AlbumsRecensies

Magnus – Look At Us Now EP (★★★½): Een afscheidstraan tijdens het dansen

Op een koude 8 november liet Magnus via Studio Brussel weten dat ze er na dertien jaar mee ophouden. De groep rond Tom Barman (dEUS en TaxiWars) en dj-producer C.J. Bolland was voor het eerst te horen in de film van Barman, Any Way The Wind Blows. Erna kwamen ze met hun eerste plaat, The Body Gave You Everthing (2004)De opvolger, Where Neon Goes To Die, kwam er pas tien jaar later. Dat is tevens ook de reden van de break-up. Beide heren besloten dat het werktempo te traag ligt om de band in leven te houden.

“Die jonge kids werken héél goed goedkoop en héél snel”, verklaarde Tom Barman in De Afspraak. De manier waarop Magnus werkt, is dus te duur en te traag om het elektroproject in leven te houden. Gelukkig is er nu dus een nieuwe EP en op 8 december doen ze er nog een best-of bij. Daarnaast gaan ze ook nog op afscheidstournee. Iedereen die Magnus al live zag, weet dat je zo’n kans niet mag mislopen. Look At Us Now is het afscheid van één van de interessantste Antwerpse projecten van de voorbije jaren.

Dat een afscheid ook wat donker met af en toe een vleugje melancholie mag smaken, heeft Magnus wel door. “Look At Us Now”, de titelsong, heeft buiten een dosis catchyness ook een fijne somberheid over zich. Die somberheid schijnt ook door in “Balkan Style” dat je doet denken aan het imago van een zwoele killer en dat gevoel komt al helemaal tot zijn recht als je het beluistert in een ‘tipsy’ toestand. Ook afsluiter “My Gal Louise” geeft met zijn donkere techno-pop kant de uitnodiging om je op een obscure zwart-witdansvloer te begeven.

“What It Is” is een song waar de gemiddelde schoonmoeder raar van gaat opkijken, maar eens ze het live hoort, zal je schoonmoeder er ongetwijfeld op dansen. Het is echter wel niet zeker of ze danst door de song of door een charismatische, postmodernistisch Tom Barman die hier sterk voor de dag komt. “D.R.A.M.A.” is iets logger van structuur, maar geef het een kans en na enkele luistersessies kruipen de elektrobeats van C.J. en de rapachtige teksten van Tom als een dreigende oorwurm in je oorschelp.

Deze kersverse creaturen van Magnus doen een mystiek bovendrijven waar je als luisteraar voor naar de platenwinkel gaat lopen, of de iTunes Store natuurlijk, om het dan op een kille winternacht in één of andere donkere kamer grijs te draaien. Dansen is daarbij meer dan toegestaan.

Deze Look At Us Now EP bevat dus de laatste vijf songs die je van Magnus mag verwachten. Een mooi afscheid van een nog mooier (zij)project dat onze berenpoten al meermaals heeft laten dansen op bijvoorbeeld het legendarische “Summer’s Here” of het groteske “Singing Man”. We zullen je ‘bere’ hard missen, Magnus.

Op 7 december 2018 kan jij (en je schoonmoeder) komen dansen in de AB, want dan geeft Magnus zijn allerlaatste concert.

Site / Facebook 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Live /s Live 2022 (Festivaldag 1): Zon, zee en melancholie

Er hangt altijd een spannend sfeertje van anticipatie in de lucht wanneer we voor het eerst een gloednieuw festival betreden. Dat die…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 2): Weinig geheimen, weinig verrassingen

We mogen weer! Dat was het overheersende gevoel op de eerste festivaldag van Best Kept Secret. Het vernieuwde terrein was nog even…
LiveRecensies

TaxiWars @ Het Depot: Zalmen van de jazz

Dat Tom Barman (dEUS, Magnus) tot de meest muzikale mensen van het land behoort is geen geheim, maar wie dat nog niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.