Interviews

Interview Stand Atlantic: “Nooit gedacht dat het zo een rotvaart zou lopen.”

Op de vooravond voor sinterklaas vinden we de Aussies van Stand Atlantic in Antwerpen. Hun eerste Europese tour als voorprogramma voor Roam loopt op z’n laatste benen en ze namen even de tijd om met ons een gesprek te voeren. Het koude winterweer moet toch een hele aanpassing zijn voor de Sydney-kids. De goedlachse frontvrouw Bonnie Fraser en bassist David Potter stonden ons maar wat graag te woord.

Hoe gaat het leven op tour?
Bonnie: “Het gaat fantastisch.”
David: “Uitputtend en koud, maar vooral heel plezant. Niet te veel om over te klagen. Behalve het weer dan. In Sydney is het nu ongeveer veertig graden, dus nergens ter wereld is een goed klimaat voor ons om momenteel in te vertoeven.”

Is dit de eerste keer in Europa voor jullie?
B: “Ik ben al in Europa geweest, maar voor David is het de eerste keer in het algemeen.”
D: “Klopt, ik heb nog nooit de zee rond Australië overgestoken. Ook voor de band is het de eerste keer dat we buiten Australië shows kunnen spelen.”

Op Instagram zagen jullie er nogal enthousiast uit om sneeuw te zien, was dat de eerste keer?
B: “We hebben al eerder sneeuw gezien, maar nooit ‘in het wild’ (lachend). In zuid-Australië kan je skiën, maar dat is allemaal gefabriceerd, want zoveel sneeuwt het niet bij ons. We hebben dus al sneeuw gezien, maar nog nooit echt vallend uit de lucht.”
D: “Het sneeuwt bij ons ook maar eens om de zoveel jaar.”
B: “Maar dat is dan zelfs niet waar wij wonen.”
D: “Sinds we in Oostenrijk speelden (zo’n vijf dagen voor dit interview plaatsvond) hebben we non-stop sneeuw gehad onderweg. Dat is vrij cool.”

Hebben jullie dan een eerste sneeuwballengevecht gehouden?
Beiden: “Yep!”
B: “Ik heb er niet aan deelgenomen, maar ik ben wel een aantal keer goed geraakt door rondvliegende sneeuw.”
D: “Het zijn vooral ‘Noodles’ (een van de tourmuzikanten) en ik die gewoon sneeuwballen in het rond gooien naar alles en iedereen.”
B: “Het was een regelrechte hinderlaag.”

Even terug naar serieuzere onderwerpen: hoe is het leven als band sinds jullie EP Sidewinder officieel uit is?
B: “Ik kan zelfs niet geloven dat die EP zelfs nog geen drie maanden oud is. Het voelt aan alsof die al een jaar geleden uitkwam. Het voelt alsof we al zoveel gedaan hebben sinds die releasedatum en het voelde zo goed om die op de wereld te kunnen loslaten. De ontvangst was over het algemeen ook vrij goed. Ik denk niet dat iemand had verwacht dat we onze EP konden uitbrengen bij een label als Rude, laat staan dat het zo’n rotvaart ging lopen.”

Wat was het grootste moment voor Stand Atlantic in 2017, naast de release van jullie EP uiteraard.
B: “Als in het moment waar we het meest fier op zijn?”
D: “Ik denk dat ik een munt zou moeten opgooien om te kunnen kiezen tussen de tour in ons thuisland met New Found Glory en deze tour met Roam.”
B: “Het was zo’n gigantische verassing dat we die tour met New Found Glory mochten doen. Het was onze eerste grote support tour en we hadden nog maar twee singles uit.”
D: “Ze vertelden ons maar pas twee weken voor de tour effectief van start ging dat wij zouden mogen openen elke avond. We hadden amper tijd om ons voor te bereiden. We moesten nog een geluidstechnicus inhuren, alle apparatuur bij elkaar zoeken. Het was een drukke en hectische periode, maar het was zo fijn om te doen. De ritten tussen elke show waren wel ‘brutal’.”

Wat brengt 2018 voor jullie? Zijn er plannen om een album op te nemen?
B: “We schrijven constant nieuwe muziek, dus hopelijk kunnen we binnenkort aan een volledig album beginnen.”
D: “We willen echt wel.”
B: “Ik denk dat elke band dat wel wil, dus dat is zeker een plan voor de toekomst. We werken aan enkele coole dingen.”

Maar er zijn nog geen concrete plannen zoals het boeken van een opnamestudio?
D: “Een producer en opnamestudio hebben we al. Dezelfde als waar en met wie we onze EP hebben opgenomen, Stevie Knight in Electric Sun Studios. We willen sowieso terug samenwerken met hem. Eender wat onze volgende stap is, Stevie zal er deel van uitmaken. Iedereen hoopt natuurlijk dat die volgende stap een album is.”
B: “We werken eraan.”
D: “Met ons druk tourschema is het echter wel moeilijk om volgend jaar nog iets uit te brengen.”

Wat is het absolute hoogtepunt dat je met de band zou willen bereiken?
D: “Ik zou altijd antwoorden dat spelen op Vans Warped Tour mijn hoogtepunt zou zijn, maar dat is voorbij nu. (in november raakte bekend dat de Warped Tour niet meer zal doorgaan.) Dus die droom is afgenomen van mij.”
B: “Klopt, RIP die droom. Maar als het dat niet kan worden, zou ik graag een headline wereldtournee doen. Dat zou zo gek zijn.”
D: “Of gewoon door de Verenigde Staten touren, zelfs zonder Warped Tour. Shows ginder zien er altijd heel leuk uit. Een tour duurt daar altijd twee à drie maand.”

Wij staken een top 50 in elkaar aan het steken met de beste albums van 2017. Wat zou jullie top drie zijn?
B: (tegen David) “Laten we aparte lijstjes maken. Ik vond het nieuwe album van Grayscale heel goed. (denkt) Ik heb gisteren nog vanalles opgeschreven.”
D: “Ik zal er dan aan beginnen. Vacation van Seaway was zo goed. Oceangrove bracht dit jaar The Rhapsody Tapes uit. Dat was een nu-metal album. Ik ben gewoon al blij dat iemand nu-metal nieuw leven inblaast. Ik wacht al een tijdje op de herleving van weide cargo shorts en een vroeg jaren 2000 kledingstijl om zijn herintrede te doen. (lacht luid) Dus ik ben zo blij dat ze dat deden met zo’n goed album.”
B: “Ik denk dat David het niet eens zal zijn met mij, maar het nieuwe album van Paramore was een hoogtepunt voor mij dit jaar. Laten we samen de laatste doen, een waar we het allebei over eens zijn. Als we een kunnen vinden uiteraard. Ik denk de hele tijd aan Throphy Eyes, maar dat was vorige jaar.”
D: (Roept ineens) “Euhm , het antwoord is Roam!”
B: “Ohja, f*cking Roam. Great Hights and Nosedives dat net uitkwam.”
D: (lachend) “Er kwamen dit jaar twee geweldige pop punk albums uit. Seaway was de eerste van de twee en de andere waar we verdorie mee op tour zijn.”

Het tourleven heeft z’n bijwerkingen zo te zien.
D: “Dat kan je wel zeggen, ja.”

Facebook / Twitter / Instagram

20 december 2017

About Author

Joren Cloet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief