Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week 19 – 25 februari

Dua Lipa en Stormzy grote winnaars op de BRITS

Na de NME-awards vorige week, trekt de award-karavaan rustig verder. Woensdag verzamelde de Britse muziekscene zich in de O2 voor de BRIT awards. De grote verliezer van de avond was Ed Sheeran. Hij was genomineerd in 4 categorieën maar kon er geen een verzilveren. Stormzy won beste Britse album en beste Britse solo artiest. Dua Lipa kreeg beeldjes voor beste Britse doorbraak en beste Britse vrouwelijke solo artiest. Dé leading lady van de Britse pop op dit moment droeg haar award op aan alle andere vrouwelijke artiesten: ‘women are taking over the world.’ Kendrick Lamar, winnaar van beste internationale solo man, bracht niet zijn grote hit “Humble”, maar een erg experimentele act op het nummer “Feel”. De rapper stond bovenop een glazen kooi met daarin een Lamborghini die kapot geslagen werd door een man met een baseball knuppel.

Zangeres Ariana Grande zou een ode aan de slachtoffers van de aanslagen in Manchester brengen. Omwille van ziekte viel Liam Gallagher in. Een betere vervanger konden ze niet vinden. De mancunian godlike genius bracht het toepasselijke “Live Forever”. De avond werd afgesloten door een optreden van Stormzy. Na “Blinded By Your Grace” bracht hij een freestyle waarin hij de premier van Engeland om het geld voor de afgebrande Grenfell tower vroeg. Theresa May reageerde later in de week dat ze ‘zeer toegewijd’ met de zaak bezig is.

Felix Pallas grote verliezer van het Bazart-succes

Deze week had de band rond Bazart-gitarist Simon Nuytten ‘bad news’. In De Morgen vertelde de frontman van Felix Pallas dat hij de tweede plaat van Bazart ‘levensbelangrijk’ vindt en dat zijn andere band een verplichting aan het worden was. Jammer want de Belgische band stond op de rand van een internationale doorbraak met songs op de playlist van BBC Radio 1 en een videoclippremière op de Amerikaanse muziekwebsite Billboard. De EP die er in 2018 zou komen, wordt geschrapt en de band geeft op 30 maart een afscheidsfeestje in de Antwerpse club Ampère.

En er zijn nog meer Belgische bands die de handdoek in de ring gooien want deze week kwam ook het nieuws dat Brusselse band Animal Youth een pauze zou nemen. Geen definitieve stop, maar een hiatus van onbepaalde duur, aldus hun Facebook-pagina.

Arcade Fire’s Win Butler grote grapjas in karaokebar

https://twitter.com/ArcadeFireTube/status/965244130468167681

Vorig weekend kregen de gasten in een karaokebar in Los Angeles een wel erg leuke verrassing. Arcade Fire-zanger Win Butler nam de microfoon om “Intervention” te zingen. Het nummer uit 2007 klonk beter dan wanneer de gemiddelde karaoke-gast het zou zingen, maar Butler stond er niet zo zelfzeker bij. Op 19 april staat de Canadese band in het Sportpaleis, we zullen de karaokebar Bonaparte in de oude binnenstad al verwittigen.

For Emma, Forever Ago van Bon Iver grote jarige in Londen

De afgelopen week was de Hammersmith Apollo in Londen een Bon Iver-tempel. De Amerikaanse groep rond Justin Vernon staat er geboekt voor 8 opeenvolgende avonden. Zijn debuutalbum For Emma, Forever Ago werd begin deze week 10 jaar en ter gelegenheid van die verjaardag, speelde Bon Iver in Michigan een onuitgebrachte song uit dat album: “Hayward, MI”. De plaat zal ook opnieuw worden uitgebracht op vinyl. Tot op heden heeft Bon Iver geen nieuwe datum aangekondigd voor zijn afgelaste concert in Vorst Nationaal vorig jaar.

Punkrockers grote gelukzakken op Lokerse Feesten

De Lokerse Feesten kondigden deze week aan dat ze een tweede editie zullen doen van hun punkrockdag op het festival. Op 8 augustus krijg je op de main stage Bad Religion, Dropkick Murphys, The Living End, Suicidal Tendencies EN Turbonegro. Een goeie vervanger voor het wegvallen van Groezrock dit jaar denken we zo!

Verder werden ook een heleboel andere namen aangekondigd voor de volgende festivals:
Brussels Summer Festival: dEUS, Arsenal, Calexico, Jasper Steverlinck, General Elektriks, Sonnfjord, Soviet Suprem, DBFC, To Die For, King Child, Therapie Taxi en Ofenbach
Openluchttheater Rivierenhof: Wim Helsen, Godspeed You! Black Emperor, Brigitte Kaandorp, Bonnie Raitt, Fat Freddy’s Drop, Bart Peeters
Werchter Boutique: Years & Years, Jessie J, Tom Odell, DJ Rashida en Lil’ Kleine.
Dour: MØ, GoldLink, Mr. Oizo, Caballero & JeanJass, 070 Shake, Adriatique, Bagarre, Biga*Ranx, Channel One, Chelsea Wolfe, Eyehategod, FùGù Mango, Hollie Cook, Juicy, Kadavar, Ken Boothe, L’Impératrice, Little Dragon, Mind Against, Pallbearer, Paula Temple b2b Rebekah, Preoccupations, Rich Brian, Swing, The Black Madonna, U-Roy & Mad Professor en Umwelt
Suikerrock: Anouk, White Lies, Gers Pardoes en Stan Samang
Laundry Day: Lil Kleine, Broederliefde, De Jeugd Van Tegenwoordig, The Color Grey, Jeff Mills en Fritz Kalkbrenner
Couleur Café: Amadou & Mariam, Alborosie, George Clinton, Residente, Juicy, Lee Fields & The Expressions, Tarrus Riley en Dean Fraser & Blak Soil en Metà Metà.

Matt Berninger (The National) – naar eigen zeggen – grote acteur in een eigen tv-reeks

Muziek en tv of film, het gaat samen als bier en een café. Dat is ook Matt Berninger van The National niet ontgaan. Hij gaat namelijk een serie maken over zichzelf. Dat doet hij niet alleen maar wel met zijn vrouw, zijn broer en de Australische filmmaker Trent O’Donnell. Tom Berninger, de broer van, had met Mistaken For Stranger al een fijne docu op zijn naam staan, maar dit keer zal het meer met een scenario zijn en bijgevolg minder spontaan. Het is allemaal nog redelijk vaag, maar we geloven er in dat deze serie wel iets fijn kan worden. Matt ziet het alvast als een comedy, dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het interview waarin hij zijn plannen vertelt, kan je hier luisteren (2:32:05)

Liam Gallagher grote (grofgebekte) kindervriend

Liam Gallagher verscheen deze week op de website van Noisey tussen een bende kleuters. De muziekwebsite had er niet beter op gevonden dan de Godlike Genius te laten interviewen door kleine kinderen. Vragen als ‘Wat is je favoriete disney-film?’ en ‘Welke soorten scheten laat je?’ kregen een diplomatisch antwoord. De kleuters daagden de Oasis-frontman ook uit door vragen te stellen over broer en eeuwige rivaal Noel. Op de vraag of hij ooit zou meedoen aan het bedtime story-programma van de BBC-kinderzender CBeebies antwoordde hij: ‘Ze hebben het mij gevraagd en ik wil het wel doen. Alleen zal ik mijn tong dan in duizend bochten moeten wringen want ik vloed nogal veel.’ Bekijk het interview met de mondige kinderen hierboven.

Julien Baker en Manchester Orchestra grote fans van elkaar

Julien Baker en Manchester Orchestra die samen een nummer opnemen? Het lijkt de droom van emokids die houden van rustige muziek. Die droom kwam vrijdag werkelijkheid want de twee namen samen een cover op van Pedro The Lion. De stemmen van Andy Hull en Julien Baker blijken perfect samen te passen en zorgen voor een uitermate goeie melodramatische sfeer. De cover werd opgenomen ten voordele van 1 Million 4 Anna, een meisje met kanker. Lief en sympathiek, zo hebben we bands het liefst.

Grote namen vertegenwoordigen muziek in de filmwereld

Hoewel de Oscars ’s werelds grootste filmprijzen zijn, moet de show van volgende week zondag ook muzikaal spektakel krijgen. De artiesten die zullen optreden in Hollywood zijn ondertussen bekend gemaakt. Miguel zal “Remember Me” brengen uit de tekenfilm Coco en Sufjan Stevens zal zijn emotionele “Mystery Of Love” uit Call Me By Your Name zingen. Deze week kregen we ook nieuws van andere artiesten die hun muzikale talenten inzetten in de filmwereld zo zal Radiohead-gitarist Jonny Greenwood, die dit jaar voor zijn werk in Phantom Thread genomineerd is voor een Oscar ook de soundtrack voor You Were Never Really Here schrijven. Flying Lotus zal dan weer de muziek voor de film Perfect voorzien.

Gestapo Knallmuzik grote fans van Helmut Lotti

Gestapo Knallmuzik is bezig met de wereld te veroveren. Onlangs nog zagen we ze aan het werk in de Charlatan waar ze de documentaire over zichzelf in première brachten. Dat was ook Studio Brussel niet ontgaan en die nodigde de band uit voor een sessie bij Zender. Daar verklaarden ze dat de band droomt van een samenwerking met Helmut Lotti. Lotti zag die verschijnen op zijn Facebook, reageerde dat hij de band hilarisch vindt en grote fan is van het concept en die zag meteen een samenwerking zitten. Studio Brussel liet het daar niet bij en bracht de twee artiesten in contact met elkaar, het begin van een wondermooi nummer hopen wij. Luister hier het interview van Lotti en Gestapo Knallmuzik.

3685 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Trentemøller, Berre, The Damned en vijf andere acts naar Lokerse Feesten

Vlak voor het festivalseizoen volledig losbarst, droppen de Lokerse Feesten een karaktervol pakket namen. Voor zaterdag 10 augustus stond Massive Attack nog…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Various Artists - Everyone's Getting Involved: A Tribute to Talking Heads' Stop Making Sense (★★★½): Lang leve Talking Heads, nog steeds

Dit jaar wordt de veertigste verjaardag gevierd van de baanbrekende Talking Heads-concertfilm Stop Making Sense en het daarbij horende album. Destijds werden…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle YUMA - "Heartbeat"

Waar YUMA begon als singer-songwriterproject van Yuma Claeys, is het project inmiddels uitgegroeid tot een vierkoppige band. Vorig jaar wist de band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.