AlbumsRecensies

Circuit des Yeux – Reaching For Indigo (★★★★): Bevrijdende openbaring

Haley Fohr is al sinds haar achttiende de bezieler van Circuit des Yeux. Dit project heeft dus al een zekere geschiedenis en evolutie achter zich, maar blijft intrigeren dankzij Haley’s verrassende stem en pure manier van uitdrukken. Na een uitstapje als Jackie Lynn, haar country geïnspireerd alter ego, werd het weer tijd om een nieuwe stap te zetten op haar pad. Op Reaching For Indigo, haar eerste plaat via Drag City, klinkt die stap bijzonder gedurfd, maar vol overtuiging. Dit album klinkt namelijk net zo expressief en gewaagd als het ambitieus is.

Brain shifting like a tidal wave / closest to the sun you’ve been”, klinkt het op opener “Brainshift”. Onder de tonen van de traag openbloeiende synths zet het meteen een cruciale gebeurtenis uit Haley Fohr’s leven in het daglicht. In een interview met Loud And Quiet vertelde ze namelijk dat ze anderhalf jaar geleden plots volledig instortte. Een intense gebeurtenis, maar ook één die naar eigen zeggen haar leven een stuk helderder maakte. Dat valt duidelijk te horen op Reaching For Indigo. Het volledig album klinkt als een bevrijdende openbaring.

Na de duistere klanken uit het eerste nummer, neemt de plaat al vroeg een onvoorspelbare bocht. “Black Fly” klinkt namelijk opvallend fleurig. Het wervelend folkgeluid komt naar boven en een walsritme maakt alles luchtig. Toch zou het Circuit des Yeux niet zijn, moest er geen ongemakkelijk randje aan zijn. Naarmate het nummer vordert, drijft de duisternis naar boven. Het experimentele dat zich manifesteert in de vorm van jazzy bassen, noise en in elkaar gevlochten strijkers nadert gestaag een climax waar Haley’s grauwe, krachtige stem doorheen boort.

De muziek van Circuit des Yeux is dus volledig vrij van voor de hand liggende structuren. Het maakt de plaat onvoorspelbaar en spannend, maar ook best wel moeilijk. Loodzware nummers als “Philo” en “Falling Blonde” vergen veel van je aandacht, maar die is volledig verdiend. Doorheen hun ontwrichte instrumentatie (denk aan schelle strijkers, repetitieve piano en etherische golven geluid) schijnt er namelijk een bundel van emoties in zijn puurste vorm. Het instrumentale “A Story of This World, Part II” is met zijn ruwe chaotische gitaren qua invulling de tegenpool, maar draagt een even grote vorm van puurheid. In de afgesloten wereld die Haley Fohr vormt is er duidelijk enkel maar plaats voor onvervalste vormen van expressie.

Gelukkig hoeven het niet altijd moeilijke etherische nummers te zijn. Ook al gaat Circuit des Yeux nooit voor toegankelijkheid, sommige liederen klinken heerlijk vlot. “Paper Bag” is hier het mooiste voorbeeld van. Na een intrigerende intro met synths en geloopte vocals barsten plots de akoestische gitaren en tegendraadse ritmes los. Nogmaals een bewijs dat een gitaar niet elektrisch hoeft te zijn om enorm dreigend te klinken. Alleen is het toch wel weer de zang die de show steelt. De diepe stem weet een volledig spectrum aan gevoelens te laten weerklinken: van koele beredenering naar een combinatie van woede en ironie. “Stick your head into a paper bag and see just what you find”, klinkt het verwijzend naar een advies dat ze ooit kreeg. In plaats van te huilen, kan je een volledig nieuwe wereld ontdekken.

Deze plaat is opnieuw een experimenteel en compromisloos resultaat geworden. De cruciale gebeurtenissen in Haley’s leven hebben zich vertaald naar haar meest persoonlijk, maar tegelijk ambitieus album tot nu toe. Reaching for Indigo is de plaat waar Haley Fohr en Circuit des Yeux één en dezelfde persoon zijn geworden.

Reaching For Indigo is nu verkrijgbaar via Drag City.

 

 

Related posts
2021FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2021

Denk jij soms ook wel eens: ‘Wauw, hoe kan ik toch tussen al die duizenden singles het bos door de bomen blijven…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Circuit des Yeux - "Dogma"

Circuit des Yeux, een van de projecten van artieste Haley Fohr, prezen we in het verleden voor haar compromisloosheid, ambitie en openhartigheid….
LiveRecensies

Circuit des Yeux + TALsounds @ Vooruit: Spanning tussen sereniteit en emotie

De Vooruit weet elk seizoen opnieuw een spraakmakend en eigenzinnig programma samen te stellen, ook op muzikaal vlak. Een van die namen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.