LiveRecensies

De Jeugd Van Tegenwoordig @ De Kreun: De betere afbraakwerken

Gisterenavond werd de Belgische tournee van de Nederlandse rapformatie De Jeugd Van Tegenwoordig afgetrapt in De Kreun in Kortrijk. De komende weken volgen nog Gent, Hasselt en Leuven. De hele tournee in ons land is uitverkocht en dat lijkt ons volledig terecht. Daar waar De Kreun in het begin nog wat leek tegen te spartelen, werd de zaal in het laatste halfuur compleet met de grond gelijk gemaakt. De Kreun heeft gedaverd op haar grondvesten, en dat kan enkel en alleen toegejuicht worden. De Jeugd Van Tegenwoordig heeft voor heel wat mensen voor hét feestje van het jaar gezorgd!

Even terugspoelen naar 16 februari van dit jaar. Die dag kwam alweer het zesde album uit van De Jeugd Van Tegenwoordig. Daar stelden heel wat mensen zich natuurlijk vragen bij. Worden de jongens niet te oud? Kan hun muziek ons na al die tijd wel nog verrassen? De antwoorden hierop waren respectievelijk ‘nee’ en ‘ja’. Nee, ze zijn nog bijlange na niet te oud, en ja, hun muziek kan nog verrassen. Na al die jaren probeert De Jeugd zichzelf nog steeds heruit te vinden. De titel van de plaat alleen al zegt meer dan genoeg. Het album was getiteld Luek, jawel mét spelfout. Ook al was het nog maar drie jaar geleden sinds hun vorige album Manon verscheen, toch voelde het voor de jongens aan als een comebackalbum. Op de eerste single “Gemist” rapten WiWa, Faber en Vjèze over het feit dat ze elkaar erg gemist hebben in de periode tussen de twee albums. En of wij hen ook gemist hadden!

De Jeugd opende hun set met een kleine teaser van jawel… “Gemist”. Weliswaar was het nog te vroeg om heel het nummer al op het publiek los te laten, dat moment werd gespaard voor wat later op de avond. Uiteraard was ook producer en muzikaal brein achter De Jeugd Bas Bron weer van de partij. Hij liet de intro van “Gemist” perfect overgaan in het techno-nummer “Centje Centje”. De dansvloer kon al direct geopend worden. Wanneer even daarna de tonen van “Watskeburt” weerklonken, tekende De Jeugd al voor een eerste hoogtepunt van de avond. ‘Je bent een sjembek dat zeurt maar je weet niet watskeburt, watskeburt, watskeburt’ werd zonder al te veel gêne meegezongen door zowat het hele publiek.

Het hoge tempo werd aangehouden want al snel volgde “Shenkie”. Eén van de oudere nummers van De Jeugd maar daarom zeker niet minder gekend. Het was dan ook een fantastisch verscheiden publiek. Zowel tieners, twintigers, dertigers en veertigers hadden hun beste dansschoenen aangetrokken om te komen genieten van De Jeugd. Een nieuw hoogtepunt was daarna alweer aangebroken wanneer Willie Wartaal “Deze Neger Komt Zo Hard” inzette. Uit volle borst zong de volle zaal dit nummer mee en dat moet gewoon kunnen, ondanks de nogal expliciete tekst. Alvorens het tempo wat naar beneden ging kregen we eerst nog “Sexy Beesten” voorgeschoteld.

Daarna kregen we een eerste nummer te horen van het nieuwe album. “Makkelijk (voor ons)” is geen nummer waar je op kan dansen. Meer zo’n nummer waarop je je hoofd rustig mee op en neer kunt bewegen. Op zich geen verkeerd nummer, maar nog wat onbekend bij het grote publiek. Het gaat nogal traag, en daar is het merendeel van het publiek natuurlijk niet voor gekomen. Wanneer niet veel later “Manon” door de boxen galmt, is het vorige nummer al lang terug vergeten. Vooraan in het publiek stond een meisje die – jawel, geheel toevallig – Manon heette. Ze was hoogstens 13 jaar maar werd prompt op het podium uitgenodigd door het drietal. Daar kreeg ze een grote fles champagne in de handen geduwd, die ze met enige moeite mocht leegspuiten over het publiek. Een prachtig beeld, dat zeker!

Na de ode aan dat meisje kregen we opnieuw twee nieuwe nummers te horen. Eerst “Schietlood” gevolgd door “Torpedo”. Op zich twee prima liedjes en dat zorgde dan ook voor een klein rustmomentje in de set. En dat kon zeker geen kwaad want bij velen was het T-shirt al nat van het zweet. De temperatuur werd daarna nog een klein beetje omhoog geschroefd met “Gekke Boys”. Dat ze bij De Jeugd Van Tegenwoordig een beetje gek zijn, is natuurlijk voor niemand een nieuw gegeven. Met “Wittewijnmuziek” toonden de gekke boys dan weer hun romantische kant, ook dat kunnen ze dus. Nog een liefdesnummertje waarna de apotheose kon beginnen. Faberyayo hitste het publiek nog wat op door te zeggen dat het tijd was voor ‘de gulp van Kortrijk’ om open te gaan.

We kregen nog vijf nummers voorgeschoteld en het waren niet van de minste. “Buma In Me Zak” trapte het feestje op gang. Een moshpit hier, een beetje schuren daar, zowel jong als oud ging er volledig voor. Daarna bracht Willie Wartaal ons naar Puerto Rico om zo “Get Spanish” in te leiden. Jammer genoeg heeft Puerto Rico vandaag de dag niets meer met Spanje te maken, behalve dan dat ze er Spaans spreken natuurlijk. Het zal WiWa allemaal worst wezen. Iedereen haalde zijn beste Spaans boven en dat klonk zeker niet verkeerd. En dan was de allergrootste hit van het rapcollectief nog niet eens aan bod gekomen. “Sterrenstof” bracht de volledige Kreun in hogere sferen en werd van begin tot eind vlekkeloos meegezongen. “De Formule” zorgde dan weer voor het orgelpunt van een fenomenaal optreden. Liters zweet werden gisterenavond verloren en duizenden calorieën werden verbrand. Op een betere manier kan het concert van De Jeugd Van Tegenwoordig in De Kreun niet omschreven worden. Misschien nog een tip voor als de groep ooit een nieuwe naam zoekt: Afbraakwerken Tegenwoordig NV lijkt ons een waardige opvolger.

Alle foto’s vind je hier.

Website / Instagram / Twitter

Setlist:

Gemist (intro)/Centje Centje
Watskeburt
Shenkie
Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard
Sexy Beesten
Makkelijk (voor ons)
Manon
Schietlood
Torpedo
Hollereer
Gekke Boys
Wittewijnmuziek
Buma In Me Zak
Get Spanish
Sterrenstof
De Formule

Bis:

Gemist

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Crammerock maakt affiche compleet met Bazart, Equal Idiots, Flip Kowlier en meer!

We zitten ondertussen alweer halfweg de festivalzomer van 2022, dus is het een soort traditie geworden dat het uitkijken naar Crammerock kan…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2022 (Festivaldag 2): Brugge in vuur en vlam

Het Cactusfestival startte op zijn openingsdag met een domper van jewelste door de afzegging van Robert Plant & Alison Krauss. Belle and…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

De Jeugd Van Tegenwoordig, Meskerem Mees en meer voor Cactusfestival 2022!

De festivalzomer van 2022 zal voor altijd in de geschiedenisboeken staan als dé grote terugkeer naar de festivalweides. Ook in Brugge mogen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.