AlbumsOude BekendenRecensies

Son Lux – Brighter Wounds (★★★★): Is dit hoe een wederopstanding aanvoelt?

Na lang wachten kregen we eindelijk het nieuwe album van Son Lux te horen. Het experimentele trio releaste op 10 oktober 2017 al de eerste single van Brighter Wounds en liet ons vervolgens enkele maanden wachten op “Slowly”, de tweede single van het album. Maar nu is het dus eindelijk zo ver en konden we ons experimentele hartje volledig laten openbloeien met de opvolger van vorige plaat Bones. Het nieuwe album Brighter Wounds is de eerste plaat sinds 2015 die het Amerikaanse trio op ons loslaat.

Openen doet Son Lux met het ingetogen “Forty Screams”. Ondanks die ingetogenheid, creëert de band een soort van broeierige sfeer waarin je elk moment één of andere typische Son Lux-uitspatting verwacht. Daarna krijgen we leadsingle “Dream State” voorgeschoteld. Op deze sterke single zoekt Son Lux de grens op tussen hun eigen experimentele identiteit en toegankelijkheid naar het grote publiek, waar ze trouwens uitstekend in slagen. Vervolgens blinkt “Labor” uit met een rustige piano-intro. Verder probeert Son Lux in het lied een soort van ballad-sfeer te creëeren, zonder die typische Son Lux-stijl te verliezen. Het resultaat is een minimalistische elektropop-song die je aandacht geen seconde verliest. De eerste drie nummers van het album verschillen totaal, ze hebben elk hun eigen identiteit, maar toch zal je nooit vergeten dat je op een Son Lux album zit. En net dat is één van de grote sterktes van de alternatieve popband.

Na het kalmerende “Labor”, gooit Son Lux ons helemaal naar de andere kant van het spectrum met “The Fool You Need”. Aanwezige drums en elektronische geluiden in de intro, blazers en virtuele stemmetjes in het refrein, kalmerende gitaren in het slot. Met andere woorden, voor ieder wat wils op het dansbare “The Fool You Need”. In het midden van de plaat krijgen we de tweede single “Slowly” te horen. De zachte synths en experimentele drums geven 4 minuten lang perfect weer waar Son Lux eigenlijk voor staat op deze plaat. Wat een heerlijk nummer waar wij maar niet genoeg van krijgen!

“All Directions” gaat letterlijk alle kanten uit. In dit 6-minuten durend experiment stuurt Son Lux ons van het kastje naar de muur, op een positieve manier. Tijdens de outro gooit de band nog een koor in de strijd om het helemaal compleet te maken. Gelukkig biedt “Aquatic” wat rust na dit heftige meesterwerk. Voor het grootste deel van “Aquatic” mogen we deel uitmaken van een wondermooi spel tussen piano en de vocals van oprichter Ryan Lott. Vervolgens krijgen we nog wat adembenemende strijkers die je helemaal doen wegkwijnen bij dit van-de-emotie-uiteenspattende pianonummer.

Als je Son Lux iets kan meegeven, dan is het dat ze de titel van  hun nummers uitstekend doen samengaan met de sfeer die de muziek creëert en “Surrounded” is hier een goed voorbeeld van. Je krijgt werkelijk geen seconde rust. Tijdens het einde van het nummer blijkt Son Lux dan toch even rust te vinden voordat ze nog éénmaal volledig op hol slaan in de vorm van een experimentele drumsolo van Ian Chang. Als we dit even kritisch bekijken, dan is dit er misschien toch net iets te veel aan en paste deze uitspatting misschien beter op het soloproject van de drummer, maar Son Lux zou Son Lux niet zijn als ze je niet af en toe tot het uiterste drijven.

“Young” is eerder een soort van interlude, opgebouwt rond enkele zachte synths en wat zanglijnen, waarin Son Lux je probeert mee te geven dat je ervan moet genieten nu je nog jong bent. Daarna gaan we het slot in, in de vorm van “Resurrection”. Son Lux kiest ervoor even ingetogen af te sluiten als het begon, of dat denkt je toch, totdat de band met een bombastisch tussenstuk nog een laatste keer alles in de strijd gooit. Daarna beslist de band om toch terug tot rust te komen zodat je in vrede het album kan afsluiten. ‘Is this what the ressurection feels like?’

Son Lux overtreft zichzelf op hun nieuwe album. Ze zoeken perfect de lijn op tussen wat hun identiteit is en wat aanvaardbaar blijft voor de grote massa. Natuurlijk gaan ze een paar keer heftig aan het experimenteren, maar is dat net niet een van de dingen waarom we zo’n fan zijn van deze bijzondere band? Wij kijken alvast enorm hard uit naar hun show in de AB op 17 februari, waarvoor jammer genoeg geen tickets meer te koop zijn..

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single APRE - "Submarine"

Het Engelse duo APRE brengt met “Submarine” een heerlijk verfrissend nummer voor tijdens deze warme dagen. Amper vijf maanden na hun mixtape…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dez Mona - "Fresh Water"

Dez Mona brengt geen verse honing, maar vers water. Sinds vandaag is hun nieuwe track “Fresh Water” overal te beluisteren. Het nummer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Dunbar - "Tainted Love"

De 19-jarige Isaac Dunbar is geen klassieke popster in wording. Geïnspireerd door de flamboyante popwereld van idool Lady Gaga, ging Dunbar zelf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.