Albums, Recensies

Blaudzun – _UP_ (★★★½): “de onverwachte uitkomst van een experiment”

_UP_ is de afsluiter van de Jupiter-reeks waarvan het eerste deel in 2016 verscheen. Het bleek een experiment met een onverwachte uitkomst: een heruitvinding van de eigen sound. _UP_ klinkt een stuk poppier dan voorgangers Jupiter, pt. 1 en pt. 2. Een frisse lentebries trok door de muziek van Blaudzun en dat resultaat horen we op de nieuwe plaat.

Met succesvolle passages op Pukkelpop en Rock Werchter in het verleden, is Johannes Sigmond – die we beter kennen als Blaudzun – geen onbekende meer in het muzieklandschap. Single “Promises of No Man’s Land” onderstreepte het succes van de singer/songwriter. Toch brak hij met ‘oude gewoonten’ bij het maken van de Jupiter-reeks. Zo trok hij niet langer alleen of met een muzikant de studio in, maar met een heel team. Dat resulteerde in een bijzonder drieluik.

Voorafgaan aan dit album hoorden we al de single “Islands_”, die muzikale lijn wordt duidelijk doorgetrokken in het album. Opener “_Hey Now” doet soms denken aan het eerste album van Bastille. We worden al eens graag verrast en dat missen we hier toch echt. De opbouw is voorspelbaar, maar maakt het daarom ook toegankelijk. De balans tussen zanglijnen, instrumenten en productie is er dan wel weer eentje die we kunnen smaken. Dat evenwicht is tekenend voor het hele album en brengt de typische Blaudzun ‘snik’ ten gepasten tijde naar voren. Een mooi voorbeeld daarvan is “_Ghosts”.

Het is een kleurrijk album met voldoende variatie – binnen hetzelfde genre – en dat zien we ook op de albumcover. “Juno_” klinkt bij momenten filmisch en is daarmee ook een van de hoogtepunten van het album. Af en toe een pauze, maar nooit verliest het nummer onze aandacht. De opbouw is hier wel een stuk interessanter, hoewel het nooit explodeert. Het is duidelijk, de indie/rock randjes zijn eraf op het derde luik van de Jupiter-reeks. We moeten nog even wennen aan de poppy sound van Blaudzun, maar nu de zon zich stilaan vaker laat zien, mag dat geen probleem zijn.

De verrassing van het album zit hem in het laatste nummer, “Jupiter_iii”. Hierin nemen we afscheid van de drieluik en Jupiter. Het instrumentale slot neemt ons in sneltempo terug mee naar de aarde, als een reis door de tijd. Heel bijzonder en onverwacht als je de rest van het album hoort. Sluit je ogen en voel hoe je stilaan tot rust komt.

_UP_ is het resultaat van een geslaagd experiment. Een album dat lekker en makkelijk in het oor ligt, zonder oppervlakkig te blijven. Op 14 april staat Blaudzun twee keer in de Ancienne Belgique.

Facebook / Twitter / Website

8 april 2018

About Author

Leni Sonck


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief