LiveRecensies

Moses Sumney @ Cactus Muziekcentrum: Indrukwekkend mooi

LiveRecensies

Moses Sumney @ Cactus Muziekcentrum: Indrukwekkend mooi

Als het efemere een klank zou hebben, dan zou het klinken als Aromanticism van Moses Sumney. De Los Angeleno kwam gisteren zijn lang geanticipeerde debuutplaat voorstellen in Brugge. Het werd een bijzonder concert dat van de Cactus Club even de mooiste plek van België maakte.

Hoe klein en delicaat de muziek is, zo majestueus is de man die het brengt. Gehuld in een gigantische cape met daaronder iets wat leek op een zwart badpak, was de Ghanese boom zodanig imposant dat zijn elektrische gitaar als een miniatuurversie voorkwam. Sumney beschikt over het soort stem dat elke valse klank kan ombuigen tot iets hemels, en daar maakt hij met lieflijk schelle uithalen dan ook duchtig gebruik van. Hij is een combo van typische Amerikaanse ijdelheid en sarcastische humor, leidde het nummer “Worth It” in als ‘a song about the exchange rate post-Brexit’. Ha!

Al van openingsnummer “Self-Help Tape” werd het duidelijk dat Sumney zijn songs volledig tot zijn recht zou laten komen. Met niemand meer dan een onopvallende gitarist en een saxofonist/multi-instrumentalist zonder schoenen als versterking. “Quarrel” won erg veel tegenover de studioversie, alsof het geschreven was om live te brengen. Het publiek was geïntrigeerd; ‘You can clap / The song is over’. “Don’t Bother Calling” en “Make Out in My Car”, beiden prachtig en enigmatisch voor de verleidelijk liefdeloze wereld die in Aromanticism wordt geschept.

En dan, verloor Sumney ons eventjes. “Doomed” en Björk cover “Come to Me” leken ongelukkig geplaatst in een anders welgebalanceerde set. Te traag maakte hij bijna karikaturaal gebruik van de vier micro’s waarmee hij off-album track “Rank & File” voorheen nog indrukwekkend perfect had weten op te bouwen.

Maar daarna volgde “Lonely World” en het publiek ging aan het dansen. Eindigen deed hij – hoe kon het ook anders – met “Plastic” en onze zielen werden geraakt. ‘My wings are made up (of plastic) / And so am I’.

Achteraf in het café hoorden we Sumney zich afvragen of het Belgisch publiek zich altijd zo kalm gedraagt. We konden hem verzekeren, dat had niets met hem te maken, hoogstens te bestempelen als respectvol geluister. Benieuwd hoe het er op 20 november in de Botanique aan toe zal gaan.

 

SETLIST

 

Self-Help Tape

Don’t Bother Calling

Indulge Me

Quarrel

Make Out in My Car

Rank & File

Doomed

Come to Me

Lonely World

 

Worth It

Man on the Moon

Plastic

Related posts
AlbumsRecensies

Ferdous - Dreamland (★★★½): Flitsend neonlandschap

Stilzitten staat niet meteen in het woordenboek van de Afghaans-Nederlandse Ferdous Dehzad. De songwriter en producer verscheen rond 2016 op onze radar…
InstagramLiveRecensies

SPRINTS + English Teacher @ Cactus Muziekcentrum: Een lesje spurten

Als twee post-punksensaties gezamenlijk de oversteek maken naar Europa, dan zijn we er als de kippen bij. En wij niet alleen. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Andra Day - "Where Do We Go"

Andra Day werd in een winkelcentrum waar ze zong opgemerkt door de toenmalige vrouw van Stevie Wonder en die bracht de bal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.