Het donkere post-punk duo Larissa Iceglass en William Maybelline trok zich in 2012 in het kille Rurhgebied terug om hun derde album Let Them Be Alien op te nemen. Zes jaartjes later kunnen zij ons het resultaat officiëel laten horen, en we kunnen zeggen dat het een duister pareltje is. Lebanon Hanover omschrijft zichzelf als twee warme, kloppende harten die een ijskoud antwoord bieden op een vervreemde wereld. Net als hun voorgaande albums die de Duitse band in totale isolatie van de buitenwereld opnamen, is hun derde worp een kil verzet tegen de mainstream happy-go-lucky muziekindustrie geworden. Het Goth-gehalte van Lebanon Hanover ligt duizelingwekkend hoog: zo geeft de band invloeden als William Wordsworth en de art nouveau beweging op, die ze tijdens het afschuimen van de Engelse kustlijnen en nachtelijke wandelingen in donkere wouden duchtig bespreken.
De zelfverklaarde nostalgische drang van de band is al tijdens de eerste seconden van het album merkbaar. Tien gitzwarte nummers katapulteren ons helemaal terug naar de bloeiperiode van de Berlijnse New en Dark Wave. In “Alien” neemt de doordringende grafstem van William Maybelline de voorgrond, ondersteund door een sombere baslijn. Hoewel de sfeer doorheen het album donker en kil blijft, zijn de nummers op een bepaalde manier opvallend dansbaar. Zo zien we “Gravity” makkelijk menig 80’s liefhebber op de dansvloer lokken.
Het donkere feestje gaat verder tijdens “Kiss Me”, waarin de uitgesproken kille stem van Maybelline bezwerend boven een zweverige gitaar galmt. De repetitieve synthesizer en digitale drum geven het nummer een authentieke sfeer, die van het nummer een van de uitschieters van het album maakt. Aan “Favorite” en “Lavender” ontbreekt net dat éne extraatje, dat wat energie in de nummers kan brengen. Het zijn op zich geen slechte nummers, maar we merken dat de donkere, neerslachtige sfeer net iets te lang aanhoudt om onze aandacht vast te houden.
Nadat het excentrieke dansgehalte het de voorbije twee nummers wat liet afweten, vliegt Lebanon Hanover er met “Du Scroll” er helemaal terug in. Donkere, pompende synths en wat engelenzang die de Duitse tongval van Iceglass ondersteunen, zorgen voor leven in de kille brouwerij. Als dit nummer geen muurbloempjes in zwarte XXL trui weet te overtuigen, dan weten wij het ook niet meer. Lebanon Hanover bouwt daarna voort op zijn continuüm met “True Rom” en “Ebenholz”. Waar we in dat laatste de sfeer van het Ruhrgebied, waar de band tijdens de opnames van Let Them Be Alien verbleef, vaag kunnen herkennen in de industriëel-klinkende beats.
Let Them Be Alien is een album die vooral bij liefhebbers van het donkere post-punk en darkwave-genre in de smaak zal vallen. Daarnaast zien we enkele nummers van het album ook wel op één of ander excentriek feestje gedraaid worden. Wie dus van plan is ooit een donker non-conformist feest te organiseren raden we aan om Let Them Be Alien eens door te nemen. De kille, duistere en neerslachtige sfeer zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar geef het op een verloren moment zeker eens een kans. Lebanon Hanover heeft in de nabije toekomst geen optreden in België gepland. Wie echt wil kan deze maand zeker eens een bezoekje wagen bij een van onze buurlanden.