AlbumsRecensies

MOTSUS – Oumuamua EP (★★★½) : In een luidruchtig rondje om de aarde

Wanneer we het woord Oudenburg intikken in de Google searchbar krijgen we alvast heel wat informatie op ons afgevuurd. Zo blijkt dat de West Vlaamse stad gesitueerd is binnen de polderstreek, er zo’n negenduizend inwoners zijn en de gemiddelde overnachting op hotel er zo’n achtenzestig euro kost. Van die negenduizend inwoners besloten er een drietal in het jaar des Heren tweeduizendtwaalf om wat muzikale keet te schoppen en het gros aan meeuwen te verjagen met een overvloed aan decibels. Aan de kant vogelverschrikkers en luchtkanonnen, maak kennis met instrumentele stoner rock onder de noemer MOTSUS! Effectiever dan de eerder voorgestelde maatregelen én aangenamer om naar te luisteren!

Mocht de term Oumuamua u niet bekend in de oren klinken, bent u alvast niet alleen. Ook wij moeten schoorvoetend toegeven dat we Google man er eventjes bij moesten halen om ons geheugen op te frissen. Oumuamua – 1I/2017 U1 voor de vrienden – is geen obscuur Vlaams verwijt dat refereert naar uw moeder, maar doelt op een zo’n hondervijftig meter lang rotsblok dat door onze ruimte zweeft. Het Hawaïaanse woord betekent zoveel als ‘eerste boodschapper van ver’ en laat dat nu misschien toevallig van toepassing zijn op deze EP. Ook de Oumuamua van MOTSUS werd namelijk opgemerkt, goed in de gaten gehouden om vervolgens te kunnen volgen welke bewegingen er werden gemaakt en welke richting het object precies uit gaat. Onze bevindingen en berekeningen van welke koers deze band precies volgt, vindt u hieronder.

Bij opener “Kings and Queens” horen we een moeizaam startende motor. Een valse voorbode van de EP want moeilijk op gang komen, daar doet MOTSUS niet aan mee. Binnen de eerste minuten worden we getrakteerd op de eerste riffs die zo zwaar en vettig klinken dat we ze – alvorens naar de Weightwatchers te zenden – eerst moesten behandelen met Dethol. De volle zevenendertig minuten worden we aan een ijzelingwekkend tempo in een luidruchtig rondje om de aardas gelanceerd. MOTSUS gunt ons misschien even wat rust met zweverige effectpedalen op “Warm” alvorens onze trommelvliezen los door de geluidsmuur vliegen bij “Freddy”. Brutale, dreigende riffs worden vakkundig afgewisseld met dansbare melodieën die eveneens de geluidsparameters in het rood doen draaien. De geluidsmannen bij toekomstige optredens zijn alvast gewaarschuwd. Het is haast een wonder dat er nog geen contact met buitenaards leven gemaakt is met Oumuamua als boodschapper aangezien de volumeknop zodanig open staat dat zelfs de bemanning van het ISS station waarschijnlijk enthousiast het hoofd meebeweegt.

Wie MOTSUS live aan het werk wil zien kan dat op zondag één april – na het paaseieren rapen – in de Kinky Star te Gent.

 

Related posts
AlbumsRecensies

Kirk Hammett – Portals (★★): Alleen voor de diehards

‘Kirk Hammett brengt solodebuut uit op Record Store Day.’ Toen we die aankondiging lazen, voelden we een opstoot van kinderlijke vreugde. Nu…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Fearless Flyers - “Three Basses”

The Fearless Flyers slaan opnieuw toe. Deze superfunkgroep rond drummer Nate Smith, bassist Joe Dart (Vulfpeck), gitarist Mark Lettieri (Snarky Puppy) en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joe Satriani - “Sahara”

Wie we daar hebben: Joe Satriani! De beminnelijke gitaargod, die werkelijk geen enkele vorm van introductie behoeft, kon ons twee jaar geleden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.