Live, Recensies

Black Rebel Motorcycle Club @ De Roma: Gitaren waar jongetjes van dromen

Gisterenavond troffen we Black Rebel Motorcycle Club aan in De Roma te Borgerhout. Het trio uit San Francisco is bezig aan een nieuwe tour om hun nieuwe album, Wrong Creatures, voor te laten proeven aan hun fans. Wrong Creatures komt pas uit in januari, maar dat belet de groep niet om de prachtige zaal om te toveren tot een oord waar splijtende gitaren de bovenhand nemen.

Black Rebel Motorcycle Club trapte sterk af met het nieuwe, lichtjes vuile “Little Thing Gone Wild”. Daarna volgde al direct het beruchte “Beat the Devil’s Tattoo” dat strak door De Roma weerklonk. Vervolgens gaf Black Rebel Motorcycle Club alleen maar gas bij. We cruisen nu en dan door een Bluesachtig landschap. Maar vooral stevige akkoorden sloegen gisterenavond de plak.

Tijd voor nieuwe nummers kondigde Robert Levon Been dan aan. Het prachtige, duistere en iets tragere “Haunt” werd dan ook een mooi rustpunt in de set. Er zouden er meer zo mogen zijn. Al werd dat door sommigen die enkel voor meedogenloze gitaren kwamen, niet altijd gesmaakt. Een parel voor de zwijnen, zou je bijna durven stellen. “Question of Faith” en “Carried From the Start” , beiden ook nieuw, waren dan weer de koningen in het land der mid-tempo’s, maar verder bleven iets tragere nummers uit het repertoire achterwegen. Zonde.

Songs als “White Palms” en “Stop” werden ook vanonder het stof gehaald. Weeral beukt het drietal verder met luide, krachtige nummers die prompt je oorkanaal komen binnenvliegen. Het oudere werk van de band in de set verandert live in schroeiende rock waar kleine jongens van dromen.

Wie toch een intiemer momentje wenste, kreeg van Robert en Peter elk apart nog een akoestische sessie cadeau. Robert vroeg het publiek om dichter te komen, voorbij de veiligheidszone. Toch was de sessie van beide heren eerder een vreemd intermezzo.

Vanaf dan gaat het echter in stijl tempo omhoog, alsof de snaren weer waren opgeblonken, de drums aangespannen en de wax opnieuw vers in het haar was aangebracht. Songs als “666 Conducer” en “Spread Your Love” brachten handen aan het klappen en voeten aan het dansen tot zelfs moshpits die groeiden van klein naar groot voort. Helaas, telkens Black Rebel Motorcycle Club de gashendel opendraaide, ging er veel zuiverheid verloren. Wat zéér spijtig is, want De Roma staat nu net bekend om zijn uitstekend geluid.

Het trio presenteerde als bis dan nog het oerdegelijke “Red Eyes and Tears” en als afsluiter het langverwachte “Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll (Punk Song)” Die ‘Punk Song’ tussen haakjes heeft zijn naam zeker niet gestolen. Vraag dat maar aan de eerste vijf rijen gisterenavond.

Black Rebel Motorcycle Club bracht gisteren een lang en goed concert dat jammer genoeg af en toe miste in zuiverheid en variatie. Nochtans wie kwam voor stevige gitaren, kreeg stevige gitaren. Bovendien was het een echte uitnodiging om op 12 januari (2018) het nieuwe album meer dan één keer op te leggen!

SETLIST:

Little Thing Gone Wild
Beat the Devil’s Tattoo
Ain’t No Easy Way
King of Bones
Berlin
Conscience Killer
Haunt
Question of Faith
White Palms
Stop
Carried From the Start
Sympathetic Noose (Robert solo)
Fault Line (Peter solo)
Shuffle Your Feet
666 Conducer
In Like the Rose
Shade of Blue
Six Barrel Shotgun
Spread Your Love

BIS:
Red Eyes and Tears
Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll (Punk Song)

 

 

22 november 2017

About Author

Arno De Meulder


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief