AlbumsRecensies

Nick J.D. Hodgson – Tell Your Friends (★★★★): Dromerig leven na Kaiser Chiefs

Ex-drummer en songschrijver van Kaiser Chiefs, meer hoeft een beer niet te lezen om belangstelling op te wekken voor een nieuw album. Nick J. D. Hodgson brengt vandaag zijn solo debuutplaat Tell Your Friends uit. Hodgson vormde samen met Ricky Wilson en Andrew White de band Parva, later wijzigden ze hun naam naar Kaiser Chiefs. Tien jaar later, in 2012, zwaaide Hodgson de band na klassiekers “Ruby” en “Everyday I Love You Less And Less” uit om zich te concentreren op het schrijven van songs. In de loop der jaren schreef hij onder meer voor Mark Ronson, John Newman en Hurts. Nu is het tijd voor eigen werk.

Dat Hodgson na Kaiser Chiefs een ander weg ingeslagen is, laat hij meteen horen met “RSVP”. Trage Britpop die alle vinkjes onder de clichés afvinkt: een catchy refrein, een schurend gitaarrifje, een stem die vaagweg aan Miles Kane doet denken. Een prelude op wat een formidabel komend halfuur zou kunnen zijn. “Honest Face” legt het tempo wel hoger, maar verslikt zich in het verschroeiende tempo waarover gedraafd wordt tijdens de strofes. En toch, Hodgson heeft de kneepjes van het vak wel onder de knie. De man weet namelijk hoe hij steengoede nummers kan maken, daar is “Suitable” het bewijs van. De eerste single van het album is een trage tegelplakker overspoeld met een sprankeltje indie, gekleed in een jaren ’70 jasje.

“I Love The Way Your Mind Works” brengt de origine van Kaiser Chiefs terug verwikkeld met kronkels Tame Impala. Een dromerige hallucinatie in een energetisch pakje. Stijlen worden vliegensvlug afgewisseld want hoewel de winter nog lang niet voorbij is, beginnen door “Tomorrow I Love You” de zomerse kriebels toch al op te borrelen. Het valt op dat dit album samen papt tot een echt geheel, nummers houden elkaar in evenwicht en stuwen elkaar naar een hoger niveau. En dit allemaal het individuele werk van Hodgson, want naast een enkele gitaarsolo en vioolpassage, werden alle instrumenten door hemzelf ingespeeld. Het jazzy “Feel Better” wijfelt tussen koor en gitaar en zou wel eens voor een buitengewoon hoogtepunt kunnen zorgen tijdens de festivalzomer.

Hoewel hij alle nummers schreef, was Hodgson’s stem zelden te horen bij Kaiser Chiefs. Eén van die weinige nummers is “Boxing Champ”, een kwetsbaar lied ondersteund door piano dat vaak een rustpunt was tijdens concerten van de band uit Leeds. “Iceberg” kan je het vervolg noemen op dit nummer. Of hoe mondharmonica en piano tot iets wondermoois kunnen samenkomen. Op het Black Keys geïnspireerde “My Own American Dream” krijgt hij assistentie van The Music’s Rob Harvey en “Don’t Forget To Go To Sleep” brengt zus Anna op viool. Daartussen lijkt “Thank You” nog een bedankje naar alles en iedereen die mee gewerkt heeft aan het opnemen van deze plaat.

Met dit uitstekende debuut zou het wel eens goed kunnen zijn dat Hodgson de revelatie van komend festivalseizoen wordt. Voorlopig zijn er nog geen data bekend, maar ongetwijfeld mogen we wel een bezoekje verwachten van Hodgson op één van onze vele festivals komende zomer.

Facebook / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Dog Race - "Terror"

Om de zoveel tijd duikt er in het muzieklandschap weer een nieuw postpunkbandje op, en zo kunnen we deze keer kennismaken met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hot Chip - "Eleanor"

Nadat hun eerste voorproefje in de vorm van “Down” ons deed watertanden naar meer, is het tijd voor een nieuwe single uit…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Crammerock kondigt eerste namen aan met o.a. Kaiser Chiefs, Jake Bugg en Circa Waves

Eén van de weinige festivals die ook in 2021 plaatsvond, was Crammerock. Het festival in Stekene had toen zelfs een line-up met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.