AlbumsRecensies

Moaning – Moaning (★★): Namiddagdipje met Moaning

AlbumsRecensies

Moaning – Moaning (★★): Namiddagdipje met Moaning

Terwijl de radio ons tegenwoordig bestookt met hip hop, krijgen gitaarbandjes al snel de slachtstempel toebedeeld. Nochtans waren het niet de hip hoppers die de nieuwe lichting op Studio Brussel kaapten. Misschien toch eens de hand in eigen boezem steken Studio Brussel?  Nu, mijn leerkracht Frans bromde in het middelbaar steevast des goûts et des couleurs, on ne discute pas en gelijk had hij. Toch blijf ik glunderen als er weer een nieuw gitaarbandje komt bovendrijven, al is de ene band frisser dan de andere.

Het Amerikaanse trio Moaning lijkt op hun titelloze debuut te denken het warm water te hebben uitgevonden. Veel reverb, fuzzy gitaren en zwartgallige lyrics over een op de klippen gelopen relatie. Alles komt altijd terug, behalve – uitstekende – new wave. Moaning brengt met hun debuut een halfuurtje fletse post-punk gedrenkt in een new wave sausje. Daar waar Whispering Sons erin slaagt ons te doen watertanden naar een gitzwarte new wave party uit de verhalen van je vader, slaat Moaning de bal mis.

De heren schieten nog monter uit de startblokken met “Don’t go” en de vooruitgeschoven single “Tired”, maar vanaf dan gaat het bergafwaarts. Op zich is er niet zo heel erg veel mis met de songs afzonderlijk, maar als geheel blijven ze niet plakken. Na “Artificial” en “Close” voelt het album als een kantoordipje na de lunch op donderdagnamiddag – is it friyay yet?

Met “For Now”, “Misheard” en “Useless” krijgen we in de tweede helft van het album geen ommekeer. Je blijft verder wegzakken in je bureaustoel tot die ene oppeppende koffie komt in de vorm van (onbedoelde) zelfspot. In het geval van Moaning getuigt een nummer titelen als “The Same” van lef, zelfrelativering of toch vooral onwetendheid. Het had alleszins niet misstaan als albumtitel.

Moaning levert met hun debuut een mooie poging om new wave te actualiseren in een hedendaagse context, maar blijft tevergeefs hameren op dezelfde spijker. Wat meer reliëf in de volgende langspeler en dan komt Moaning alsnog verder dan een vliegende start. Op 5 mei komen ze hun debuut voorstellen in De Zwerver in Leffinge in het fantastische gezelschap van Metz, La Jungle & Teen Creeps.

Website / Facebook

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Whispering Sons - The Great Calm (★★★★): Een nieuw hoofdstuk

‘Zonder de donkere sfeer klinkt onze muziek als een Mario Kart-liedje’, lachte Whispering Sons nog in een interview met Dansende Beren in…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Unknown Mortal Orchestra, Waxahatchee, Bazart en nog drie nieuwe namen voor Cactusfestival!

We zouden het haast niet voor mogelijk achten, maar Bazart heeft nog nooit eerder op Cactusfestival gestaan. En daar komt binnenkort verandering…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Molly Horses - "King Dundalk"

Molly Horses is een huwelijk tussen twee bands, FoFon Ru en Ted Leo & the Pharmacists, die voorheen aan de oostkust van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.