Albums, Recensies

Yung Lean – Stranger (★★★½): “De droevige jongens zijn terug”

Van virale internetsensatie naar een gevierde pionier in de hiphop wereld. Je moet het maar doen met je 21, maar Yung Lean doet het allemaal. Na verschillende hits zoals “Kyoto”, “Miami Ultra” en “Ginseng Strip 2002” vertrok de Zweedse rapper in 2016 op een uitverkochte wereldtour die hem naar zowat elke uithoek van deze planeet bracht. Na zijn twee gesmaakte albums, twee mixtapes en een samenwerking met Frank Ocean is er nu een vervolg in de vorm van zijn nieuwe plaat Stranger. Zijn derde album toont andermaal waarom Jonatan Leandoer Hastad tot de top van de cloud rap behoort.

“Muddy Sea” is een goede binnenkomer en toont al meteen de evolutie die Lean maakte in de voorbije jaren. Wat vroeger meer speels en hard klonk, klinkt nu meer volwassen en uitgewerkt. Dat is ook te horen op “Red Bottom Sky”, welk ook het eerste voorproefje was dat de fans kregen van Stranger. Met het nummer slaat de in Minsk geboren Zweed een voor hem ongewone weg in die iets meer popachtig klingt en meer synthesizers bevat dan zijn vorig werk.

De nummers “Skimask” en “Fallen Demon” klinken daarentegen ruwer en kregen van producer Yung Gud, met wie Yung Lean vorig jaar nog een punkalbum uitbracht onder de naam Död Mark, en Yung Sherman een hoger tempo. Het trio maakt als sinds meer dan vijf (!) jaar samen muziek en vormen samen het collectief Sadboys.

Dat cloud rappers bovendien niet vies zijn van een portie autotune is goed te horen in de nummers “Salulte / Pacman” en “Hunting My Own Skin”. Met “Metalic Intuition” kregen de fans een laatste voorproevertje van de plaat te horen en is het meest hiphop nummer van de hele plaat.

Maar het sterkste nummer van de plaat is zonder enige twijfel “Agony” waar Yung Lean zich weer eens bloot geeft in zijn lyrics. Met een rustige piano en zelfs een koor groeit dit nummer uit tot een magisch nummer en kroont zich daarmee met gemak tot parel van de plaat. Als afsluiter krijgen we nog “Yellowman” wat de plaat in schoonheid weet af te ronden.

Kortom, een geslaagde derde plaat die misschien wat meer afwijkt van zijn vorige platen, maar desondanks de harten van de cloud rap community zal doen hoger slaan.

Wie Yung Lean aan het werk wil zien kan dat op 10 december in Trix in Antwerpen.

Website / Facebook / Twitter / YouTube / Instagram

 

10 november 2017

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief