AlbumsRecensies

The Go! Team – Semicircle (★★★½): Feest met toeters en bellen

AlbumsRecensies

The Go! Team – Semicircle (★★★½): Feest met toeters en bellen

De dolenthousiaste bende van The Go! Team staat al jaren garant voor een bonte mengeling aan ideeën. Sinds hun gevierd debuutalbum Thunder, Lightning, Strike uit 2004 dragen ze steevast hun handelsmerk van genre-overschrijdende muziek met een hart van dansbare ritmes en veel bombast. Op hun gloednieuwe plaat Semicircle is dit niet anders, maar ditmaal leggen ze ook nieuwe elementen op tafel. Zo wordt The Go! Team op hun vijfde album verrijkt met een jeugdkoor en een flinke dosis fanfare binnen hun instrumentarium.

Het duurt niet lang voordat we op Semicircle ons wanen op een grotesk feest. Vanaf de eerste minuut worden we overspoeld met slagwerk en euforische blaasinstrumenten. Wanneer jonge stemmen in unisono ‘M. A. Y. D. A. Y. Mayday! Mayday!’ (de titel van het openingsnummer) scanderen, wordt het moeilijk om de beelden van confetti, acrobaten en dansende cheerleaders uit je verbeelding te krijgen! Misschien speelt de prachtige albumhoes hier ook wel een rol in, maar laat het duidelijk zijn: de toeters en bellen blijven nooit achterwege bij The Go! Team!

Nummers als “Hey!” en de single “Semicircle Song” trekken het fanfare-thema met bruuske kracht door. Vaak klinken de blazers, percussie en drums compleet overstelpt en over-the-top: precies wat we gewoon zijn van deze band en een element dat we niet zouden kunnen missen. Op hun vorige plaat The Scene Between ging de band nog resoluut voor dichtslibbende gitaren om hun exuberante te beklemtonen, maar de fanfare lijkt nu minstens even goed te werken. Het verstrooide van de opgeknipte ritmes weeft zich vol enthousiasme met de gekende melodieën en zanglijnen die we al jarenlang gewoon zijn.

Je bent er een fan van of niet, zoveel suikerige zanglijnen. Toch valt het niet te ontkennen dat ze ingenieus in elkaar zitten. Ze zijn vindingrijk, overtuigend gebracht en origineel op ritmisch vlak. Vooral “Getting Back Up” wordt hierdoor een prachtig hoogtepunt. Het jeugdkoor dat begeleid wordt door de blazers zorgt voor een warm gevoel van verbondenheid die soms alleen in muziek te bevatten valt.

Toch moeten we er ook even rekening mee houden dat voor wie vertrouwd is met The Go! Team, het één en ander toch wel heel bekend in de oren begint te klinken. Veel van de melodieën lijken we wel eerder gehoord te hebben. Neem nu het einde van “Chain Link Fence” dat op veel vlakken wel sterk doet denken aan “The Art of Getting By”, een nummer uit hun vorig album. Wat ons betreft hoeft dit nu ook weer de pret niet te drukken, daarvoor is het veel te aanstekelijk! Daarnaast zijn er gelukkig ook verrassingen, zoals een kwinkslag op old school rap op “All The Way Live” en “She’s Got Guns”.

Tenslotte heeft deze band nog meer troeven in de hand. In hun bombastische arrangementen zit er ook een gevoel voor detail verborgen. Vaak spreekt zich dit uit in kleurrijke melodieën, maar wat ook sterk aanwezig is, zijn luchtige passages om het album draaglijker te maken. De groep ging opnieuw creatief te werk in de studio en weet nu zo dromerige intermezzo’s uit de hoed te toveren die net zo zoet en zacht zijn als een suikerspin. Vooral songs als “Chico’s Radical Decade” en “Plans Are Like Dreams You Organise” zijn hier treffende voorbeelden van. Vaak doen ze ons hiermee spontaan denken aan The Avalanches, een groep die wel het een en ander gemeenschappelijk heeft op het vlak methodiek.

Het mag duidelijk zijn Semicircle, het vijfde album van The Go! Team is opnieuw een plaat geworden waar het plezier van afspat. De groep mag misschien wel veel uit het verleden naar boven brengen, maar weet wel het beste hier uit te halen. Daarbij weten ze met een fanfare en jeugdkoor ook een hele boel nieuwe ideeën te brengen die bijzonder goed werken. The Go! Team heeft weer eens bewezen dat je hun sound maar niet beu kan zijn en altijd garant staat voor een brede lach op je gezicht!

 

Related posts
LiveRecensies

Crammerock 2018: festivaldag 1

Na drie maanden vol festivals lijkt het einde van de festivalzomer nabij. Voor we onze tent definitief voor een jaar naar onze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Go! Team - "Mayday"

Vrolijker dan The Go! Team, ga je het niet vinden. De zeskoppige band vindt zijn origine in Brighton en maakt indie rock…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Go! Team - "Semicircle Song"

The Go! Team is een zootje ongeregeld dat al vier albums lang een betere wereld wil creëren. Nu is de groep dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.