AlbumsRecensies

Gewoon Ruben – Ruw (★★★): drie tracks die ons recht in de ogen kijken

 

Ruben Haegens uit Aalst rapt al sinds zijn 16, maar het heeft jaren geduurd tot zijn broer hem kon overtuigen om op een podium te stappen. Sinds 2014 komt deze beloftevolle rapper naar buiten als ‘Gewoon Ruben’, samen met zijn broer Maxim Haegens en DJ Thierry van Ransbeeck. Er volgde een debuutplaat, Buitengewoon, en ook redelijk wat optredens.

Na een periode van schrijven brachten ze vorige week een nieuwe single uit: “Focus”, met beats van Kwinten Callens (Alosta Souls) en guest vocals van Angie Clopterop, de frontvrouw van het Aalsterse powertrio VVYNN.

Vandaag vuren ze hun nieuwe EP Ruw op ons af.  Ruw bestaat uit drie tracks die ons recht in de ogen kijken. De wereld van ‘Gewoon Ruben’ bestaat immers niet uit palmbomen, eenhoorns of roze zonnebrillen. Op deze plaat blijft niks aan de oppervlakte. We nemen meteen een diepe duik in een wereld waarin we bang, eenzaam en verdoofd zijn.

“Mijn hoofd zo demonisch. Klinisch dood. Ik zie mij in mijn dromen aan een boom, opgeknoopt.” Het nummer “Ruw” begint met enkele harde klappen in je gezicht. Deze wereld is hard, maar ook oprecht, eerlijk en authentiek. Want het is ook een wereld waarin we weigeren om onze emoties te negeren, onszelf te faken of maskers op te zetten. Wij niet. Wij tonen ons gelaat. Zielig? Allesbehalve.

“De Mood Is Beter” begint met een zalige, vette baslijn. Coole beats en repetitieve patronen volgen elkaar op. We horen woorden met als thema’s: psychose, verveling, alcoholverslaving. De mood is beter, graag wasted in mijn eentje. De mood is beter, graag wasted, grat alleen,klinkt als een geloofwaardige mantra.

“Grafkelder” is dan weer zeer besluitvaardig. Weg met alle bullshit, wij nemen het heft in eigen handen. “Stop met wachten.  Ik zet de stap zelf uit de grafkelder. Een dip kan niet blijven duren. Zet een blik op oneindig. Stop met vergelijken, beter kijken naar uw eigen. Op zoek gaan naar progressie. Het vuur in mij brandt verder. Stop met ontkennen”

Ruben Haegens is een rapper die op een vastberaden manier in zijn ziel laat kijken. Intense teksten die je naar de keel grijpen, omdat ze zo eerlijk en confronterend zijn. Een rapper met veel potentieel, om in het oog te houden.

12 posts

About author
Muziekrecensent voor Dansende Beren.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

The Blinders - Electric Kool-Aid (Part 1) (★★★★): Gitaargeweld slaat teder toe

Sinds 2016 tikt het Brits gitaargeweld The Blinders de maatschappij kritisch op de vingers met een genadeloos spektakel aan riffs en politieke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kanye West - "Eazy" (feat. The Game)

Een van de meest voorkomende, en ook meest vervelende, stukjes muziekdiscours uit het afgelopen jaar was wel de vraag of Donda van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rare Akuma - "crackuma" (feat. Kleine Crack)

De Antwerpse Rare Akuma heeft ondertussen geen inleiding meer nodig. Zijn muzikaal cv bevat onder andere Zwangere Guy en zelfs de Amerikaanse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.