Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Banzai Cliff – “Strange Things Are Afoot”

Banzai Cliff is een zoekterm die muzikaal gezien bitter weinig resultaat oplevert. Een onbekende band uit Oakland, die zichzelf omschrijft als anxiety pop. Hun debuutshow vond in mei plaats, en tot op vandaag hadden ze nog geen online materiaal. De geschiedenisboeken maken ons daarentegen wel een stukje wijzer. Banzai Cliff is één van de plaatsen op Saipan Island, waar op het einde van de naar dat eiland vernoemde slag in WO II, meer dan 1000 mensen zelfmoord pleegden. Ze stortten zich nog liever naar beneden op de rotsen en in de kolkende zee, dan zich over te geven aan de Amerikanen. Tot op vandaag spreekt de plaats tot de verbeelding, zo getuigen ook recente wanhoopsdaden.

Een beetje luguber allemaal, maar laat de dood en alles wat ermee verbonden is net datgene zijn waar het debuutalbum van Banzai Cliff vooral op geïnspireerd zal zijn. Er is dus goed nagedacht over de bandnaam. Ook de debuutsingle van de Amerikaanse indiepop band baadt in dezelfde sfeer. “Strange Things Are Afoot” gaat over een overleden vriend en het hunkeren naar teruggaan in de tijd. Het nummer ontstond toen Nicky van de band (na acht jaar) samen met zijn roommate uit hun woonst werden gezet, en uit nostalgie tijdens het pakken van zijn spullen naar een populaire film uit de jaren 80 begon te kijken. Het refrein “Ted, don’t be dead, dude,” is een zin die door een personage uit de film werd uitgesproken tijdens dit sentimenteel moment, en ook de titel van het nummer is afkomstig van een quote uit de film.

Niet alles aan het nummer is echter somber en zwart getint. Instrumentaal horen we indiepop met lo-fi new-wave invloeden, waarin veel echo’s van The Cure te horen zijn. Een lichtvoetige bas en opgewekte synth’s zorgen voor een contrast met de zwaarmoedige thematiek, en maken van het nummer een licht verteerbaar vrolijke deuntje. Mistroostig maar tegelijkertijd erg levendig, en uitnodigend naar meer. Laat maar komen die debuutplaat!

Facebook / Site


13 december 2017

About Author

Frederic Beeuwsaert


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief