LiveRecensies

BLØF @ Trix: Niemand die nog zachtjes zingt

LiveRecensies

BLØF @ Trix: Niemand die nog zachtjes zingt

Na afloop was er maar een vraag die ons bezig hield, namelijk hoe het kan dat BLØF nu pas doorbreekt in België. In Nederland is de band al jaren een vaste waarde. Door de samenwerking met Geike Arnaert (voormalig Hooverphonic-zangeres) lijkt het tij nu ook bij ons gekeerd. Zelden zagen we zo’n doorwinterde band zo oprecht dankbaar en gelukkig dat het ook over de landsgrenzen heen goed gaat met hun muziek. De twee uur durende show bleef boeien en overtuigde ons moeiteloos.

BLØF brak in 1998 bij onze noorderburen door met “Liefs Uit Londen” en levert sindsdien op regelmatige basis hits. Dat de band het in Nederland al lang goed doet, is geen geheim. In 2006 organiseerden ze voor het eerst Concert At Sea, een popfestival op de Brouwersdam in Zeeland. Dit jaar gaat Concert At Sea door van 28 tot 30 juni en vullen namen als Sting, Guus Meeuwis en Ronnie Flex de line up. Ondertussen beleeft BLØF een tweede jeugd nadat ze hun twaalfde studioalbum AAN uitbrachten. Een eigentijds, maar tegelijk ook tijdloos album dat verrast door de instrumentenmix en productie.

Het voorprogramma werd verzorgd door Stephanie Struijk die vorige maand nog haar EP Daar uitbracht. Thematisch leken de nummers heel erg op elkaar, maar dat hoeft niet negatief te zijn. Het klonk goed en soms moet dat niet meer zijn. De verlegen indruk die we kregen toen Struijk het podium betrad, werd meteen bijgeschaafd toen ze haar nummers op een enthousiaste en energieke manier bracht. Hoewel het achter in de zaal nog veelal leek op bijpraten na het werk, wist de meerderheid van de aanwezigen toch te smaken wat ze hoorden.

In een twee uur durende show stelde BLØF hun album AAN voor, maar je voelde meteen dat het meer was dan alleen dat. De avond werd afgetrapt met “Zachtjes Zingen”, maar het moet gezegd zijnde: zachtjes zingen werd er niet gedaan. Nummers van het nieuwste album werden afgewisseld met ‘klassiekers’ en dat zorgde voor heel wat mooie momenten. Een daarvan is “Een Manier Om Thuis Te Komen” dat zanger Paskal Jakobsen alleen bracht. Een ongelofelijk stille Trix was duidelijk onder de indruk van het emotionele nummer. De stilte werd doorbroken voor een lang applaus waarna we bedankt werden om ‘zo mooi te luisteren’. Het was bovendien een bijzondere avond want 17 jaar geleden namen ze afscheid van voormalig drummer Chris. Als eerbetoon werd “Vrienden” opgedragen aan hem.

De nummers stonden als een huis met een band die zo op elkaar ingespeeld is. Dat oprechte genot en dankbaarheid straalden ze ook uit. De strakke gitaarpartijen en drums vielen meteen op. Of kwam dat door het aanstekelijke enthousiasme van drummer Norman? Toch is het een band die er echt samen staat. Dat zien we wanneer toetsenist Bas Kennis de Engelse partij van “Holiday In Spain” voor zijn rekening neemt. Het publiek zingt de hele avond moeiteloos mee. Nederland en België samen op de mooiste manier: verenigd door de muziek.

Een avond tegen sneltempo, maar gelukkig waren er nog 2 bis rondes. Dat was het moment waarop Geike Arnaert het podium betrad om samen met de Zeelandse band de nummer 1-hit “Zoutelande” te brengen. Een moment om nogmaals te benadrukken hoe blij ze zijn dat ze hier staan en met de samenwerking met ‘onze’ Geike. Wie z’n stem nog niet aan flarden had gezongen tijdens nummers als “Harder Dan Ik Hebben Kan” en “Alles Is Liefde”, deed dat ongetwijfeld tijdens “Zoutelande”. Wat een fijn nummer en wat een mooie energie stralen Geike en Paskal samen uit. Een geslaagde samenwerking met twee stemmen die heel mooi blenden.

Wat ons betreft, is BLØF het schoolvoorbeeld dat je moet blijven geloven in je dromen, zelfs na twintig jaar. Verder tonen ze met dit ijzersterke optreden dat Nederlandstalige muziek meer is dan slechte schlagermuziek en overgehypete rappers. Volgende maand staan ze in Sint-Niklaas en Hamont-Achel, beide shows zijn echter uitverkocht. Een herkansing krijgen we op 8 december in de Ancienne Belgique.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Setlist:

Zachtjes Zingen
Ego
Spijt Heb Je Morgen Maar
Als Je Weggaat
Oog In Oog
Harder Dan Ik Hebben Kan
Zo Stil
Controle
Hierheen
Klaar Voor
Wereld Van Verschil
Blauwe Ruis
Een Manier Om Thuis Te Komen
Omarm
Hier
Porselein
Alles Is Liefde
Holiday In Spain (Spanje Als Besluit)

Bis 1:

Later Als Ik Groot Ben
Aan De Kust
Vrienden

Bis 2:

Zoutelande (met Geike Arnaert)
Iedereen Is Van De Wereld

Related posts
LiveRecensies

King Hiss @ Trix (Club): Onschadelijk slangenvergif

King Hiss mag met recht en rede een van onze meest hardwerkende metalbands genoemd worden. Op een carrière van tien jaar releaseten…
InstagramLiveRecensies

Wiegedood @ Trix (Club): Agressieve extase

Hoewel de doden het goed genoeg hebben, besloot een van ’s lands spannendste blackmetalprojecten het vorig jaar wat anders aan te pakken….
InstagramLiveRecensies

Haken & Between The Buried And Me @ Trix (Club): Hoofdgerecht laat op zich wachten

Nog geen drie weken geleden zag Fauna het levenslicht: een album vol onberekenbare tempo’s en waarbij elke track gelinkt is aan een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.