Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Flying Horseman – “Deep Earth”

© CPU – Joost Van Hoey

Begin dit jaar kon je de leden van Flying Horseman vinden in deSingel in Antwerpen. De band kreeg namelijk de kans om deze plaats twee maanden te betreden als “artists in residence”. Het resultaat van die intensieve samenwerking werd Rooms/Ruins, een muzikaal geheel dat meermaals werd gebracht in de concertzalen en ondertussen ook zijn vorm heeft gevonden in de studio. Van de gelijknamige plaat konden we een tijdje geleden al naar het subtiele “Reverie” luisteren. Nu is het tijd voor het tweede nummer “Deep Earth”, waar Flying Horseman zijn veelzijdigheid nogmaals in de verf zet.

“Deep Earth” is meer dan zeven minuten puur gevoel. Een tijdspanne waar de band zijn tijd neemt om het nummer naar iets groots te doen groeien. Met een reeks minutieus gestapelde gitaarlijnen wordt de sfeer op “Deep Earth” al vroeg geïntroduceerd, maar blijft het geheel mysterieus en weinig verhullend. Wanneer de Bert’s innemende vocals op het toneel verschijnen en een tegendraads orgeltje zijn intrede doet, wordt de muziek al een stuk lijviger en vooral meeslepend.

De grote omwenteling volgt pas in het midden van nummer. Plots ebben de etherische melodieën weg en krijgen we een droge synth te horen. Een motorisch drumritme dat zich onder dit repetitief lijntje spant, zorgt samen met het golvend gitaargeluid voor een heus krautrock moment. Bands als Neu! en Can zijn niet ver weg in dit segment, maar Flying Horseman weet er een eigenzinnig vervolg aan te breien. Zoals we al eerder mochten ervaren, doet de samenzang tussen Bert Dockx en de zussen Maieu bijzonder goed haar werk en brengt “Deep Earth” naar een intense climax.

Rooms/Ruins verschijnt op 26 januari via Unday Records.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Dans Dans: 'We zijn in de eerste plaats een liveband.'

Na een reeks omzwervingen van vijf jaar bij onder andere Flying Horseman, Mark Lanegan Band en Dez Mona vonden zanger-gitarist Bert Dockx,…
AlbumsRecensies

Sobertrist – Compromise (★★★★): Muzikaal liefdeskind van Jeff Buckley, Radiohead en Flying Horseman

Sobertrist timmert al enkele jaren aan de weg. Met Compromise brengt de groep een eerste selectie muziek uit. De muziek als conventionele…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.