid over z’n dagen na de dood van co-frontman Chester Bennington. Shinoda vond toen steun bij Nirvana-drummer Dave Grohl, die een gelijkaardige situatie meemaakte bij de dood van Kurt Cobain. ‘Wanneer je ziet dat iemand als Dave Grohl na Nirvana er terug bovenop geraakt en Foo Fighters start uit het niets. Dat is een moment waarop je denkt, het kan en het voelt heroïsch.’ De zanger kondigde recent ook aan een solo album uit te brengen over de tragische gebeurtenis, dat zal vanaf juni te verkrijgen zijn.

Bob Dylan breekt zijn non-protest-status met gayversie van oude klassieker

Op Universal Lover verzamelt producer Rob Kaplan zes artiesten die zes klassieke songs in een homojasje steken. Dit simpelweg door de hij’s in zij’s en zij’s in hij’s te veranderen. Tussen Kesha, St. Vincent en Kele Okereke (Bloc Party) staat een wel erg grote legende. Niemand minder dan Bob Dylan zette zijn schouders onder het project. Hij veranderde “She’s Funny That Way” van Gene Austin in “He’s Funny That Way”. Een prachtig gebaar voor iemand die zichzelf nooit als een protestzanger wilde zien.

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bokassa - "So Long, Idiots!"

Na een afwezigheid van anderhalf jaar maken wij onze borst opnieuw nat voor het Noorse powertrio Bokassa. Het trio debuteerde in 2017…
FeaturesMuzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (29 maart - 4 april)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen het bos vaak niet meer kan zien….
AlbumsRecensies

Fruit Bats - The Pet Parade (★★★½): Klaterende stroom van nostalgie en hoop

Eric D. Johnson, de drijvende kracht en frontman van folkrockgroep Fruit Bats, is een vlijtige vleermuis. Hij heeft de afgelopen twintig jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.