Albums, Recensies

Debuut-EP Evil Empire Orchestra (★★★★): Dreigende verleiding

Het gebeurt niet vaak dat een straffe Belgische band zich lang kan verstoppen voor ons alziend oog (of moet dat alhorend oor zijn?). Evil Empire Orchestra is daar jammer genoeg toch in geslaagd ondanks het online uitbrengen van twee singles en reeds enkele optredens achter de rug te hebben. Met het verschijnen van hun EP zijn we er nu gelukkig als de kippen bij, want deze is de moeite waard.

Een korte introductie: het gaat hier om een achtkoppig orkest dat een krachtige cross-over van psychedelica, funk en souljazz brengt. De leden zijn onder meer ook te horen bij Internationals, El Tattoo del Tigre, Antwerp Gipsy Ska Orkestra en Creature with the Atom Brain. Frontvrouw Kimberly Dhondt zullen de meeste onder u waarschijnlijk kennen als een van de vorige stemmen van Hooverphonic.
De aanwezigheid van Dhondt is trouwens een van de redenen waarom deze EP ons zo in de smaak valt. Op opener “Black Mamba”, geïnspireerd door The Bride uit Kill Bill, springt haar stem van lieflijk naar raspend rauw. De onderliggende geile baslijn en verleidende maar gevaarlijk klinkende blazers, maken deze opener een dansbaar topnummer. “State Of Mind” behoudt het adjectief dansbaar, met een refrein dat echter meer poppy klinkt. Een heerlijk voel-je-goedje is dat nummer, mevrouw Dhondt brengt klanken voort zoals ook Janis Joplin dat kon.

Allemaal des te interessanter als je weet dat deze debuut-EP live tussen het publiek opgenomen is in de Brusselse Jet Studio. Het is te merken dat deze jongens en dit meisje zich naast radiovriendelijk vooral willen profileren als competente live band. Het eerder uitgebrachte “Use You” is dan ook een heuse jam track met plotse tempowissel inbegrepen. Een grote sterkte van deze groep is dat ze er in slagen om met klassiekere invloeden toch vernieuwend en zelfs experimenteel te klinken. Dat gezegd zijnde klinkt niet alles op deze EP zo, want “Little Sarah” en “Sneaky” zijn an sich gewoon pure soul en funk.

Dit is een veelbelovend en op zich al zeer sterk debuut. Evil Empire Orchestra is een band die uitnodigt om live bewonderd te worden. Rep u dus op 15 oktober naar Geel (Wolwinkel) of 30 november naar Hasselt (Café Café).

16 oktober 2017

About Author

Laurens Collier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter