LiveRecensies

Equal Idiots @ Trix Club: warm weerzien met strakke riffs

Equal Idiots keerde gisteren terug naar de plek waar het allemaal begon: Trix. In de club wonnen ze twee jaar geleden de hartjes van het publiek tijdens de Antwerpse muziekwedstrijd De Zes. Ondertussen hebben ze een debuutalbum uit en stelden ze dat met enorm veel plezier voor aan de fans van het eerste uur. Het Kempense duo toverde een lach op ieders gezicht terwijl straffe riffs en strakke drums rond de oren vlogen.

Terwijl de meer verfijnde rockliefhebbers even verderop zich kon uitleven bij Queens of the Stone Age in het Sportpaleis, geven The Priceduifkes er niet minder van langs in Trix. Het Kempense viertal speelt vrolijke punkrock waarvan je spontaan begint rond te springen. De snelle gitaren en anekdotes in het plat dialect over zussen in de haag duwen, maken dat The Priceduifkes de ideale opwarmer is voor de hoofdact.

2016 was het jaar van Equal Idiots en 2017 is dat nog veel meer. ‘De mennen’ uit de Kempen Thibault en Pieter maakten furore op Humo’s Rock Rally en Studio Brussels De Nieuwe Lichting. Deze zomer lanceerden ze hun debuutalbum Eagle Castle BBQ met een toepasselijk vleesvreetfestijn. Met een waslijst aan optredens en een gezellige passage langs de AB Club keren ze vanavond terug naar heimat Trix waar het publiek hen twee jaar geleden als favoriet van de Antwerpse muziekwedstrijd De Zes verkoos. Trix Club bleek de ideale zaal te zijn om door Equal Idiots te laten afbreken.

De lieve brave jongens bonken er meteen in met “Cover The Corpse” en “Styx”. Hoewel de twee stevige songs hard genoeg worden gespeeld zodat de gitaar van Thibault al meteen problemen heeft, is het publiek nog maar mild aan het meewiegen. De lichten op het podium flitsen de hele avond aan en uit. Het geeft de set een ouderwets kantje. Rook en één spot, meer is er eigenlijk niet nodig. Kleur? Daar zorgt Thibault wel voor met z’n knalrode kaspel.  Zijn ‘hele orkest bestaande uit Pieter aan het slagwerk’ blijft voortdurend hyper geconcentreerd drummen. De twee zijn perfect op elkaar afgestemd en kunnen als geen ander van tempo wisselen.

“Hippie Man” brengt voor het eerst leven in de brouwerij. Een simpele eighties spot zet het podium in rood, blauw en groen terwijl het publiek vlotjes meezingt met één van hun grote hits. Maar ook songs uit hun debuutplaat die nog niet in de Afrekening staan, worden luidkeels meegezongen. Net voor de set tot een hoogtepunt komt, bedanken Equal Idiots opener The Priceduifkes. Het is namelijk dankzij hun optreden in ‘de Kroenkel in Nijlen’, dat Equal Idiots is beginnen groeien. Pieter neemt de xylofoon ter handen en speelt het begin van “Toothpaste Jacky”, een lied dat live nog meer doet denken aan the White Stripes dan op plaat. De drums van Pieter zijn strakker dan die van Meg, maar de solo’s van Thibault blijven wat te mager om aan die van de meester Jack White te kunnen tippen. Verdienstelijke poging, dat wel!

Het publiek is ondertussen behoorlijk losgekomen en de show wordt pas echt losbandig bij “Salmon Pink”, waarmee ze in 2016 De Nieuwe Lichting wonnen. Wie niet mee in de moshpit springt, mist duidelijk iets. Equal Idiots heeft van de zaal een echte speeltuin gemaakt. Thibault kondigt “What You Gonna Say” aan als een danslied en meteen veranderen de eerste rijen in een gigantisch klimrek.

Het plezier dat deze band met z’n tweetjes brengt, is onbeschrijfelijk. Die vrolijke sfeer krijgt wel meteen een spelbreker wanneer de poeslieve rockers overgaan naar “I Know”. Het podium baadt in een rood licht en de muziek klinkt extreem grimmig. De spanning bouwt op, net zoals het tempo. En door de mentale band tussen de twee bandleden, lukt dat zelfs terwijl Thibault met z’n rug naar het publiek staat. ‘Turn myself into gold’ leest de achterkant van z’n witte – ondertussen doorzichtige natte – T-shirt. Ze zijn in ieder geval op de goede weg.

Voor de finale wordt High Hi het podium opgeroepen. Anne-Sophie neemt de gitaar van Thibault over en Dieter komt wat extra trommels kapotslaan. Thibault vraagt aan het publiek om hem naar de bar te voeren. Al klauterend komt hij een minuut later terug mét een volle pint. Het is duidelijk: Equal Idiots bezorgt niet alleen een glimlach op het gezicht van hun publiek, ze maken ook zelf graag plezier. “Butter (Up Down)” wordt de perfecte afsluiter met een gigantische luid einde waarop bijna de hele zaal staat mee te springen. In de bisronde komt het duo nog terug met hun eigenwijze versie van “Ca plane pour moi” en hun beste hit tot hiertoe: “Put My Head In The Ground”. De setlist, die is kleddernat. En van de vloer komen dampen zweet met verschraald bier. Een geslaagde avond.

Het mogen dan wel twee idioten uit de Kempen zijn. Equal Idiots speelde in Trix een verdomd strakke set met vette gitaarriffs. Thibault en Pieter zijn perfect op elkaar ingespeeld en wisten de zaal om te bouwen tot een ouderwetse speeltuin waarin het publiek zich naar hartelust kon amuseren. Wie liever zijn hoofd in de z-z-zandbak stak, miste een hartverwarmende show van twee aangename jongens die behoorlijk wat lawaai maakten.

Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
InstagramLiveRecensies

High Hi + Wolker @ Ancienne Belgique (AB): Adrenalineshot in het hart

Dat High Hi in België amper nog een introductie nodig heeft, spreekt voor zich. Sinds ze in 2014 net naast de gouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.