Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Father John Misty – “Mr. Tillman”

Zijn maatschappijkritisch epos Pure Comedy was nog maar net verschenen in april 2017 of Father John Misty begon al hints te geven naar een volgend album. En kijk, nog geen jaar na datum hebben we al opnieuw een nieuwe single van een album dat volgens de vader zelf al helemaal af is. Het nummer zou eerst “Mr. Tillman, Please Exit The Lobby” heten en weet toch weer aan te knopen bij de alt folk van zijn debuutplaat Fear Fun. Met simpele gitaarakkoorden, piano en een vleugje glockenspiel is het nummer zo lichtvoetig dat het in een zucht weer voorbij is.

“Mr. Tillman” vertelt het verhaal van – hoe kan het ook anders – Josh Tillman zelve die als een verwaande superster het leven van het hotelpersoneel zuur maakt. Of de lyrics gebaseerd zijn op waargebeurde feiten, kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar ze zijn wellicht uit het leven van FJM geplukt. Tillman zingt het nummer vanuit het standpunt van een hotelconcierge die Tillman vriendelijk benadrukt dat hij niet met de matras op het balkon mag slapen en zijn paspoort in de minibar ligt. Ook countryzanger Jason Isbell maakt zich zorgen, maar FJM stelt hem gerust in het refrein: ‘I’m feeling good, Damn, I’m feeling so fine, I’m living on a cloud above an island in my mind.’

De manier waarop hij een grotesk personage van zichzelf maakt, scheert de rand van megalomanie en branie. Fans vinden hem een zelfbewust genie, anderen zien dan weer een songschrijver die heel graag over zichzelf zingt. Wij kiezen het midden. “Mr. Tillman” is niet zijn beste werk, maar maakt ons toch weer benieuwd welke richting hij zal uitgaan met zijn nieuwe plaat. Lachtte hij in 2017 met de politiek en de samenleving, steekt hij dan in 2018 de draak met zichzelf?

Related posts
InstagramLiveRecensies

Father John Misty @ Ancienne Belgique (AB): De vrijzinnige predikant en zijn koor

Chloë and the Next 20th Century was als album een even grote stijlbreuk als men kon verwachten van een artiest als Father…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Father John Misty - Chloë and the Next 20th Century (★★★½): Croonend escapisme

Father John Misty, de theatrale geest, cynische mens en zeemzoete songschrijver, is al aan zijn vijfde album toe. In aanloop naar de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Father John Misty - "The Next 20th Century"

Het is inmiddels alweer even geleden sinds het laatste album van Father John Misty. Bijna vier jaar terug kregen we voor het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.