AlbumsRecensies

The Academic – Tales From The Backseat (★★★½): een nieuw vriendschapsverzoek

De Ierse band The Academic is al langer bezig aan hun eerste plaat. In 2015 bracht het viertal bestaande uit Craig Fitzgerald, Matt Murtagh, Stephen Murtagh en Dean Gavis, al een kleine, maar fijne Loose Friends-EP uit en stonden ze ermee in de Lift op Pukkelpop en de Botanique. Voor hun eerste plaat verlieten de mannen hun geboortedorp Mullingar, een klein uur van Dublin, en trokken naar het zonnige Los Angeles waar ze dat debuut opnamen.

“Permanent Vacation”, de droom van zowat iedereen op aarde (toch wat de titel betreft), opent de plaat in volle glorie en heeft een zeer hoog oorworm gehalte. Een ander nummer dat blijft hangen en een leuk gitaarsolootje meegekregen heeft is “Bear Claws”, een nummer dat viraal wist te gaan dankzij een simpele, maar geniale Facebook loop video.

Op Tales From The Backseat staan “Different” en het Kodaline-achtige “Northern Boy”, beiden nummers die we al op hun geslaagde EP Loose Friends te horen kregen. Opvallend is dat beiden in een nieuw jasje gestoken werden en zo nog een tikkeltje meer catchy en volwassener klinken dan de versie uit 2015.

De nummers op Tales From The Backseat zijn allemaal heel toegankelijk en dragen een soort van warmte en plezier over die we helaas niet meer al te vaak tegenkomen. De chemie tussen de vier beste maten is dan ook uitstekend, ze kennen elkaar al lang vanop school en speelden al vele jaren voor hun echte doorbrak gigs voor vrienden en familie. De nog jonge Ieren proberen ons bovendien aan de hand van hun songteksten te tonen hoe het is om op te groeien in een klein dorpje in Ierland ver weg van de bruisende stad.

Het handelsmerk en de sterkte van The Academic zijn de simpele, maar effectieve melodietjes die weten te blijven hangen en die het stilstaan haast onmogelijk maken. Een ideaal voorbeeld hiervan is het nummer “I Feel It Too”, in welk de prachtige stem van Craig wederom goed naar voor komt. De meeste nummers van het viertal zitten daarnaast bordenvol pathos en grootheid, zo ook op één van de hoogtepunten van de plaat “I Bite My Tongue” dat heel wat weg heeft van Mac Demarco.

Moest er één nummer het verdienen om op de radio gespeeld te worden, naast “Bear Claws”, dan is het wel “Why Can’t We Be Friends?“. Wat een catchy nummer met die lekkere gitaarsolo van Matthew Murtagh en de toffe effecten op de stem van Craig Fitzgerald. “Girlfriends” mag zich het laatste nummer van de plaat noemen en begint anders dan we van de vorige negen gewend raakten. Het akoestische begin wordt wel al snel overboord gegooid en afgelost door de typische The Academic-sound op Tales From The Backseat. Fijna afsluiter voor een meer dan degelijke plaat.

Onze verwachtingen werden met deze plaat bijna waargemaakt, de nummers zijn allemaal heel krachtig en strak maar missen volgens ons wel de nodige dosis innovatie die de plaat nog beter hadden gemaakt. Ze mogen gerust wat meer de experimentele toer op gaan en zich dientengevolge meer onderscheiden van collega’s als Two Door Cinema Club en The Kooks. Met Tales From The Backseat gaan ze het indie-popgenre alvast niet vernieuwen, maar wat nog niet is kan nog komen in de nabije toekomst.

The Academic komen in het kader van hun Tales From The Backseat-tour voor twee concerten naar België: op 13 april spelen ze in de Botanique in Brussel en een dag later, op 14 april, op het Little Waves Festival in Genk.

Facebook / Website

1869 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

The Academic @ Botanique (Rotonde): Energiek rockfeestje

Soms durven we al eens te vergeten dat Ierland buiten U2 nog heel wat ander muzikaal talent kent. Zo staken bijvoorbeeld al…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Academic - Sitting Pretty (★★): Eerder nors dan fors

De moeilijke tweede. Het is een beruchte vloek die in het muzieklandschap gevreesd wordt, want na een geslaagd debuutalbum slagen er veel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Academic - "My Very Best"

Er was een tijd waarin jonge bandjes van aan de andere kant van het Kanaal vrolijke indierock op ons afvuurden. Daar is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.