AlbumsRecensies

Sufjan Stevens – The Greatest Gift (★★★): Opnieuw verdrinken in weemoed

Tijdens deze koude wintermaanden denken we bij het horen van Sufjan Stevens natuurlijk meteen aan zijn vele kerstalbums, maar niet deze keer. Carrie & Lowell kwam dan wel al twee jaar geleden uit, toch lijkt de Amerikaanse singer-songwriter er niet helemaal klaar mee te zijn. The Greatest Gift is als een soort verlengstuk ervan, iets voor mensen die maar geen genoeg kregen van dat album dat niemand onberoerd liet. Het was dan ook terecht een van de allerbeste albums van 2015. Echte fans zullen zich opnieuw kunnen onderdompelen in de melancholie van enkele jaren geleden, al zal het nooit het succes van voorgaande werken kunnen evenaren.

Na eerder dit jaar al een livealbum van Carrie & Lowell en Planetarium, een album in samenwerking met onder andere Bryce Dessner en Nico Mulhey, te hebben uitgebracht, was het nu de beurt aan “The Greatest Gift”, een album met demo’s, remixen en enkele onuitgegeven nummers. De multi-instrumentalist uit Detroit bewees nog maar eens dat hij met relatief weinig materiaal, toch een degelijk album op poten kan zetten.

De volledig nieuwe nummers vinden wij de grootste meerwaarde hebben. Het zijn stuk voor stuk sterke nummers, met “Wallowa Lake Monster” als uitblinker, maar het is begrijpelijk dat ze uiteindelijk “Carrie & Lowell” niet gehaald hebben. Ze volgen niet helemaal dezelfde lijn en zouden dan ook wat uit de boot vallen. Maar een aparte plaats binnen al het werk van Sufjan hebben ze wel verdiend. Om ze voor de wereld verborgen te houden, waren ze toch net iets te mooi.

Er zijn ook twee demo’s aanwezig op het album, en eigenlijk is dat een spijtige zaak. De rauwheid van deze demo’s en de manier waarop Sufjan emoties met zijn stem kan overbrengen naar de luisteraar blijken een geslaagde combinatie te zijn. De naaktheid van de nummers, enkel bekleed met Sufjans stem, een akoestische gitaar en een imperfect opname (op iPhone), kunnen niet voorkomen dat hun schoonheid zo overtuigt. Hier hadden we graag meer van gehad.

Verder zijn er nog de remixen, door Sufjan zelf of door bevriende artiesten zoals 900X. De remixen zijn een leuk concept, maar qua meerwaarde moeten ze toch wat onderdoen voor de overige nummers. Sommige tempo’s klinken wel erg goed en met momenten zelfs uitstekend, maar om dit op een album zetten, dat is niet nodig. Bij het horen hiervan hebben we toch wat heimwee naar de tijd dat dit nog gratis op zijn Soundcloud te beluisteren was.

Het nieuwe album van Sufjan Stevens is dus een leuke aanvulling op “Carrie & Lowell”, maar misschien moeten wij meneer Stevens eens aanraden om dat hoofdstuk, hoe goed het ook was, af te ronden. Vooral de remixen waren er ons net iets teveel aan, maar voor de nieuwe nummers zijn we natuurlijk erg dankbaar.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single CARM - "Song of Trouble" (feat. Sufjan Stevens)

Vorig jaar bracht CARM zijn eerste single uit. Al gauw werkte hij op “Land” samen met niemand minder dan Justin Vernon van…
Albums

Passenger - Songs for the Drunk and Broken Hearted (★½): Het dertiende in een dozijn

De Britse singer-songwriter Mike Rosenberg, beter bekend als Passenger, zet 2021 in met zijn dertiende album. Zich opgewerkt van het voorprogramma van…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2020

Het einde van 2020: voor de ene een tijd om er hoopgevende anti-coronaspreuken tegenaan te gooien, voor de andere het startsein van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.