Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens – “Tonya Harding”

Hier is hij weer. Nog geen drie weken na het uitbrengen van zijn mixtape The Greatest Gift heeft de Amerikaanse singer-songwriter alweer een nieuwe single erbij. Een nummer dat hij naar eigen zeggen al sinds zijn vijftiende probeert te schrijven.  Deze keer niet zomaar eentje over liefde of hartzeer, maar een ode aan Tonya Harding, voormalig kunstschaatsster en gekend door elke Amerikaan. Ze werd zelfs tweemaal nationaal kampioen en had door enkele schandalen een erg bewogen carrière. Ze kwam onder meer op tegen seksisme en fysiek geweld en was, om het met Sufjan’s woorden te zeggen, “American’s sweetheart with a dark twist”.

“Iets waaraan hij zolang heeft gewerkt, moet toch wel goed zijn” horen we jullie al denken. Wel, dat is het ook. Sufjan’s stem die iedereen kan ontroeren in combinatie met een subtiele, elektronisch getinte achtergrond, meer is daar niet voor nodig. Het geheel vormt als het ware een lofzang voor deze uitzonderlijke vrouw. Het lijkt wel alsof Stevens compleet door haar bezeten is, zo geobsedeerd dat het zelfs ietwat griezelig is. Maar dat neemt helemaal niet weg dat het wel een goed nummer is. ER zijn trouwens ook twee versies van het nummer, eentje in D major en de ander in Eb major. Elk even mooi op zijn eigen manier.

Tonya zal hoogstwaarschijnlijk in de wolken zijn als ze deze aan haar opgedragen hymne hoort, maar ook wij zijn er best opgetogen mee.

Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Calum Bowie - "All About Me"

Nauwelijks een week geleden verzorgde Calum Bowie nog het voorprogramma van Myles Smith in de club van de Ancienne Belgique. We schreven…
AlbumsRecensies

Grace Cummings - Ramona (★★★★½): Gracieus, groots, geweldig

We schreven het vroeger al en we herhalen het nog eens: Grace Cummings heeft een dijk van een stem. De Australische singer-songwriter…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Marry Waterson & Adrian Crowley - Cuckoo Storm (★★★★): Voodoo in folkformaat

De naam Marry Waterson mag in onze contreien niet meteen een belletje doen rinkelen, aan de andere kant van het Kanaal is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.